Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Το ΝΑΤΟ τροχονόμος στο Αιγαίο
  • Η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία ότι εξασφάλισε να πετάνε τα ελληνικά μαχητικά  πάνω από Λήμνο και Ικαρία!
  • Φόβοι ότι τα ελληνικά μαχητικά, που θα πάνε στην Τουρκία για την άσκηση, θα αναχαιτίζονται από τουρκικά στα 6 μίλια από τις ελληνικές ακτές

Στην «προκρούστεια κλίνη» του ΝΑΤΟ βάζει η κυβέρνηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, αποδεχόμενη τους τουρκο-ΝΑΤΟικούς όρους για τη συμμετοχή των ελληνικών αεροσκαφών και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory» (αναπόφευκτη δόξα), η οποία διεξάγεται στην Τουρκία και στο Αιγαίο υπό την ευθύνη Τούρκων επιτελών. Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών, Αγκυρας και ΝΑΤΟ τελικά δόθηκε «λύση» στην «εμπλοκή» που είχε σημειωθεί και εμπόδιζε τη συμμετοχή των ελληνικών μαχητικών.

Τελικά, αυτό που εξασφαλίστηκε από την ελληνική πλευρά είναι να πετάνε τα ελληνικά μαχητικά, που θα απογειώνονται από σήμερα από τον Αραξο με κατεύθυνση την Τουρκία για να συμμετάσχουν στην άσκηση, πάνω από... τα ελληνικά νησιά, αλλά να μην αναφέρεται αυτό στο σχεδιασμό της άσκησης! Σημειώνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό, τον οποίο ανέτρεψαν οι Τούρκοι με συνέπεια την εμπλοκή, υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά Λήμνος και Ικαρία. Αυτό αντικαταστάθηκε με τον καθορισμό απλώς των σημείων εισόδου και εξόδου των ελληνικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η νέα διατύπωση, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Αμυνας, είναι με περισσότερη ασάφεια διατυπωμένη από την αρχική.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, παραδέχτηκε χτες βράδυ, όταν ανακοίνωσε την «επιτυχή» έκβαση των διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, ότι υπήρξε τροποποίηση των αρχικού σχεδιασμού και τελικά ότι αυτό που εξασφαλίστηκε είναι να πετάνε τα ελληνικά μαχητικά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο! «Με τις διαπραγματεύσεις, είπε, αυτές πετύχαμε να υπάρξει ένα διαφορετικό πλαίσιο κίνησης και συμμετοχής στην άσκηση, που, με ευθύνη του εθνικού διοικητή της Ελλάδας, διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των αρχικώς συμφωνηθέντων διαδρομών από τα ελληνικά αεροσκάφη για τη συμμετοχή τους στην άσκηση, αλλά και επιπρόσθετα οποιοδήποτε άλλο διάδρομο».

Για να επισημάνει σε άλλο σημείο: «Αρα, λοιπόν, μπορούμε να πετάξουμε και πάνω από τη Λήμνο και πάνω από την Ικαρία και από οποιοδήποτε άλλο σημείο». Η δυνατότητα βέβαια αυτή αφορά μόνο τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία βαφτίζονται ΝΑΤΟικά, αυτό «πέτυχε» η κυβέρνηση. «Τα αεροσκάφη σαφώς θα είναι ΝΑΤΟικά, αλλά με ευθύνη της εθνικής διοίκησης και των εθνικών κανόνων θα κινηθούν στο Αιγαίο. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας μας». Για να διευκρινίσει: «Ο εθνικός διοικητής της Ελλάδας, συγχρόνως, στο ΑΤΑ της Λάρισας είναι και ΝΑΤΟικός διοικητής. Αρα λοιπόν είναι σαφές ότι όποια εντολή κίνησης στα αεροσκάφη μας και το όποιο σχέδιο πτήσης κατατεθεί από τη δική μας πλευρά, θα είναι ΝΑΤΟικού χαρακτήρα πλαίσιο».

Οι εξελίξεις στο θέμα της άσκησης «Destined Glory» επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι το Αιγαίο έχει περάσει στην αρμοδιότητα και τον πλήρη έλεγχο του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται από την ελληνική κυβέρνηση για να δώσει λύση στο όποιο πρόβλημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας προκύπτει. Αυτό το νέο καθεστώς θεσμοθετήθηκε με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δηλαδή ο «λύκος φυλάει τα πρόβατα». Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης και ό,τι προκύπτει στην πορεία είναι συνέπεια αυτής της παραχώρησης.

Αναμένουν ένταση στο Αιγαίο

Ο χειρισμός της όλης υπόθεσης επιβεβαιώνει ότι ο εγκλωβισμός στη ΝΑΤΟική λογική των ελληνοτουρκικών σχέσεων όχι μόνο είναι σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά τροφοδοτεί και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από υψηλά ιστάμενους παράγοντες του υπουργείου Αμυνας διατυπώνεται η εκτίμηση πως αναμένεται ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ίδιοι σημείωναν ότι και αυτή ακόμα η διευθέτηση, που ανακοινώθηκε χτες από τον Α. Τσοχατζόπουλο, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να απογειωθούν τουρκικά μαχητικά, εκτός άσκησης, τα οποία θα σπεύσουν να αναχαιτίσουν τα ελληνικά μαχητικά που θα κατευθύνονται στην Τουρκία στα πλαίσια της άσκησης, στο όριο των 6 μιλίων από τις ακτές των ελληνικών, μη αναγνωρίζοντας τόσο τα 10 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου όσο και την ελληνική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου (FIR).

Συμμετοχή στο «ΝΑΤΟικό γίγνεσθαι» πάση θυσία

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή σημειώθηκε όταν η επιχειρησιακή ευθύνη για τις αεροπορικές επιχειρήσεις εκχωρήθηκε, πριν από μια βδομάδα, από τον αεροπορικό διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Αμερικανό αντιπτέραρχο Κις, στον Τούρκο διοικητή του 6ου CAOC (ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων), που εδρεύει στο Εσκί Σεχίρ. Η άσκηση στο σύνολό της συντονίζεται από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που εδρεύει στη Σμύρνη. Ο Τούρκος αεροπορικός διοικητής με την ευκαιρία αυτή τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό των πτήσεων, εξαιρώντας τους αεροδιαδρόμους που περνάνε πάνω από τα νησιά Λήμνος και Ικαρία. Αυτό έκανε σε εφαρμογή του πάγιου τουρκικού ισχυρισμού περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Συνέπεια αυτής της ενέργειας ήταν να καθηλωθούν, με εντολή της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, στην αεροπορική βάση του Μπαλί Κεσίρ της βορειοδυτικής Τουρκίας, τα ελληνικά αεροσκάφη που είχαν πάει στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Πρόκειται για 6 μαχητικά τύπου F-16 και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 που μεταφέρουν προσωπικό (συνολικά 80 αεροπόροι) και υλικό τεχνικής υποστήριξης.

Ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών, των τουρκικών και των ΝΑΤΟικών επιτελείων, ώστε να δοθεί λύση στην εμπλοκή που σημειώθηκε, για να καταλήξει στο χτεσινό «συμβιβασμό», ο οποίος αντανακλά την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης, που δε διστάζει να θυσιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο βωμό της ελληνικής συμμετοχής στο «ΝΑΤΟικό γίγνεσθαι».

Ενδεικτικές του πνεύματος της «πάση θυσία» προσήλωσης στο ΝΑΤΟ της ελληνικής κυβέρνησης είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, ο οποίος, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι «η αποχώρηση από μια άσκηση αυτής της μορφής πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενα ή τετελεσμένα, τα οποία θα συναντήσουμε μπροστά μας ως προβλήματα αύριο». Και τόνισε: «Είμαστε μέλος μιας συμμαχίας. Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουμε με τη δική μας θέληση. Παραμένουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι αυτή η ΝΑΤΟική άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί και με τη δική μας συμμετοχή, πράγμα το οποίο είναι εφικτό, εφόσον γίνουν δεκτοί οι όροι, τα σχέδια, τα οποία εξ αρχής είχαν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελλάδα - Τουρκία - ΝΑΤΟ (2006-05-27 00:00:00.0)
Τουρκικές παραβιάσεις με ελληνικές «ευλογίες» (2005-11-12 00:00:00.0)
Σικέ παιχνίδι κυβέρνησης - ΝΑΤΟ σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (2000-10-21 00:00:00.0)
Εγινε κι αυτό! (2000-10-19 00:00:00.0)
Προσφορά στο ΝΑΤΟ η εθνική κυριαρχία (2000-05-20 00:00:00.0)
Το Αιγαίο υπό τουρκοΝΑΤΟική διοίκηση (2000-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ