Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε η νέα Βουλή

Με την ορκωμοσία από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ,των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη, άρχισαν χτες τυπικά οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής. Υπενθυμίζουμε ότι από την κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα ξαναπροταθεί ο πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Απ. Κακλαμάνης.Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει στην ΚΟ του κόμματός του τις αποφάσεις του για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, που αναλογούν στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Οι αντιπρόεδροι και οι γραμματείς του Σώματος θα ψηφιστούν με μυστική ψηφοφορία αύριο. Την Πέμπτη αρχίζει το ουσιαστικό μέρος των εργασιών της νέας Βουλής με την ανάγνωση από τον πρωθυπουργό των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η συζήτηση των οποίων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία.

Από την ορκωμοσία απουσίαζαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παπαδέλης που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης από το εγκεφαλικό που υπέστη στην προεκλογική περίοδο και ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Καραγκούνης.

Μετά την ορκωμοσία των ορθοδόξων βουλευτών ορκίστηκαν στο Κοράνιο οι ανήκοντες στο μωαμεθανικό θρήσκευμα βουλευτές Γκαλίπ Γκαλίπ του ΠΑΣΟΚ, Ακήφογλου Μπηρόλ της ΝΔ και Μουσταφά Μουσταφά του ΣΥΝ.

Στο μεταξύ, με την τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ στα "ορεινά" έδρανα της Βουλής, πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, λύθηκε το "χωροταξικό" πρόβλημα, που τις τελευταίες μέρες είχε δημιουργηθεί. Στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου επέλεξαν να καθίσουν και οι ανήκοντες στην εσωκομματική αντιπολίτευση βουλευτές της ΝΔ. Ετσι, τα μπροστινά έδρανα της Βουλής κατέχουν, σύμφωνα με το έθιμο και τη δύναμη των κομμάτων, το ΚΚΕ που κάθεται στην αριστερή πτέρυγα, το ΠΑΣΟΚ που κάθεται στο κέντρο και η ΝΔ που καταλαμβάνει τη δεξιά πτέρυγα.

Πριν την ορκωμοσία διαβάστηκε γραπτή δήλωση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,με την οποία δηλώνει ότι επέλεξε την έδρα της Β' Περιφέρειας Αθηνών. Μετά από αυτό, την έδρα στο Νομό Λέσβου, που επίσης ήταν υποψήφια, καταλαμβάνει ο Στρ. Κόρακας σαν πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού του ΚΚΕ. Επίσης με γραπτή του δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς που εκλέχτηκε και βουλευτής Μαγνησίας, παραιτείται της βουλευτικής έδρας την οποία καταλαμβάνει ο Ν. Γκατζής,πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ,δήλωσε ότι προτιμά την έδρα της Α Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, παραιτούμενος της έδρας στην περιφέρεια του Εβρου.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Β. Αποστόλου δήλωσε, τέλος, ότι μεταξύ της ιδιότητας του υπαλλήλου της Αγροτικής Τράπεζας και του βουλευτή επιλέγει τη δεύτερη.

Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνηση από βουλευτές να ορκιστούν (2011-06-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-12-04 00:00:00.0)
Αυξάνει η ΝΔ κατά μία τις έδρες της (2005-03-12 00:00:00.0)
Καταργούνται οι κατήγοροι βουλευτές (2003-01-28 00:00:00.0)
Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής (2000-09-16 00:00:00.0)
Εκτός Κοινοβουλίου πέντε βουλευτές (2000-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ