ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Προκλητικός!
  • Αντέδρασε, έτσι, γιατί είναι ..."πολιτική προσωπικότητα", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης!
  • "Δεν ενοχλήθηκε η κυβέρνηση"
  • Απόπειρα μετάθεσης της ευθύνης στα όργανα της Δικαιοσύνης!

Προκλητικός, αλλά και αποκαλυπτικός ήταν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος. Αφ' ενός προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες του στην "αυτόβουλη" δράση της Δικαιοσύνης, αλλά αφ' ετέρου δήλωσε πως η όλη ιστορία της εισβολής αστυνομικών οργάνων και εισαγγελέα στο Ρ/Σ "Σκάι" δεν ...ενόχλησε την κυβέρνηση!

Οτι "δεν είχε ιδέα" για την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Παρασκευαϊδη,ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, λέγοντας ότι ο εισαγγελέας ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία την επιχείρηση σύλληψης δημοσιογράφων του ραδιοσταθμού "Σκάι". Τα γεγονότα - δήλωσε - τα πληροφορήθηκε αργά το βράδυ, όταν του τηλεφώνησε ο δημοσιογράφος Δ. Ρίζος για να πληροφορηθεί τι συνέβη. Ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε, επίσης, ότι επενέβη αμέσως και παρήγγειλε στον αρχηγό της Αστυνομίας να αποσύρει τους αστυνομικούς.

Δικαιολογώντας τις ενέργειές του, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως οργίστηκε, μόλις άκουσε στις ειδήσεις του "Σκάι", προχτές το απόγευμα πως ο ίδιος δεν ψήφισε τον Απ. Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής και αμέσως τηλεφώνησε στο σταθμό για να διαψεύσει την είδηση. Περίμενε μέχρι τις πέντε παρά πέντε το απόγευμα για να επανορθωθεί η είδηση και όταν αυτό δε συνέβη έδωσε εντολή σε δικηγόρο του να κατατεθεί μήνυση εναντίον του διευθυντή του"Σκάι" Θ. Καρτερού και των δημοσιογράφων Ε. Μπαλταζή και Β. Χιώτη για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ, όπως είπε ο ίδιος, θα καταθέσει άλλες δύο μηνύσεις εναντίον του Στ. Μαλέλη και του Μ. Καψή, επίσης δημοσιογράφων του "Σκάι".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, στη χτεσινή συνέντευξη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε επίσης ότι:

  • Επικοινώνησε προχτές το απόγευμα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος του ζήτησε, αν είναι δυνατόν, να σταματήσει η διαμάχη με τον "Σκάι". Για το αν ενοχλήθηκε η κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως "ούτε η κυβέρνηση στεναχωρήθηκε, ούτε κινδυνεύει η θέση του Γιαννόπουλου".
  • Το όλο θέμα είναι πολιτικό και ότι πράγματι για την κυβέρνηση, κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής, προς στιγμή δημιουργήθηκε πολιτικό πρόβλημα από τη μη ψήφιση του Απ. Κακλαμάνη στην πρώτη ψηφοφορία.
  • Η πληροφορία που μεταδόθηκε από το "Σκάι" ήταν μια "δολοφονική επίθεση εκ προθέσεως" για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ωστόσο, σε άλλο σημείο, ο Ε. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι η όλη υπόθεση δημιουργήθηκε για λόγους ακροαματικότητας. "Κρίνω, είπε, ότι για εμπορικούς λόγους δημιουργήθηκε αυτή η υπόθεση".
  • Ενδεικτική των ...κινήτρων του υπ. Δικαιοσύνης, ήταν η απάντησή του σε ερώτηση, γιατί οι άλλοι βουλευτές για τους οποίους μεταδόθηκε ότι δεν ψήφισαν τον Απ. Κακλαμάνη δεν ενήργησαν ανάλογα, όπου ο Ε. Γιαννόπουλος απάντησε πως δεν είναι όλοι το ίδιο. "Ο Γιαννόπουλος είναι μια πολιτική προσωπικότητα", είπε, και η είδηση πως δεν ψήφισε τον Απ. Κακλαμάνη θα σήμαινε ότι "ο Γιαννόπουλος θα πρέπει να παραιτηθεί ή να τον παύσει ο πρωθυπουργός".Για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε πως ο πολιτικός του λόγος ..."έχει πέραση" και δεν μπορούσε να μην αντιδράσει.

Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα αν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Παρασκευαϊδης ενήργησε μόνος του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, με έγγραφό του προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Νταϊλιάνα, αναφέρει ότι η εντολή για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, δόθηκε με πρωτοβουλία του Κ. Παρασκευαϊδη, "χωρίς να παρακληθεί η να ενταλθεί" από κανένα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΪ
Υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί

Στηρίζει ανοιχτά η κυβέρνηση

Προφανή "φυσικό αυτουργό" αλλά και εξίσου προφανείς "ηθικούς αυτουργούς", έχει όπως αποδεικνύεται από τις χτεσινές εξελίξεις η αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου,να δρομολογήσει επιχείρηση σύλληψης δημοσιογράφων του ραδιοσταθμού "Σκάι", επειδή από το δελτίο του σταθμού μεταδόθηκε η είδηση ότι δεν ψήφισε τον Απ. Κακλαμάνη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής. Η κυβέρνηση στήριξε ουσιαστικά την ενέργειά του, ενώ σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ομολόγησε ότι αντέδρασε γιατί... "ο λόγος του έχει πέραση" κι ότι είναι "πολιτική προσωπικότητα"! Αντιλήψεις που καταδεικνύουν και τη σοβαρή ευθύνη των ΜΜΕ, που έχουν συμβάλει στην προβολή των "πολιτικών μεθόδων" του.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Δεν είναι πολιτικό θέμα"!

Εκ μέρους της κυβέρνησης χτες, κάθε άλλο παρά καταδικάστηκε η πρωτοφανής αυτή ενέργεια, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που εκπορεύτηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αντίθετα υπήρξε σαφής στήριξη. "Δεν είναι πολιτικό το θέμα", υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, τονίζοντας ότι "πρέπει να αφήσουμε και τα εισαγγελικά όργανα κατά τη δική τους κρίση να λειτουργούν" και ότι "είναι πάγια αρχή να μη σχολιάζουμε τις πράξεις των εισαγγελέων και τις πρωτοβουλίες των οργάνων της Δικαιοσύνης". Συνάμα υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει, αν και από προχτές το βράδυ ήταν ενήμερος. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, επέμεινε ότι δεν πρόκειται για πράξη που αντιτίθεται στην ελευθεροτυπία.

Οσον αφορά τέλος το Ρ/Σ "Σκάι", αξίζει να επισημάνουμε πως χθες επιδίωξε να καλέσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τον Ε. Γιαννόπουλο, με προφανή στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του θορύβου που δημιουργήθηκε.

Ποινές στην Κ. Βελλίδου

Αρχισαν από χτες να εκδικάζονται 19 μηνύσεις στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος της μεγαλοεκδότριας Κ. Βελλίδη. Τις μηνύσεις έχουν υποβάλει 107 εργαζόμενοι στις εφημερίδες του συγκροτήματος "Θεσσαλονίκη" και "Μακεδονία", οι οποίες έχουν διακόψει την κυκλοφορία τους από τις αρχές του Ιούλη. Ηδη για τις 4 πρώτες υποθέσεις το δικαστήριο επέβαλε στην Κ. Βελλίδου ποινή 24 μηνών και πρόστιμο 9 εκατ. δρχ. Η κατηγορούμενη δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, γιατί, όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι της, βρίσκεται σε κλινική της Ελβετίας λόγω γαστρορραγίας. Αυτό όμως το διέψευσε ένας μάρτυρας, ο οποίος δήλωσε ότι είδε τη μεγαλοεκδότρια την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα. Σήμερα θα συνεχιστεί η εκδίκαση και των υπόλοιπων μηνύσεων.

Πουλήθηκε το SEVEN X

Σε Αμερικανούς επιχειρηματίες πουλήθηκε το SEVEN X. To κανάλι του εφοπλιστή Αντώνη Κουλουκουντή είχε βγει προς αναζήτηση αγοραστών, εδώ και αρκετούς μήνες, αφού αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. To SEVEN X, που ξεκίνησε την "καριέρα" του προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια, προβάλλοντας εκπομπές πολιτισμού και ποιότητας, πουλήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - σε έναν Αμερικανό και έναν Ελληνα επιχειρηματία έναντι του ποσού των 1,8 δισ. Υποστηρίζεται ότι πίσω από τους επιχειρηματίες είναι η εκκλησία των Ευαγγελιστών. H πώληση του SEVEN X σε Αμερικανούς επιχειρηματίες είχε συζητηθεί και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

ΕΣΗΕΑ
Επικίνδυνος αυταρχισμός!

Εντονα αντέδρασε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και τις επιχειρήσεις για τη σύλληψή τους, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, τονίζει πως "τα φαινόμενα όπως αυτό αποτελούν δείγματα επικίνδυνου αυταρχισμού και θλιβερή προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων που φέρνουν στη μνήμη εποχές παρωχημένες". Παράλληλα, σημειώνει ότι οι δημοσιογράφοι "διεκδικούν μόνο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεών τους και της πληροφόρησης του ελληνικού λαού". Καταλήγει, τονίζοντας ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες, πως "προτίθεται να προβεί σε διάβημα προς την κυβέρνηση και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειές της". Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΕΣΥ, καταγγέλλοντας την ενέργεια "ως πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου".

Για "επικίνδυνο κρούσμα αυταρχισμού", κάνει λόγο στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνασπισμός, σημειώνοντας πως "ο υπ. Δικαιοσύνης φέρει τις κύριες και ηθικές ευθύνες", καθώς και ότι "η κυβέρνηση αντί να επιχειρεί την υποβάθμιση και τη συγκάλυψη του μείζονος πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, οφείλει να αποδοκιμάσει με σαφήνεια τις αντιδημοκρατικές πρακτικές".

Από την πλευρά της Ν. Δημοκρατίας, δεν εκδόθηκε ανακοίνωση για το θέμα. Μεμονωμένα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι "παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου". Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, έκανε χτες λόγο για "φαινόμενα επικίνδυνα για τη δημοκρατία". Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα στελέχη τήρησαν αποστάσεις από το όλο θέμα.

"Θυμίζει άλλες εποχές... "

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τις ενέργειες του υπ. Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να μηνύσει δημοσιογράφους και να προκαλέσει εισαγγελική έφοδο στα γραφεία του ΣΚΑΪ. Θυμίζει άλλες εποχές, τις οποίες ο Ε. Γιαννόπουλος συνηθίζει να στηλιτεύει με τα λόγια, αλλά να αντιγράφει με τα έργα του. Το γεγονός δεν είναι ατυχές, ούτε μεμονωμένο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και προεκλογικά με τις ευλογίες της εκάστοτε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το δημοσιογραφικό μικρόφωνο, για να εκβιάζει, να λασπολογεί και να απειλεί, όσους δε δίνουν γην και ύδωρ στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και υποχρεωμένη να πάρει θέση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ