Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Με αοριστολογίες απαντά η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες, στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Με αοριστολογίες απάντησε η κυβέρνηση χτες, στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την προοπτική της κορινθιακής σταφίδας και ουσιαστικά απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του πατροπαράδοτου αυτού προϊόντος και των σταφιδοπαραγωγών. Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, αναγνώρισε μεν ότι η κορινθιακή σταφίδα αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης στη διεθνή αγορά αλλά απέδωσε την ύπαρξή τους στο ότι υπάρχει ολιγοψώνιο (το προϊόν διατίθεται μόνο στην Ολλανδία και τη Μ. Βρετανία), υποκατάσταση του προϊόντος από άλλα φθηνότερα (σουλτανίνα κλπ. ) και ανταγωνισμός από άλλες χώρες (ΗΠΑ, Τουρκία, Ιράν κλπ. ). Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ο υπουργός είπε ότι στο υπουργείο έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που θα εισηγηθούν τρόπους αντιμετώπισης. Δηλαδή όπως λέει ο λαός "αν δε θες να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή και παρέπεμψέ το"!!!

Αναφερόμενος στη φετινή τιμή που θα πάρει ο παραγωγός από τη διάθεση του προϊόντος, ο Δ. Σωτηρλής ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κυμανθεί στις 540 - 550 δρχ. Πρόσθεσε δε, ότι η τιμή αυτή είναι αρκετά ικανοποιητική αν και δεν είναι η καλύτερη. Απαντώντας δε στο ερώτημα του ΚΚΕ, αν θα παρέμβει ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) για να συγκεντρώσει την παραγωγή, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στην Αγροτική Τράπεζα για να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση στα πλαίσια, βεβαίως του τραπεζιτικού συστήματος. Την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτού του θέματος, την απέδωσε στον ΑΣΟ σημειώνοντας ότι μόλις χτες ο οργανισμός έστειλε στην Αγροτική Τράπεζα επιστολή με την οποία ζητά να χρηματοδοτηθεί με 3 δισεκατομμύρια δρχ. ούτως ώστε να συγκεντρώσει την παραγωγή. Τέλος, στο ερώτημα του ΚΚΕ αν η κυβέρνηση προτίθεται να διαλύσει τον ΑΣΟ, όπως λένε ορισμένες πληροφορίες, ο Δ. Σωτηρλής προτίμησε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας ότι ο οργανισμός πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Ο Β. Μπούτας

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική γιατί δεν απαντάει στην ουσία του προβλήματος. "Τώρα ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει αγορά; ",είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό. Και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα της σταφίδας δημιουργήθηκε προ 6ετίας, όταν ως πιλοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπήκε η ενίσχυση ανά στρέμμα. Αυτό ανάγκασε τους παραγωγούς και στην εγκατάλειψη του προϊόντος. Ηδη το 40% των σταφιδοπαραγωγών, τα έχουν εγκαταλείψει και είναι και αυτοί στις ουρές των ανέργων".Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός για τις επιτροπές που φτιάχτηκαν στο υπουργείο, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: "Αν περιμένουμε να γίνει έρευνα αγοράς και μετά να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε, το πουλάκι θα έχει φύγει και δε θα υπάρχουν καν σταφιδοπαραγωγοί".Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους παραγωγούς σταφίδας και γι' αυτό τον λόγο ήδη ξεκινούν κινητοποιήσεις για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ