Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
"Νέος γύρος" συζητήσεων

Βιάζεται, τώρα, η Αθήνα και συζητά την "απαράδεκτη", μέχρι πριν από μερικούς μήνες, λύση της τριπλής ονομασίας

Ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, που ξεκίνησε χτες στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, καταγράφει για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει πια ένα κράτος το οποίο ντε φάκτο τείνει να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει και την ντε γιούρε αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, "πιέζει" για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης υπό τη διαμεσολάβηση του Σ. Βανς, υιοθετώντας - όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές - μια πιο "ευέλικτη" στάση. Ο "σκόπελος" που έχουν δημιουργήσει από το 1991 οι ανελαστικές και "πατριδοκάπηλες" τοποθετήσεις και των δύο κομμάτων που βρέθηκαν στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), μπορεί να ξεπεραστεί, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με το "τρικ" που προσφέρει η τριπλή ονομασία. Σύμφωνα με αυτό, το παλιό σενάριο λύσης, τα Σκόπια θα αναγνωριστούν από τον ΟΗΕ με μια σύνθετη ονομασία (για παράδειγμα Νέα Μακεδονία), θα μπορούν να χρησιμοποιούν στο εσωτερικό ως ονομασία τους το Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Ελλάδα για την επικοινωνία της με αυτό το κράτος θα χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δε θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Η "λύση" αυτή, πάντως, όπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προϋποθέτει τη συμφωνία της κυβέρνησης των Σκοπίων, η οποία, όμως δεν έχει και πολλούς λόγους να βιάζεται.

Γίνεται βέβαια καθαρό ότι μια τέτοια λύση καθιστά ομήρους των ορέξεων των ισχυρών της Νέας Τάξης Πραγμάτων και τις δύο χώρες, μια που θα μπορούν να οξύνουν τις σχέσεις τους όποτε το θελήσουν, επενδύοντας στο κατάλληλο, κάθε φορά, όνομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ