Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπερισπασμός με «πορεία στο λαό»

Με σειρά περιοδειών του Κ. Καραμανλή και «εξόρμηση στο λαό» επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να υπερβεί την εσωστρέφεια που ταλανίζει το κόμμα και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί ως «εναλλακτική λύση». Πρόκειται ωστόσο για έναν αμφιβόλου αποτελέσματος αντιπερισπασμό, καθώς την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται νέα έξαρση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει σε κομματική συγκέντρωση στη Λάρισα, όπου αναμένεται να απαντήσει στα τελευταία φαινόμενα εσωστρέφειας, ο Κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεοπτική συνέντευξη, ενώ και άλλα στελέχη θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις μέσω των ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εσωκομματική συνοχή της ΝΔ υφίσταται διαρκώς και περισσότερα ρήγματα, ενώ παραμένει αξεπέραστη η διαίρεση μεταξύ «καραμανλικών - μητσοτακικών». Παράλληλα, όμως, και στο εσωτερικό των δύο στρατοπέδων σημειώνονται διεργασίες και ανακατατάξεις. Ενδεικτική αυτής της κινητικότητας είναι η πρωτοβουλία τεσσάρων βουλευτών (Στ. Δήμας, Μιχ. Λιάπης, Σωτ. Χατζηγάκης και Αρ. Παυλίδης), να καταθέσουν από κοινού δύο Ερωτήσεις στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικές σχέσεις και Αλβανία), χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Ρηγίλλης. Οι τέσσερις βουλευτές, πρώην υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή, εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από την ηγεσία και ακολουθούν «αυτόνομη» πορεία, αναμένοντας την έκβαση των εσωκομματικών εξελίξεων. Η κινητικότητα στο στρατόπεδο των καραμανλικών δεν περιορίζεται εδώ. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι τόσο από τον τρόπο που ο Κ. Καραμανλής «διοικεί» το κόμμα όσο και από τον «παραγκωνισμό» τους από τη λήψη αποφάσεων και τα πόστα, και από αυτή την άποψη δεν αισθάνονται την ανάγκη να στηρίξουν τις επιλογές της ηγεσίας. Στο πλευρό του Κ. Καραμανλή δραστηριοποιούνται οι λεγόμενοι λοχαγοί (Αλογοσκούφης, Τσιτουρίδης, Παπαθανασίου, Φώλιας, Καλός κ.ά.), με άμεσο στόχο την αποτροπή της Ντ. Μπακογιάννη να αλλάξει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσει η εσωκομματική διαμάχη γύρω από προσωπικές στρατηγικές, ώστε να μπορούν να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, οι οποίες θα τεθούν στο συνέδριο. «Η διατήρηση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης βολεύει όσους θέλουν να αποφύγουν μια ουσιαστική συζήτηση», λένε συνεργάτες της.

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε χτες με τον Κοινοτικό επίτροπο Μ. Μπαρνιέ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της σταδιακής μετεξέλιξης της ΕΕ σε ομοσπονδία και επισήμανε τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων από το Γ` ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ