ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κάκιστες υπηρεσίες του "δόγματος"

Η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος, όπως αυτή εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, τίποτα θετικό δεν προσφέρει στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράλληλα είναι σαφές ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα δε βοηθάει, ούτε πολύ περισσότερο διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα οι ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο του "δόγματος", παρέχουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία στους Αμερικανούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη του διαλόγου υπό την κηδεμονία τους και βέβαια στη βάση που αυτοί επιθυμούν. Ενισχύουν τον επιδιαιτητικό ρόλο τους και τους διευκολύνουν, μέσω της υποδαύλισης της έντασης στο Αιγαίο, να προωθούν τα δικά τους σχέδια για επιβολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για διχοτόμηση του Αιγαίου, αλλά και για επιβολή λύσεων τύπου Ντέιτον στο Κυπριακό. Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κυβέρνηση προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων με τις πολιτικές επιλογές της...

Γιατί χαίρονται οι έμποροι όπλων;

Ορισμένες πληροφορίες, που περνάνε στα "ψιλά" των εφημερίδων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να ερμηνεύονται πολλά από τα πρωτοσέλιδα. Ετσι χτες μπορεί στις πρώτες σελίδες να υπήρχε η ένταση στο Αιγαίο, στις εσωτερικές σελίδες και στα μονόστηλα όμως υπήρχε το "ψητό". Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην παγκόσμια στρατιωτική αγορά, ελέγχοντας περισσότερες από τις μισές πωλήσεις όπλων. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, οι ΗΠΑ είναι πρώτες στον κόσμο στις πωλήσεις όπλων με τζίρο 15 δισ. δολάρια και ακολουθούν η Αγγλία με 4,8 δισ. δολ., η Γαλλία με 3,8 δισ. δολ. και η Ρωσία με 3 δισ. δολ.

Μήπως έχετε και σεις την αίσθηση ότι όταν παίρνει φωτιά το Αιγαίο κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και ετοιμάζονται να γεμίσουν τα ταμεία τους;

Αντίσταση στο "μαύρο μέτωπο"

Ολες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας. Τι μπορεί να κάνει η δική μας κυβέρνηση, διερωτώνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - αυτά ακριβώς που συνέβαλαν προεκλογικά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού - και νομίζουν ότι έχουν πιάσει τον παπά από τα... γένια. Δε θα διαφωνήσουμε μαζί τους. Ολες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τον χριστιανοδημοκράτη Κολ μέχρι τη νεοφιλελεύθερη "αριστερή Ελιά" του Πρόντι, εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, κατεδαφίζουν τις κοινωνικές κατακτήσεις, ωθούν στην εξαθλίωση και την ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό, στο μαύρο μέτωπο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και του ίδιου του κεφαλαίου θα πρέπει να αντιταχθεί το ενιαίο μέτωπο των Ευρωπαίων εργαζομένων. Με τελικό στόχο την πλήρη κατεδάφιση αυτού του άθλιου εποικοδομήματος, που ακούει στο όνομα Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ανατροπή του επίσης άθλιου οικοδομήματος που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το "δημιούργημα" τούς βγήκε "Τέρας"

Σε πολλά σημεία του γνωστού έργου της Μ. Σέλεϊ, "Φρανκενστάιν", παραπέμπει η όλη ιστορία του πρωτοφανούς αντιδημοκρατικού ολισθήματος, των μηνύσεων και των επιχειρήσεων σύλληψης, του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου. Στο έργο, ο επιστήμονας προκαλεί τους νόμους της φύσης κινούμενος από τη φιλοδοξία του. Δημιουργεί το "Τέρας", που στο τέλος στρέφεται εναντίον του, επιτίθεται εναντίον του δημιουργού του...

Το ρόλο του "δημιουργού" καταλαμβάνουν σήμερα αυτοδίκαια, εκείνοι που προκαλώντας του νόμους... ακόμα και της λογικής, αναγόρευσαν αυτόν τον άνθρωπο σε εκλαϊκευτή κυβερνητικών πολιτικών, σε τιμητή των πάντων, σε "δημοφιλή" τηλεοπτικό αστέρα, μέχρι και σε... εκφραστή της Εθνικής Αντίστασης. Οι προηγούμενες, αλλά κυρίως η σημερινή κυβέρνηση, που του έδωσαν τις θεσμικές αρμοδιότητες που έχει κατά καιρούς αναλάβει, "ξεχρεώνοντας" τον για τις γνωστές "υπηρεσίες" του, τον κιτρινισμό και τη συκοφαντία. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών που για λόγους εμπορικότητας τον ανέδειξαν σκανδαλωδώς, παρουσιάζοντας τούς κατά καιρούς τραμπουκισμούς του ως "ντομπροσύνη" ή "δυναμισμό" και το ακατάσχετο υβρεολόγιο που χρησιμοποιεί ως "ειλικρίνεια"! Σήμερα ας τον απολαύσουν ως "κυνηγό δημοσιογράφων".

Υπάρχει βέβαια μια διαφορά με το έργο της Μ. Σέλεϊ. Εκεί το "Τέρας" έχει το ακαταλόγιστο της άγνοιάς του. Κάτι που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί για τον Ε. Γιαννόπουλο!

"Εχοντες" και "κατέχοντες"

Οι "έχοντες" και οι "κατέχοντες" θα πληρώσουν το "χαράτσι" που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 1997, αποφάνθηκε χτες η πλειοψηφία των συμπολιτευόμενων εφημερίδων. Από πού προκύπτει αυτό το "κεντροαριστερών" μελλούμενο; Μα από την ομιλία του πρωθυπουργού στην αναφερόμενη παραπάνω συνεδρίαση. Βέβαια, ο Κ. Σημίτης δε θεώρησε σκόπιμο να εξηγήσει πόσο "έχοντες" και πόσο "κατέχοντες" είναι οι εργαζόμενοι που πάνω στα κεφάλια τους θα πέσουν οι έμμεσοι φόροι, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ούτε πόσο "ματσωμένα" είναι τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους τους παλιούς φόρους (διότι νέους δεν επιβάλλει...), που έχουν θεσπίσει οι εξουσιαστές. Πάντως, αν δεν το κατάλαβαν οι διαφημιστές του κ. Σημίτη, οι εκλογές τέλειωσαν και όπως φάνηκε, εκτέλεσαν το προεκλογικό χρέος τους με την εξόφθαλμη στήριξη προς τον εκλεκτό τους. Τους είναι ανάγκη να "εκτίθενται" και μετεκλογικώς με τον ίδιο απροκάλυπτο τρόπο;

Nισάφι!

Φόροι, βάρη,

αναδουλιά,

και η "ζώνη"

σα θηλιά

και αντί

να κάνει "κράτει",

πάει το έβγαλε

το μάτι,

απ' τον κόσμο,

λέει, γυρεύει

να δεχτεί

αυτή τη χλεύη!

"Φαλιμέντα"

και "σφυρί"

κι η αγορά

φωτιά και "φρη"

και αντί

να πει "βρε φτάνει",

"έκκληση"

στον κόσμο κάνει

να δεχτεί

να συναινέσει

στο μονόπλευρο

το "φέσι"!

Ο οίστρος

Ποιοι θεωρούνται "έχοντες";

"Οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να είναι αυτοί κυρίως, που θα συμβάλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, αυτοί που θα συμβάλουν στην αλλαγή της πορείας της χώρας". Οσο κι αν σας φανεί παράξενο, το είπε προχτές ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στους παλιούς και νέους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη - μετά τις εκλογές - συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουμε ακούσει πολλά παχιά λόγια, που ποτέ δεν έγιναν πράξη. Πολύ φοβούμαστε ότι και ο Κώστας Σημίτης - που ηγείται της ομάδας των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ και έχει αναδείξει σε σημαία του το νέο ήθος και ύφος της εξουσίας - θα αυτοδιαψευστεί και θα φανεί για μια ακόμη φορά αφερέγγυος και αναξιόπιστος. Οι φόβοι μας αυτοί ενισχύονται καθημερινά, καθώς όλες οι πληροφορίες, λένε, πως με την οικονομική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σημίτη για το 1997 και μέχρι τη λήξη της θητείας της, θα διευρυνθεί η κοινωνική ανισότητα και αδικία. Κι αυτό γιατί, όλα τα σενάρια μέτρων και πολιτικών, αποβλέπουν στο να πληρώνουν οι μη έχοντες και μη κατέχοντες, ώστε να απαλλάσσονται και να θησαυρίζουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Εκτός κι αν ο κύριος Σημίτης θεωρεί ως έχοντες και κατέχοντες τους φτωχούς ή τα νοικοκυριά με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, που είναι υποψήφιοι φτωχοί. Τα πρώτα δείγματα γραφής, θα τα έχουμε μέχρι τις 30 Νοέμβρη, που θα κατατεθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Τα "παράπονα" δεν αρκούν

Πίκρες και παράπονα για τη στάση των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων συμμάχων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιείχαν οι ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φινλανδία. Είπε για το ΝΑΤΟ: "Είναι γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν προστατεύει τα μέλη του από επιθετικές ενέργειες που προέρχονται μέσα από τη Συμμαχία".

Ακόμα: "Είναι τουλάχιστον λυπηρό το γεγονός ότι καμία δημοκρατική χώρα, ούτε καν ένας εκ των εταίρων μας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενώσουν τη φωνή εναντίον αυτών των απροκάλυπτων απειλών. Εάν οι εταίροι μας είχαν υπενθυμίσει στην Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορούσε ίσως να είχε αποφευχθεί η κρίση του περασμένου Γενάρη στην περιοχή των νησίδων Ιμια που λίγο έλειψε να πάρει μορφή ενόπλου συγκρούσεως".

Καλές οι διαπιστώσεις, όμως, όπως έχει πλειστάκις αποδειχτεί, δε φτάνουν. Στο "διά ταύτα" οι κυβερνώντες επιλέγουν το δρόμο της υποταγής στους ισχυρούς συμμάχους, με ολέθριες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

"Χέρι" και στο Αγιο Ορος

Αυτός και αν είναι διορισμός. Ο Στ. Ψυχάρης, διευθυντής στην κυριακάτικη του συγκροτήματος Λαμπράκη, διορίστηκε διοικητής... του Αγίου Ορους (!). Στο βαθμό που επαληθεύεται αυτή η πληροφορία, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και μάλλον επικίνδυνα για την αγιορείτικη κληρονομιά.

Ο μεγαλοπροαγωγός δεν ανακατεύεται στα του Αγίου Ορους από ενδιαφέρον για τη "διαφύλαξη των ιστορικών κειμηλίων", αλλά μάλλον για να επεκτείνει και στην πολιτεία του Αθω τη "θεάρεστη" δραστηριότητά του, η οποία τίποτα καλό δεν προμηνύεται.

Μήπως η κυβέρνηση έχει σκοπό να μεταφέρει την αγιορείτικη κληρονομιά στο Μέγαρο;

Μαζέψτε τους...

ΣΕΙΣΜΟΣ στην Κύπρο χτες! Εντάξει Ακη, ηρέμησε, τελείωσε η άσκηση...

***

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Αιγαίου ο Τούρκος πιλότος. Αν είχε η Αγκυρα υπόψη της, την κυβερνητική πολιτική για την υγεία, σίγουρα θα το θεωρούσε αυτό... "κάζους μπέλι".

***

"ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ" ο κανονισμός μεταβατικό πρόεδρο, δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος. Αν τον προβλέπει ο Μητσοτάκης, όμως τι γίνεται; Απλά... γίνεται.

***

Βέβαια, ορθώς ο Σουφλιάς δεν αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ενόψει συνεδρίου ΝΔ, σιγά μην έχει χρόνο να τρέχει στη Βουλή...

***

ΑΥΤΟ τώρα, πώς να το εξηγήσουμε; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την εκλογή προέδρου της Βουλής, την αντιμετώπισε κριτικά και προέκυψε... Κρητικός!

***

ΕΧΟΥΜΕ και λέμε: Ο εισαγγελέας έδρασε "αυτοβούλως", ο Γιαννόπουλος "εν βρασμώ ψυχής", ε, δε δικαιολογείται κι ο δημοσιογραφικός κόσμος να αντιδράσει "εν αμύνη";

***

Οχι τίποτε άλλο, αλλά μας φαινόταν κι ο Παπαθεμελής ζόρικος...

***

Απαντες οι δημοσιογράφοι, στις φορολογικές δηλώσεις που θα καταθέσετε σε λίγους μήνες, εκτός από το πιστοποιητικό αποδοχών, χρειάζεται και αντίγραφο της μήνυσης του υπουργού Δικαιοσύνης, ως αποδεικτικό στοιχείο του επαγγέλματος...

***

Εκεί στο ΣΚΑΙ, πάντως, ας μην πολυγκρινιάζουνε, όταν τον είχανε κάθε μέρα στο γυαλί δε σκεφτήκανε ότι "δώσε θάρρος στον χωριάτη"...

***

Γενικώς, κύριε Γιαννόπουλε, δεν είμαστε Σημιτικοί, δεν ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, δε συμφωνούμε με όσα λέτε, δεν εγκρίνουμε τις πρακτικές σας. Διαφωνούμε, πώς να το κάνουμε!

***

Να 'ρθουμε μόνοι μας ή να περιμένουμε το περιπολικό;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ