Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνω απ' όλα "Ευρωπαίος"

"Σκληρός" διαπραγματευτής και με "κοινωνική ευαισθησία" επιχείρησε να εμφανιστεί, εκ του ασφαλούς βέβαια, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Δουβλίνο. Ετσι, μετά τη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών, δήλωσε με έμφαση: "Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το πρώτο, το κύριο αντικείμενο που πρέπει να προωθήσουμε είναι η απασχόληση. Υπάρχει μια πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας και την πρόταση αυτή θα προωθήσουμε".

* * *

Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι δεν τέθηκε το θέμα της απασχόλησης από τους σοσιαλιστές ηγέτες, για να αποφευχθεί η καταψήφισή του, λόγω του "βέτο" που θα έβαζε ο Τζ. Μέιτζορ, ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί το θέμα στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του (!). Τελικά η "κακιά" Αγγλία, αποδεικνύεται πολλές φορές "χρήσιμος εταίρος", για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

* * *

Συνολικά, όμως, οι "15" είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στις αμερικάνικες εντολές για την Κούβα, το Ιράν και τη Λιβύη και να αποτρέψουν την εφαρμογή των σχετικών νόμων. Ομως, δεν εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση για αυτό το θέμα, προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην προεκλογική καμπάνια του Μπιλ Κλίντον (!).

* * *

Παρ' όλα αυτά, στην παρέμβασή του ο Κ. Σημίτης υπήρξε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στους εταίρους: "Εμείς, στις παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε, αναδείξαμε ως κύρια θέματα, τα θέματα της απασχόλησης, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και του εμπορίου ναρκωτικών, τα θέματα του περιβάλλοντος και των ειδικών πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές". Τα "υπόλοιπα", δηλαδή τα πλέον κρίσιμα, τα άφησε στον αυτόματο πιλότο των Γερμανών και Γάλλων.

* * *

Ούτε στιγμή όμως ο πρωθυπουργός δεν έπαψε να αισθάνεται, πρώτα Ευρωπαίος. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη Διακυβερνητική ξεκαθάρισε την ελληνική θέση ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να τελειώσει. "Μπορεί να μην τελειώσει τον Ιούνιο, αλλά δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος". Καμία σημασία δεν έχει για έναν "καθωσπρέπει" Ευρωπαίο να εκχωρεί την εθνική ανεξαρτησία του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, αν πρόκειται να κερδίσει την Ενωμένη Ευρώπη...

* * *

Πολύ περισσότερο, όταν έχει βρει ομοϊδεάτες, στους οποίους μπορεί να υπολογίζει. Ετσι ο Κ. Σημίτης φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον ιταλό ομόλογό του Ρ. Πρόντι, ο οποίος μάλιστα τον ενημέρωσε και για το τι σκέφτεται η Τουρκία για την Ελλάδα και το Κυπριακό. Τέτοια αλληλεγγύη είναι πραγματικά συγκινητική.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ