Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Σικέ παιχνίδι κυβέρνησης - ΝΑΤΟ σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν επιτυχία  ότι το ΝΑΤΟ επέτρεψε να πετάξουν ελληνικά μαχητικά πάνω από τη Λήμνο για να συγκαλύψει το γεγονός ότι η ευθύνη για την άμυνα στο Αιγαίο πέρασε σ' αυτό, το οποίο τώρα την αναθέτει στην Τουρκία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ένα σικέ παιχνίδι σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εξελίχθηκε η ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory». Η κυβέρνηση διά της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έστησε τις τελευταίες μέρες ένα σκηνικό με το θέμα της χρησιμοποίησης ή μη από τα ελληνικά αεροσκάφη των αεροδιαδρόμων πάνω από τα ελληνικά νησιά, για να συγκαλύψει την ουσία του θέματος που είναι η εκχώρηση του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο, στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολι, το οποίο τον ανέθεσε στην Τουρκία. Η εδραίωση στο Αιγαίο, σε τελική ανάλυση, ενός νέου καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με τις δήθεν απειλές του περί αποχώρησης από την άσκηση αν τα ελληνικά μαχητικά δεν πετάξουν πάνω από τη Λήμνο και άλλα νησιά, ουσιαστικά εγκλώβισε την προσοχή στο θέμα αυτό για να μην φανεί το πραγματικό γεγονός.

Τελικά χτες αργά το απόγευμα, μετά από πολλές ώρες αναμονής, ανατέθηκε από το ΝΑΤΟ αποστολή σε 4 ελληνικά μαχητικά, τα οποία προερχόμενα από το αεροδρόμιο του Αράξου χρησιμοποίησαν τον αεροδιάδρομο πάνω από τη Λήμνο και τον Αϊ - Στράτη. Τη φορά αυτή δεν απογειώθηκαν τουρκικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν. Ετσι πήρε τέλος η εμπλοκή που σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν ελληνικά μαχητικά, με ΝΑΤΟική αποστολή, που έφθασαν στον τουρκικό εναέριο χώρο, πήραν εντολή από τους Αμερικανούς, οι οποίοι επιτηρούσαν με ιπτάμενο ραντάρ την περιοχή, να απομακρυνθούν γιατί είχαν στο μεταξύ απογειωθεί τουρκικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν ως εχθρικά αεροσκάφη.

Στέφθηκε λοιπόν με «επιτυχία» η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία υπό την επιτήρηση των Αμερικανών. Εκτός των άλλων χτες το πρωί ελληνικός λόχος 127 πεζοναυτών συμμετείχε, στα πλαίσια της ίδιας άσκησης, σε ΝΑΤΟική αποβατική επιχείρηση στον κόλπο Ξηρού της Αν. Θράκης. Οι Ελληνες πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ισπανικά αποβατικά σκάφη και προωθήθηκαν στα εσωτερικά, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι ένα ζεύγος δύο ελληνικών μαχητικών F-16, που απογειώθηκαν από τη βάση του Μπαλί Κεσίρ, παρείχαν υποστήριξη στην απόβαση. Της «διευθέτησης» είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσοχατζόπουλου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον.

Τουρκία και ΝΑΤΟ πέτυχαν τους αντικειμενικούς σκοπούς τους

Η χτεσινή εξέλιξη προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν... επιτυχία. Ωστόσο, οι αντικειμενικοί σκοποί της τουρκικής πλευράς, στα πλαίσια της συγκεκριμένης άσκησης, επιτεύχθηκαν. Η Τουρκία εδραίωσε, μέσα στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, την αμφισβήτηση του δικαιώματος άμυνας των ελληνικών νησιών και πρόβαλε την άποψή της για αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στο Αιγαίο.

Πάνω σε αυτές τις διεκδικήσεις η ελληνική πλευρά κάθισε και διαπραγματεύθηκε, μέσω των διαβουλεύσεων των στρατιωτικών επιτελείων, διεκδικώντας από το ΝΑΤΟ να της αναγνωρίσει πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα, δηλαδή να πετάνε τα ελληνικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και να γίνονται μετά από αυτό το «παράπτωμα», αποδεκτά στην άσκηση. Επίσης, επιτεύχθηκε η «εύρυθμη λειτουργία» της νέας δομής του ΝΑΤΟ σε πλήρη ανάπτυξη πράγμα που είναι αναγκαίο για την επιβολή της νέας τάξης στην περιοχή. Δηλαδή κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης, που ίσχυε παλιά, και δημιουργία ενιαίου αμυντικού χώρου στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ με το στρατηγείο της Νάπολης να έχει τον πρώτο λόγο και την Τουρκία σε ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» της περιοχής.

Το ΝΑΤΟ, εγγυητής των... ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με τις χτεσινές του δηλώσεις στην ουσία επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κατόπιν έγκρισης του ΝΑΤΟ. «Κατά την εξέλιξη της άσκησης, είπε, σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορους αεροδιαδρόμους, αφού οι θέσεις αυτές έχουν γίνει αποδεκτές από το ΝΑΤΟ».

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τους αεροδιαδρόμους και για το καθεστώς «αποστρατικοποίησης» των νησιών, ο Δ. Ρέππας προσπέρασε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ως μη σοβαρούς. «Παρακαλώ, είπε, αυτού του είδους τα θέματα να τα συζητούμε με έναν τρόπο ανάλογο της σοβαρότητας που έχουν αυτά τα θέματα». Και επανήλθε στις νομικές υπηρεσίας του ΝΑΤΟ αναγάγοντάς τες σε εγγυητές της άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Οι νομικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, είπε, απάντησαν σε συγκεκριμένο ερώτημα της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ και δικαίωσαν απόλυτα τις θέσεις που προέβαλε η ελληνική πλευρά. Η Τουρκία θέτει ένα νέο θέμα, ανακαλύπτει ένα νέο όρο, που μπορώ να τον ονομάσω "αποστρατικοποιημένος εναέριος χώρος". Είναι κάτι που δεν υφίσταται. Αυτό το θέμα προωθεί η Τουρκία. Είναι κάτι που δε γίνεται δεκτό. Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, τώρα θα πρέπει να εγγυηθεί, να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της άσκησης με εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Ο Γερ. Αρσένης

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, με δηλώσεις του στον Ρ/Σ «Φλας», πήρε αποστάσεις από την ακολουθούμενη πολιτική και ζήτησε την πολιτικοποίηση του θέματος μέσω της άμεσης σύγκλησης του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο Γερ. Αρσένης ξεχνώντας προφανώς ότι αυτός, ως υπουργός Αμυνας μέχρι το 1996 και στη συνέχεια ως μέλος της κυβέρνησης Σημίτη σε άλλο υπουργείο, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της φόρμουλας για την ελληνική συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, επισημαίνει ότι «η λειτουργία των νατοϊκών αρχηγείων στην περιοχή πρέπει να γίνεται έτσι ώστε ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο να είναι ελληνικός».

Σε άλλες δηλώσεις του στον Ρ/Σ «Πλάνετ» ο Γερ. Αρσένης επισημαίνει: «Εχουμε ένα ΝΑΤΟ που κάνει τα στραβά μάτια στις τουρκικές προκλήσεις. Αλλά δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να δεχτούμε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι έμμεσος φορέας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αρα εκεί η Ελλάδα θα πρέπει σαφώς να θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ. Θέλω να ελπίζω πως θα το κάνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελλάδα - Τουρκία - ΝΑΤΟ(2006-05-27 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ εγγυητής του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο!!!(2000-10-26 00:00:00.0)
Εγινε κι αυτό!(2000-10-19 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ τροχονόμος στο Αιγαίο(2000-10-18 00:00:00.0)
Συζήτηση για τα ΜΟΕ και τους αεροδιάδρομους(1997-06-26 00:00:00.0)
Κλίμα έντασης στο Αιγαίο(1996-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ