ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες

Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Διαμερίσματος Αθήνας και η ΕΛΜΕ Καρδίτσας καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία

Ενα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε όλα σχεδόν τα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε καθηγητές ακόμα και στα πρωτεύοντα μαθήματα! Τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Καρδίτσας υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης 100 περίπου καθηγητών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί μέχρι τώρα περίπου 20.000 διδακτικές ώρες, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, η Ενωση Γονέων του 4ου Διαμερίσματος Αθήνας επισημαίνει ότι, η κατάσταση αυτή φέρνει σε απόγνωση τους γονείς γιατί νιώθουν ότι στα παιδιά, με τις κενές ώρες διδασκαλίας δημιουργούνται κενά στη μάθηση, η αναπλήρωση των οποίων οδηγεί στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων.

"Ακούσαμε τον Αύγουστο από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας ότι δεν υπάρχουν κενά και ότι οι καθηγητές βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους. Δυστυχώς για κείνους, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ο Σεπτέμβρης έδειξε άλλα πράγματα. Στην περιοχή του 4ου Διαμερίσματος τα κενά είναι ακόμα μεγαλύτερα αφού έρχεται τελευταία στην προτίμηση των καθηγητών αναπληρωτών. Αιτία το γεγονός ότι εδώ υπάρχει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μαθητών ειδικά στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αναβιώνουν φαινόμενα ρατσισμού της πιο άγριας μορφής", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων.

Στις περιπτώσεις κινητοποιήσεων των μαθητών χύνουν όλοι κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμένες ώρες και το υπουργείο απειλεί με παράταση της σχολικής χρονιάς και ματαίωση της πενθήμερης εκδρομής, σχολιάζει η Ενωση Γονέων και καταγγέλλει τους υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζητώντας τον άμεσο διορισμό μονίμων καθηγητών.

Παράλληλα, για τη δημιουργική απασχόληση στα δημοτικά σχολεία, η Ενωση Γονέων τονίζει ότι δάσκαλος για τη φύλαξη των παιδιών δεν υπάρχει από τις αρχές του Σεπτέμβρη και η προτροπή στους γονείς είναι "να τον πληρώνουν οι ίδιοι αν έχουν ανάγκη", γιατί το υπουργείο θα στείλει μετά τα Χριστούγεννα και σημειώνουν: "Για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας κάνει προγραμματισμό καλώντας τους γονείς να πληρώσουν τα σπασμένα. Η λογική που προσπαθούν κάποιοι έντεχνα να περάσουν ότι αν τα στέλναμε σε ιδιωτικά σχολεία θα πληρώναμε περισσότερα, ενώ τώρα καλούνται να πληρώσουν μόνο...10.000 δραχμές για κάθε παιδί, είναι πέρα για πέρα λαθεμένη. Ζητάμε άμεσα το διορισμό δασκάλων για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη φύλαξη των μαθητών από το σχολείο και τη δημιουργική τους απασχόληση. Οι Σύλλογοι Γονέων δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν οι εργοδότες των εκπαιδευτικών δημόσιων σχολείων".

ΠΑΤΡΑ
Στο δρόμο του αγώνα οι σπουδαστές

Πορεία στη Νομαρχία πραγματοποιούν σήμερα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη σίτιση και στέγαση. Σε συντονισμένο αγώνα καλεί ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας

Πορεία στη Νομαρχία Αχαϊας και αποκλεισμό της πραγματοποιούν σήμερα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας, με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ψαλίδισμα των φοιτητικών παροχών. Παράλληλα, οι σπουδαστές ξεκινούν ενημέρωση των άλλων εκπαιδευτικών φορέων της Πάτρας και των εργαζομένων της πόλης.

Οι σπουδαστές δηλώνουν την αντίθεσή τους για το νέο κανονισμό των Εστιών, που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα και την καταβολή ενοικίου από τους οικότροφους σπουδαστές, και την πρόθεσή τους, με τους αγώνες τους, να τον καταστήσουν ανενεργό, διεκδικώντας σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές, να μην επιβληθεί κανένα ενοίκιο και να γίνει κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των σπουδαστών που διαμένουν στην Εστία και στα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία, για καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους.

Το ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας (ΦΕΠ) καλεί σε συντονισμένες ενέργειες τους άλλους Συλλόγους. Με απόφασή του καλεί για δημιουργία μαζικού, ενωτικού και πανεκπαιδευτικού μετώπου, με σαφή προσανατολισμό την κατοχύρωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που συνεπάγεται δωρεάν σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για όλους τους φοιτητές.

Κάνοντας μια αναδρομή στις μεθοδεύσεις ενάντια στη δωρεάν σίτιση, το ΔΣ της ΦΕΠ στο κείμενο της απόφασης διαπιστώνει ότι από το 1991 οι εκάστοτε κυβερνήσεις - εφαρμοστές των επιταγών της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου", που επιτάσσει η χρήση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης να γίνεται επί πληρωμή, βάζουν στο στόχαστρό τους και τις φοιτητικές εστίες. Το Μάη του '91 περιλαμβάνεται το ΕΙΝ (Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας) στις προς πώληση επιχειρήσεις. Το Σεπτέμβρη του '92 ο γενικός διευθυντής του ΕΙΝ δηλώνει την άποψή του για αποδέσμευση του Ιδρύματος από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπογράφονται 10μηνες συμβάσεις με εργαζόμενους και συνταξιοδοτείται προσωπικό, ενώ μαζί μ' αυτό βγαίνουν στη "σύνταξη" και οι θέσεις εργασίας. Το κουπόνι σίτισης δεν καλύπτει το κόστος παρασκευής του φαγητού, ενώ λειτουργίες των εστιών δίνονται σε ιδιώτες...

Και το κείμενο καταλήγει: "Πρόσφατο επίτευγμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής είναι η τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων του ΕΙΝ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μη κάλυψη των οικονομικών αναγκών των εστιών, τις οδηγεί στο ξεπούλημα".

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
"Πρασινογάλαζος" παροπλισμός

Πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος του '96 "και μετά βλέπουμε" αποφάσισε να δώσει στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην προχτεσινή συνεδρίασή του, απορρίπτοντας την αγωνιστική πρόταση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών και οδηγώντας τον κλάδο σε αγωνιστικό παροπλισμό.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία αποφάσισε ο Οκτώβρης να είναι ...μήνας "επαφών" με τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, ο Νοέμβρης ...μήνας ενημέρωσης των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, ο Δεκέμβρης ...μήνας συζητήσεων στη βάση και από το '97 και μετά βλέπουμε...

Η ΔΕΕ αντίθετα είχε προτείνει αμέσως μετά από τη συνάντηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να γίνει σύσκεψη των ΔΣ των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε όλη τη χώρα και να προχωρήσει ο κλάδος σε προειδοποιητική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 14 του Οκτώβρη και μέσα στο Νοέμβρη, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης, να πραγματοποιούνταν νέα απεργία ή συλλαλητήριο κι όλα αυτά πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, ενώ με την κατάθεσή του να γινόταν και νέο συλλαλητήριο.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Θανάσης Γκεσούλης μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και εκπρόσωπος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών, τόνισε: "Με δεδομένο τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής το συνδικαλιστικό κίνημα και μάλιστα το κίνημα της παιδείας δε δικαιολογείται να δίνει πίστωση χρόνου μακράς διαρκείας.Είναι καιρός η βάση να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και όχι μόνο να μην επιτρέψει την πλειοψηφία του ΔΣ να οδηγήσει τον κλάδο σε αγωνιστικό παροπλισμό, αλλά να την παρασύρει σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Οι εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ, αντιπροσώπων για το συνέδριο και αιρετών στους κατά τόπους συλλόγους, που γίνονται αυτόν τον καιρό, είναι μια πρώτη ευκαιρία οι εκπαιδευτικοί να δώσουν ένα γερό χτύπημα στα αναχώματα των αγώνων".

Σε αποχή προχωρούν οι πανεπιστημιακοί

Σε αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα προχωρούν οι Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία καταργείται η ακαδημαϊκή εξέλιξη των πανεπιστημιακών και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τα πανεπιστήμια. Ηδη αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα πραγματοποιούν οι διδάσκοντες στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ από αύριο ξεκινά αποχή και ο σύλλογος ΔΕΠ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας και από τη Δευτέρα ο Σύλλογος του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών η συνδιάσκεψη της ΠΟΣΔΕΠ και εκπροσώπων των συλλόγων ΔΕΠ των πανεπιστημίων παράλληλα με τη σύνοδο των πρυτάνεων, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο.

  • Αύριο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, όπου θα εξεταστούν η πορεία του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η σύσταση οργάνου με την επωνυμία "Ενωση των ΤΕΙ της χώρας", με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων σε διάφορα προγράμματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Εκλειψη που δεν πρέπει να δούμε...

Το απόγευμα του Σαββάτου οι χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής θα μπορούν να δουν τη μερική έκλειψη ηλίου, την κάλυψη δηλαδή του μισού δίσκου του ηλίου από το δίσκο της σελήνης. Ωστόσο το Αστρονομικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνιστά στους πολίτες να προσέξουν και να μην υποκύψουν στον πειρασμό να κοιτάξουν τον ουρανό, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει μόνιμη βλάβη στα μάτια...

Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ελλάδα από τις τρεις το απόγευμα και θα διαρκέσει έως και τη δύση του ηλίου, στις 18.52. Επισημαίνουν πως εκλείψεις ηλίου συμβαίνουν 2 - 3 φορές το χρόνο, αλλά επειδή είναι ορατές από μικρό τμήμα της επιφάνειας της Γης παρατηρούνται σπάνια από τις διάφορες χώρες. Προειδοποιούν, τέλος, πως τα γυαλιά ηλίου δεν είναι κατάλληλα για την παρατήρηση του φαινομένου, ούτε τα κιάλια ή τα τηλεσκόπια. "Η παρατήρηση μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα", επισημαίνουν.

ΣΥΣΚΕΨΗ για την καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Δήμο Πειραιά, αλλά και για την παραπέρα δράση για την επίλυσή τους, διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Νομού Πειραιά, τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Ευαγγελίστριας και Καραϊσκου, πίσω από το ΤΖΑΜΠΟ).

Με ιδιωτικοποίηση και χτύπημα των φοιτητικών παροχών απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ