Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ "ΤΟΞΟΤΗΣ" - "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"
Σήμερα η ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών

Με ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο κορυφώνεται σήμερα η δίδυμη άσκηση των ελληνικών και των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Τοξότης" - "Νικηφόρος".Χτες έφθασαν στην Κύπρο και πήραν μέρος στην άσκηση δύο ζεύγη ελληνικών μαχητικών F - 16 και ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Α - 7 ("Κορσέρ") τα οποία πραγματοποίησαν προσβολές στόχων, ενώ παράλληλα συμμετέχουν και πέντε μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που έχουν προσεγγίσει τις κυπριακές ακτές.

Τις προηγούμενες μέρες η άσκηση, όσον αφορά τις ελληνικές μονάδες, ξεκίνησε από το νότιο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο. Στη διάρκειά της, ιδιαίτερα την Κυριακή, έγιναν εμπλοκές, και εικονικές αερομαχίες, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών στα διεθνή ύδατα αλλά εντός του FIR Λευκωσίας, όταν τα τουρκικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα ελληνικά. Η κύρια φάση της άσκησης, η επιχειρησιακή, είναι αυτή επί του κυπριακού εδάφους. Το σενάριό της προβλέπει αντεπίθεση της κυπριακής Εθνοφρουράς για ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών με τη συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Χτες η άσκηση εξελίχθηκε το πρωί στο χωριό Μαρώνι της νότιας Κύπρου και περιλάμβανε προσβολή και καταστροφή της εχθρικής αποβατικής δύναμης και του εχθρικού προγεφυρώματος. Στην περιοχή βρισκόταν μια φρεγάτα, ένα αντιτορπιλικό, ένα υποβρύχιο και δύο πυραυλάκατοι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε η δεύτερη φάση της άσκησης στην περιοχή Κοτσιάτη της επαρχίας Λευκωσίας. Στη διάρκεια της φάσης αυτής τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F - 16 έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις και στη συνέχεια προσέβαλαν με ακρίβεια εχθρικούς στόχους με εκπαιδευτικές βόμβες.

Από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εκφράζεται ικανοποίηση για την ομαλή εξέλιξη της άσκησης και σημειώνεται ότι αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου. Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης δήλωσε χτες, μετά την άσκηση, ότι η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αυτή δίνει καθαρά το μήνυμα ότι "το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι ασάλευτο και προχωρεί και είναι αυτό που διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δε συζητείται η απαγόρευση πτήσεων και πρόσθεσε ότι θα γίνονται πτήσεις ελληνικών αεροπλάνων όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει ρίψη αλεξιπτωτιστών από την Ελλάδα. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα και αύριο Τετάρτη θα γίνει στη Λάρνακα μεγάλη στρατιωτική παρέλαση των τμημάτων που παίρνουν μέρος σ' αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται και οι συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών (2014-11-05 00:00:00.0)
«Παρέλαση» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στην Κύπρο (2000-10-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-23 00:00:00.0)
Ασκήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο (1997-11-04 00:00:00.0)
Ζητούν την αμερικανική προστασία (1997-05-07 00:00:00.0)
Τουρκικές ασκήσεις και ελληνική παρουσία (1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ