Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ας ετοιμάσουμε την αντεπίθεση

Αγαπητοί μου σύντροφοι και συντρόφισσες.

Βρισκόμαστε μπροστά στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Εδώ καλούμαστε να κρίνουμε κριτικά και αυτοκριτικά τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν και τα τέσσερα που έχουμε μπροστά μας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέρχεται το 16ο Συνέδριο είναι πολύ δύσκολες και ίσως να γίνουν πιο δύσκολες στο μέλλον, αν οι επαναστατικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να αντιδράσουν ενωμένες σε κάθε χώρα και σε διεθνή πλαίσιο. Υστερα από το πισωγύρισμα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, η καπιταλιστική αντεπανάσταση έχει σήμερα το πάνω χέρι. Το γεγονός αυτό επέφερε δυστυχία στους λαούς και ιδιαίτερα στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες.

Στο πρώτο χρονικό διάστημα οι επαναστατικές δυνάμεις περιορίστηκαν σε μια χαλαρή, παθητική άμυνα. Σήμερα όμως το στάδιο αυτό ξεπεράστηκε και οι επαναστατικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται μέσα σε μια ενεργειακή άμυνα. Δίνουν κατά καιρούς ενεργειακά χτυπήματα στους αντεπαναστάτες και τους αναγκάζουν πολλές φορές να κάνουν πίσω. Θα χρειαστεί ακόμα καλή προετοιμασία για τη γενικότερη διαρκή επίθεση.

Το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην προετοιμασία της αντεπίθεσης. Οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο είναι μια καλή πηγή εξοπλισμού για τον κάθε κομμουνιστή και κάθε αγωνιστή που αγωνίζεται μαζί μας. Εγώ σύντροφοι διάβασα τις Θέσεις και λέω «ναι» στο σύνολό τους, με επιμέρους παρατηρήσεις.

Μέσα στις Θέσεις της ΚΕ τονίζεται πολλές φορές η ανάγκη δημιουργίας ενός πλατιού Μετώπου πάλης. Η θέση αυτή είναι σωστή, γιατί το καλεί η ίδια η ζωή για το ΑΑΔ Μέτωπο πάλης, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας. Το Μέτωπο αυτό δε φτάνει μόνο να το θέλουμε, αλλά και να το μπορούμε. Γι' αυτό, πάνω απ' όλα χρειάζεται να δυναμώσει το Κόμμα μας ποιοτικά και ποσοτικά. Να γίνει νέα στρατολόγηση νέων μελών στο Κόμμα και με τη σωστή αξιοποίηση των μεγάλων συντρόφων να προχωρεί το Κόμμα μας αταλάντευτα για μια αταξική κοινωνία. Το όραμα, σύντροφοι, της αταξικής κοινωνίας σήμερα είναι λίγο μακριά, γιατί έχουμε να βγάλουμε το λαό μας από το βούρκο της «νέας τάξης πραγμάτων», που τον ρίξανε.

Τα μέσα που διαθέτει το Κόμμα μας να αξιοποιούνται σωστά, «Ριζοσπάστης», ΚΟΜΕΠ, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Να γίνεται αυστηρός έλεγχος σε όλους τους τομείς του Κόμματος. Να προβάλλονται από τα μέσα μας οι επιτυχίες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Να δοθούν μεγαλύτερες εξηγήσεις για τα αίτια του πισωγυρίσματος. Χρειάζεται μεγαλύτερη εχεμύθεια των απορρήτων του Κόμματος και να μη διαρρέουν αποφάσεις της ΚΕ, προτού ακόμα δημοσιευτούν στα μέσα του Κόμματος.

Οι καταστατικές αρχές του Κόμματος πρέπει να φυλάσσονται σαν τα μάτια μας και ιδιαίτερα από τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα, που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Στ' αλήθεια, πόσο άξια πρέπει να είναι μια ηγεσία για να μπορεί να σηκώσει το βάρος της ιστορικής ευθύνης του ΚΚΕ; Από το κορμί αυτού του Κόμματος είδα να χύνεται ποτάμι αίμα, είδα κορμιά και κοκάλα συντρόφων σπαρμένα στους κάμπους και τα βουνά, είδα συντρόφους να πηγαίνουν με σηκωμένη τη γροθιά στο εκτελεστικό απόσπασμα φωνάζοντας «Ζήτω το ΚΚΕ». Είδα και έζησα μαζί με συντρόφους 10, 15, 20, 25 και πιο πολύ ακόμα φυλακή, δίχως να γονατίζουν μπροστά στο μεγάλο βάρος που σήκωναν στους ώμους τους.

Αμέτρητα δεινά πέρασε το Κόμμα μας στην πολυτάραχη 80χρονη πορεία του. Γι' αυτό η ιστορία μας δίδαξε, κάθε ανώτερο στέλεχος θα πρέπει πρώτα να έχει πολλές φορές κονταροχτυπηθεί και μπαρουτοκαπνιστεί με τα χνότα του αντιπάλου και τότε άξια του ανήκει η θέση του καθοδηγητή. Οχι, σύντροφοι, επειδή έριξε λίγες προκηρύξεις το βράδυ και το πρωί, τον βλέπεις να θέλει να μπει στο Πολιτικό Γραφείο. Η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσε από τέτοιου είδους καρεκλάκηδες στην αρχή και μετά πράκτορες του ιμπεριαλισμού.

Ο Λένιν έλεγε: «Οποιος παίζει με την επανάσταση, τον περιμένει η θηλιά». Και ο Στάλιν συμπλήρωνε: «Αν οι ηγέτες του σοσιαλισμού δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν και να οσφρίζονται τους πραγματικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, γρήγορα θα έχουμε ανατροπή». Αυτά τα δύο παραδείγματα ας τα αξιοποιήσουμε σαν μια πυξίδα προσανατολισμού και επαγρύπνησης... Τονίζοντας τα παραπάνω, αυτό δε σημαίνει πως όλο γύρω μας βλέπουμε πράκτορες και να γινόμαστε διστακτικοί και άτολμοι. Αντίθετα, πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ. Πρέπει να διεισδύσουμε μέσα στα στέκια των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί εκεί μέσα είναι εγκλωβισμένες δυνάμεις λαϊκές, που τα συμφέροντά τους ανήκουν στο λαϊκό μέτωπο πάλης. Για να γίνουμε όμως πιο δημιουργικοί, πρέπει κάθε μέλος του Κόμματος, εκεί που μένει, στο χωριό, στην πόλη, στη γειτονιά, να γνωρίζει καλά τα προβλήματα και τις γενικότερες εξελίξεις, για να μπορεί να παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο του. Το Κόμμα μας παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την επικράτηση της ΕΙΡΗΝΗΣ.

Με αγάπη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου - Μπραχάμι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ