Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - ΤΟΞΟΤΗΣ»
«Παρέλαση» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στην Κύπρο

Σε «παρέλαση» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, εξελίχθηκε χτες η κοινή άσκηση των ελληνικών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων «Νικηφόρος - Τοξότης». Συνολικά, πέταξαν 50 ελληνικά μαχητικά και 38 τουρκικά. Αποστολή των ελληνικών αεροσκαφών ήταν να προσφέρουν κάλυψη από τις παρενοχλήσεις των τουρκικών μαχητικών, σε τέσσερα μαχητικά (δύο F-16 και δυο Α7 «Κορσέαρ») που πήγαν χθες στην Κύπρο για την άσκηση «Νικηφόρος». Ετσι, τα τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών και Λευκωσίας και σημειώθηκαν 4 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά.

Τα ελληνικά μαχητικά που έφθασαν χτες στην Κύπρο, δύο F-16 και δυο Α7 «Κορσέαρ», έπληξαν στόχους με πραγματικά πυρά σε ορεινή περιοχή της Λευκωσίας. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν και άσκηση πάνω από την αεροπορική βάση της Πάφου, «Ανδρέας Παπανδρέου». Παράλληλα, πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έκαναν εικονικές προσβολές στόχων, ενώ από μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 πραγματοποιήθηκε ρίψη αλεξιπτωτιστών. Κατά την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και έγιναν βολές πυραύλων «Μίλαν» και αντιαρματικών πυραύλων.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, σχολιάζοντας τις παρενοχλήσεις από τα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι, εάν οι προκλήσεις αυτές πραγματοποιούνται στον αέρα, αποτελούν κάτι το χρήσιμο και καλή εξάσκηση των πιλότων, εμπλουτίζοντας παράλληλα και το σενάριο της άσκησης. Στο μεταξύ, έφθασε αργά χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να παρακολουθήσει την τελική φάση της άσκησης, καθώς και τα επίσημα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης της Πάφου.

ΑΚΕΛ: Ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κριστόφ Τσούπελ επανέλαβε την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης για ταχείες διαπραγματεύσεις και είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Κρ. Τσούπελ τόνισε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού βρίσκονται τώρα στην πιο ευνοϊκή περίοδο για επίτευξη προόδου. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε παράλληλα την υπεύθυνη και προσεκτική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Συνοψίζοντας όλα όσα αποκόμισε από τις επαφές του και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πράσινη γραμμή, ο Κρ. Τσούπελ εξέφρασε την ευχή, όπως η διαίρεση και κατοχή του νησιού αρθούν κάποια μέρα.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε την παρέμβαση της Γερμανίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, προκειμένου να καταστούν ουσιαστικές για λύση στη βάση ομοσπονδίας. Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αυτό τόνισε ο ΓΓ του Κόμματος στον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Κριστόφ Τσούπελ, με τον οποίο συναντήθηκε χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ