ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στα 78 χρόνια δράσης του Κόμματος, διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μμ στο κέντρο "Αναμνήσεις" (Αγ. Κυριακή). Θα παρευρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης και ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Την ετήσια συνεστίασή της διοργανώνει σήμερα στις 8.30 το απόγευμα η ΝΕ Σερρών στην ταβέρνα "Το στέκι του Ραφ".
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Σάββατο 2 του Νοέμβρη, στο οικογενειακό κέντρο ΜΠΟΡΑ - ΜΠΟΡΑ. Στη συνεστίαση θα παρευρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.
  • Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, η ΚΟΒ Μανταμάδου Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση αύριο Σάββατο 2 του Νοέμβρη, στις 8.00 μμ.
  • Οι ΚΟΒ Ευγενείας - Χαραυγής - Ανάστασης πραγματοποιούν συνεστίαση την επόμενη Κυριακή 10 Νοέμβρη στην ταβέρνα "Ρωμάνια", Α. Μιαούλη 120, Χαραυγή. Πληροφορίες στο τηλ. 4321.949.
  • Συνεστίαση διοργανώνει την Κυριακή 3 Νοέμβρη η ΚΟΒ Δάφνης, στην ταβέρνα "Το κουτούκι του Αποστόλη" στη Νέα Σμύρνη. Στη συνεστίαση θα παρευρεθεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις του Γαλατσίου πραγματοποιούν το Σάββατο 2/11 στις 7μμ συζήτηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις, όπου θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Ορέστης Κολοζώφ. Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία του ΚΚΕ Λεωφόρος Βεϊκου 45 και θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Σε πανεξόρμηση σε ολόκληρο το νομό καλεί τις κομματικές δυνάμεις, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, με επικεφαλής τα μέλη της ΝΕ και τους υποψήφιους βουλευτές στην περιοχή. Θα γίνουν επισκέψεις στα χωριά, συναντήσεις με μαζικούς φορείς, διακίνηση του "Ριζοσπάστη" και υλικών του Κόμματος.
  • Σε συγκέντρωση καλεί τους Αρκάδες φίλους και μέλη του ΚΚΕ, η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα, στα Γραφεία της ΚΟΑ, (Μ. Κοτοπούλη & Βερανζέρου). Θέμα της συγκέντρωσης είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Δραστηριότητες του ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ διοργανώνει τη Δευτέρα, 4 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, διάλεξη - συζήτηση, με θέμα "Μαρξισμός και λογοτεχνική μορφή. Για μια διαλεκτική λογοτεχνική κριτική".Εισηγήτρια θα είναι η Μ. Πεσκετζή.

Εκδρομή στο Πήλιο

Τριήμερη εκδρομή στο Πήλιο διοργανώνει το ΚΜΕ από τις 8 έως τις 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

- Κεντρική εκδήλωση του ΚΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με θέμα: "Το εργατικό - αγροτικό κίνημα στη Μαγνησία". Κεντρικός ομιλητής ο Ηλίας Λεφούσης.

- Ξενάγηση στα χωριά του Πηλίου.

- Ξενάγηση σε περιοχή μαχών του ΔΣΕ, αναφορά για τη δράση του στο Πήλιο. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 8810.046 από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ.

Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Σάββατο, 2 του Νοέμβρη, στις 9 μμ, στην ταβέρνα του "Μαγγίνα", Λ. Δημοκρατίας 65, και καλεί όλους τους φιλειρηνιστές του Κερατσινίου να παρευρεθούν, ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας τον αγώνα για την υπόθεση της ειρήνης. Πληροφορίες στο τηλ. 4616.020.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Καθημερινά λειτουργούν τα γραφεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, που βρίσκονται στην οδό Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφεία 12 - 13, και παραμένουν ανοιχτά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και από 6 έως 9 μμ.

  • Σε ένταση των προσπαθειών για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αντιστασιακών Πειραιά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω γραφεία:

ΠΕΙΡΑΙΑ: Φίλωνος 41 (9.00 - 17.00 και 6.00 - 8.00) τηλ. 4124.696.

ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Κύπρου 68 (6.00 - 8.00) τηλ. 4925.757.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: Ρεπούλη 16 (5.00 - 7.30) τηλ. 4618.180.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Γρ. Λαμπράκη (5.00 - 8.00) τηλ. 4942.288.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: Πόντου 46 (5.00 - 6.00) τηλ. 4610.362.

Η ΟΓΕ

Ημερίδα με θέμα, "Ισες ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός" διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στις 4.30 στο ξενοδοχείο "Εσπέρια". Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα του συνδυασμού των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Αντί για αγώνες ... συσκέψεις

Σύσκεψη για το βαμβάκι και τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών σκέφτηκαν να κάνουν οι "καρεκλοκένταυροι" της ΓΕΣΑΣΕ και μάλιστα στην Καρδίτσα. Αν και η σύσκεψη έγινε στον κατ' εξοχή βαμβακοπαραγωγικό νομό της χώρας, ωστόσο μόλις και κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικές δεκάδες ημέτερων αγροτών. Μάλιστα, πολλοί κι απ' αυτούς κατάγγειλαν τη στάση των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων στη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισαν, μέχρι τώρα απείχαν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και λειτούργησαν διασπαστικά και, τώρα, όψιμα ανακάλυψαν πως υπάρχουν προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς!

***

Αλλά και τώρα, στη σύσκεψη δεν έκρυψαν τους πραγματικούς στόχους τους, αφού τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Μ. Γιαννακίδης πρόεδρος και Χρ. Φάκας αντιπρόεδρος και ο ΣΥΝεταίρος τους Π. Πεβερέτος γραμματέας αντί να καταγγείλουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, επιτέθηκαν κατά των βαμβακοπαραγωγών για τους αγώνες τους ενάντια στα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται και προγραμματίζονται ήδη ως ...ανεπίκαιρες και αποσπασματικές! Κι αυτό όταν οι ίδιοι της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ όχι μόνον απέχουν προκλητικά, αλλά και κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τις κινητοποιήσεις και να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα.

***

Οι ίδιοι με τη στάση τους και αποκάλυψαν, ωστόσο, ότι συνεχίζουν την παρελκυστική τακτική τους. Γιατί την ώρα που οι αγρότες προγραμματίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις, εκείνοι αντιπρότειναν, απλώς, να ξανασυσκεφθούν στο τέλος Νοέμβρη, για να διαμορφώσουν τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών, λες και δεν τα ξέρουν! Δε γνωρίζουμε αν τολμήσουν οι "καρεκλοκένταυροι" να επισκεφθούν ξανά την Καρδίτσα, αλλά το μήνυμα πρέπει να το πήραν οι αγρότες. Οι βαμβακοπαραγωγοί διαπίστωσαν από πρώτο χέρι πως οι "καρεκλοκένταυροι" της ΓΕΣΑΣΕ μοναδικό τους μέλημα έχουν πώς θα εκτονώσουν την οργή των αγροτών, για να εμποδίσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ήδη οργανώνονται.

Ετσι, όχι μόνον δεν έχουν να περιμένουν κάτι από μεριάς ΓΕΣΑΣΕ και των ηγεσιών των άλλων τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, αλλά και πρέπει να προετοιμάζονται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν το διασπαστικό ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Να ξεσκεπάσουν τον υπονομευτικό ρόλο τους, ώστε να μην μπορούν να κάνουν κι άλλη ζημιά στο αγροτικό κίνημα.

Γ. Ζ.

Μητρώο αγροτών ή επιχειρήσεων;

Η κυβέρνηση αποφάσισε με μοχλό τη συναινετική ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ την προώθηση της κατάρτισης Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, με αμφιλεγόμενους, τουλάχιστον, στόχους και με χαράτσωμα των ίδιων των αγροτών

Διπλά κινδυνεύουν να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, αφού, πέρα από τον κίνδυνο αποκλεισμού χιλιάδων μικρών αγροτών από το μητρώο και βέβαια τις επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις που δίνονται στην αγροτική παραγωγή, οι ίδιοι οι αγρότες υποχρεώνονται να πληρώσουν άμεσα παράβολο - χαράτσι, συνολικά πάνω από 2 δισεκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να καταρτιστεί το μητρώο.

Χτες, με ένα χρόνο καθυστέρηση, η κυβέρνηση ξαναθυμήθηκε το Μητρώο

Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, που η δημιουργία του θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον περσινό Αύγουστο. Ομως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, παρόλο που έχει ανατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ το έργο και έχουν υπογραφεί δύο συμβάσεις ύψους πλέον των 600 εκατομμυρίων δραχμών. Οπως είναι γνωστό, η κατάρτιση Μητρώου Αγροτών είναι βασικό αίτημα των αγροτών εδώ και χρόνια, ώστε να αξιοποιηθεί σαν εργαλείο υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης και για τη στήριξη των πραγματικών αγροτών. Στη δημιουργία του μητρώου, άλλωστε, είχε παραπέμψει η κυβέρνηση και για τη λήψη μέτρων μείωσης των τιμών των αγροτικών καυσίμων...

Ομως, με το σχετικό νόμο για την κατάρτιση Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), που ψήφισε η κυβέρνηση πέρσι τον Αύγουστο, φαίνεται να μεθοδεύεται ο αποκλεισμός χιλιάδων μικρών - και ετεροαπασχολούμενων για να μπορέσουν να επιβιώσουν - αγροτών, ενώ, αντίθετα απ' ό,τι υποστηρίζεται από την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, δεν εξασφαλίζεται ο αποκλεισμός των πραγματικών ετερο-επαγγελματιών (δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών, δικηγόρων κ.ά.), που παρουσιάζονται ως αγρότες και λυμαίνονται, στην πραγματικότητα, τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Κι αυτό γιατί προωθούνται - και με το μητρώο - οι μεγάλες επιχειρηματικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα παραπάνω σοβαρότατα ζητήματα, από τα οποία εξαρτάται κατά πόσο ωφέλιμο και προοδευτικό για τους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη θα είναι το μητρώο που πάνε να φτιάξουν, δεν έχουν συζητηθεί στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, αν και έχει αναλάβει να καταρτίσει το Μητρώο Αγροτών... Παρά το γεγονός ότι από πέρσι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για να αξιολογήσει το νόμο της κυβέρνησης και να προτείνει για τη σωστή κατάρτιση και εφαρμογή του, η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ (συναινετικά οι σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) προχωρά στην εφαρμογή των κυβερνητικών - και κοινοτικών ουσιαστικά - αμφιλεγόμενων, τουλάχιστον, επιλογών.

Ωστόσο, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα παραπάνω, στη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον Στ. Τζουμάκα και με συμμετοχή της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποφασίστηκε να ξεκινήσει καμπάνια προβολής των κυβερνητικών επιλογών για την κατάρτιση του μητρώου από τις 15 Νοέμβρη. Για την καμπάνια αυτή υπογράφτηκε δεύτερη σύμβαση, με την οποία δίνονται 100 εκατομμύρια επιπλέον στην ΠΑΣΕΓΕΣ για να αναλάβει την προπαγάνδιση του μητρώου και στην πραγματικότητα των κυβερνητικών επιλογών ενάντια στους αγρότες...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Με αοριστολογίες απαντά η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες, στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Με αοριστολογίες απάντησε η κυβέρνηση χτες, στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την προοπτική της κορινθιακής σταφίδας και ουσιαστικά απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του πατροπαράδοτου αυτού προϊόντος και των σταφιδοπαραγωγών. Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, αναγνώρισε μεν ότι η κορινθιακή σταφίδα αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης στη διεθνή αγορά αλλά απέδωσε την ύπαρξή τους στο ότι υπάρχει ολιγοψώνιο (το προϊόν διατίθεται μόνο στην Ολλανδία και τη Μ. Βρετανία), υποκατάσταση του προϊόντος από άλλα φθηνότερα (σουλτανίνα κλπ. ) και ανταγωνισμός από άλλες χώρες (ΗΠΑ, Τουρκία, Ιράν κλπ. ). Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ο υπουργός είπε ότι στο υπουργείο έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που θα εισηγηθούν τρόπους αντιμετώπισης. Δηλαδή όπως λέει ο λαός "αν δε θες να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή και παρέπεμψέ το"!!!

Αναφερόμενος στη φετινή τιμή που θα πάρει ο παραγωγός από τη διάθεση του προϊόντος, ο Δ. Σωτηρλής ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κυμανθεί στις 540 - 550 δρχ. Πρόσθεσε δε, ότι η τιμή αυτή είναι αρκετά ικανοποιητική αν και δεν είναι η καλύτερη. Απαντώντας δε στο ερώτημα του ΚΚΕ, αν θα παρέμβει ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) για να συγκεντρώσει την παραγωγή, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στην Αγροτική Τράπεζα για να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση στα πλαίσια, βεβαίως του τραπεζιτικού συστήματος. Την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτού του θέματος, την απέδωσε στον ΑΣΟ σημειώνοντας ότι μόλις χτες ο οργανισμός έστειλε στην Αγροτική Τράπεζα επιστολή με την οποία ζητά να χρηματοδοτηθεί με 3 δισεκατομμύρια δρχ. ούτως ώστε να συγκεντρώσει την παραγωγή. Τέλος, στο ερώτημα του ΚΚΕ αν η κυβέρνηση προτίθεται να διαλύσει τον ΑΣΟ, όπως λένε ορισμένες πληροφορίες, ο Δ. Σωτηρλής προτίμησε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας ότι ο οργανισμός πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Ο Β. Μπούτας

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική γιατί δεν απαντάει στην ουσία του προβλήματος. "Τώρα ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει αγορά; ",είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό. Και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα της σταφίδας δημιουργήθηκε προ 6ετίας, όταν ως πιλοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπήκε η ενίσχυση ανά στρέμμα. Αυτό ανάγκασε τους παραγωγούς και στην εγκατάλειψη του προϊόντος. Ηδη το 40% των σταφιδοπαραγωγών, τα έχουν εγκαταλείψει και είναι και αυτοί στις ουρές των ανέργων".Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός για τις επιτροπές που φτιάχτηκαν στο υπουργείο, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: "Αν περιμένουμε να γίνει έρευνα αγοράς και μετά να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε, το πουλάκι θα έχει φύγει και δε θα υπάρχουν καν σταφιδοπαραγωγοί".Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους παραγωγούς σταφίδας και γι' αυτό τον λόγο ήδη ξεκινούν κινητοποιήσεις για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ