Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομική ανάπτυξη και κρίση

ΗΚΕ με τις Θέσεις της για το 16ο Συνέδριο, κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να μελετήσει καλύτερα, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, την ελληνική πραγματικότητα και ιδιαίτερα τον τομέα της οικονομίας. Πάντα το ΚΚΕ, όπως άλλωστε κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, ξεκινάει - πρέπει να ξεκινάει - από αυτό που συντελείται στο πεδίο της οικονομίας.

Η Ελλάδα, όσο προχωράνε οι εξελίξεις, ενσωματώνεται όλο και βαθύτερα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η ανάπτυξη για την οποία χαίρεται ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέρα από το γεγονός ότι είναι ανάπτυξη που ωφέλησε και ωφελεί την πλουτοκρατία, τους λίγους, ενώ είναι αρνητική για το λαό, με βάση τα ίδια στοιχεία που οι κυβερνώντες δίνουν, είναι επίσης πολύ ασταθής και αναιμική, κάνει τη χώρα μας «φτερό στον άνεμο» και η Ελλάδα παραμένει τελευταία σε ανταγωνιστικότητα, χώρα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή το είδος της ανάπτυξης στα πλαίσια της ενσωμάτωσης που συντελείται στην Ελλάδα, βαθαίνει και εντείνει τις δυσαναλογίες και ανισορροπίες που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς πάντα στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, ακόμα μεγαλύτερη μονοπώληση. Τα μονοπώλια στην Ελλάδα έχουν διεισδύσει και συνεχίζουν να διεισδύουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην υγεία, στην παιδεία, στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Διαμορφώνονται μονοπωλιακά μεγαθήρια τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε αφορά σε τομείς που ενδιαφέρουν φυσικά το κεφάλαιο, όπως είναι η ενέργεια, το φυσικό αέριο, οι τηλεπικοινωνίες, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλοί κλάδοι χρήσιμοι για το λαό και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας που κρατιούνται ουσιαστικά στάσιμοι.

Οι πολιτικές διαχείρισης που υλοποιούν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, είναι περίπου ίδιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, είναι η ιστορία με την ακτοπλοΐα και το τι ισχυρίζονταν στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια εναλλάξ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εβγαινε π.χ. ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και έλεγε «καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ που απελευθέρωσε το Αιγαίο και δίνει δυνατότητα σε μονοπώλια να παλεύουν γιατί όσες περισσότερες εταιρίες υπάρχουν τόσο θα ανεβαίνει ο ανταγωνισμός»! Από την άλλη ο εκπρόσωπος της ΝΔ «κατηγορούσε» το ΠΑΣΟΚ γιατί «κράτησε πολύ το μονοπώλιο ορισμένων, αφού δεν απελευθέρωσε πλήρως και έγκαιρα την αγορά»! Αυτή ήταν τελικά η... διαφωνία τους και ο προβληματισμός τους. Οχι σε ποιον ανήκει η ακτοπλοΐα, αλλά αν θα έχεις μια, δύο, τρεις ή τέσσερις και πάνω μονοπωλιακές επιχειρήσεις που θα λυμαίνονται το Αιγαίο! Αυτές είναι και οι παραλλαγές της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, είτε υλοποιούνται απ' τα παραδοσιακά νεoφιλελεύθερα κόμματα τύπου ΝΔ, είτε από τα εκσυγχρονισμένα σοσιαλδημοκρατικά νεοφιλελεύθερα τύπου ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι ότι στην Ελλάδα, η όποια ανάπτυξη συντελέστηκε, είναι ανάπτυξη που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και από αυτή την ανάκαμψη που συντελέστηκε δεν ωφελήθηκε ο λαός. Το αντίθετο μάλιστα. Και σχετικά και απόλυτα επιδεινώθηκε η θέση του λαού. Και από την άποψη αυτή λοιπόν, η κρίση στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα είναι οξύτερη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Eυρώ. Οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ΕΕ από το χαμηλό Eυρώ δε χάνουν, διότι κάνουν μεγάλες εξαγωγές και τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι φθηνά και αγοράζονται από τους Αμερικανούς. Εμείς όμως στην Ελλάδα, που κάνουμε εισαγωγή προϊόντων και μάλιστα πολλών αμερικάνικων και το δολάριο είναι πανάκριβο, έχουμε σαν αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση και πολλαπλασιασμό του δημόσιου χρέους μας.

Οι αντιθέσεις λοιπόν μεγαλώνουν, η κρίση θα έρθει οξύτερη, άρα η ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και από την άποψη αυτή πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πρωτοπορία του κινήματος.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ