Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανασύσταση του ΕΣΡ και γενικές υποσχέσεις

"Ορθάνοιχτα" παραμένουν όλα τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ

Την ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα επιδιώξει η κυβέρνηση, πριν ουσιαστικά λήξει η θητεία του σημερινού Εθνικού Συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, "ορθάνοιχτα" παραμένουν όλα τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ, προβλήματα που εμποδίζουν την "ανόρθωση" και την εξυγίανση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Συγχρόνως η κυβέρνηση ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ουσιαστικά θα ρυθμίζεται και θα "ελέγχεται" κεντρικά ο τρόπος με τον οποίο θα κατανέμεται η κρατική διαφήμιση - και επομένως και το "κρατικό χρήμα" - στα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, σε μια εφ' όλης σχεδόν της ύλης, συζήτηση με τους τηλεοπτικούς συντάκτες, εξέθεσε τους προβληματισμούς και τις θέσεις της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν στο χώρο των ΜΜΕ. Ενα από τα επίκεντρα της συζήτησης ήταν, φυσικά, το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ. Ο υπουργός, υπογράμμισε, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την ΕΡΤ λέγοντας ότι ήδη στον Κ. Σημίτη έχει σταλεί φάκελος με τις προτάσεις και απόψεις του για την πορεία της ΕΡΤ. Ο Δημήτρης Ρέππας, παρότι έχει κάνει ήδη τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό, εντούτοις υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη, για το ποια θα είναι τα τελικά μέτρα που θα πάρει, προκειμένου να προχωρήσει στην εξυγίανση της ΕΡΤ. Είναι άλλωστε φανερό, πως το "ενδιαφέρον" του πρωθυπουργού για την εξυγίανση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, δεν έχει "αγγίξει" την ΕΡΤ, η οποία εξακολουθεί να είναι παραγκωνισμένη, να βολεύει με συμβάσεις τους ημετέρους και ν' ανεβαίνει το Γολγοθά της.

Αξεπέραστο το οικονομικό βάρος

Για μία ακόμη φορά, αρμόδιος υπουργός τονίζει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ, θεωρώντας μάλιστα ότι το οικονομικό "βάρος" είναι "αξεπέραστο". Η οικονομική διέξοδος της ΕΡΤ "μελετάται" από την Επιτροπή που συστήθηκε πριν από λίγο καιρό και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων (Τύπου, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης), καθώς και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου. Οι προτάσεις τις Επιτροπής θα ολοκληρωθούν και δοθούν στους αρμόδιους υπουργούς μέχρι τις 15 του Νοέμβρη. Φυσικά, όπως ήδη λέγεται από καιρό, ένα από τα μέτρα "διεξόδου" θα είναι η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι για την εξυγίανση της ΕΡΤ θα πρέπει να "συνεισφέρουν" όλες οι πλευρές, εννοώντας το κράτος, τους Ελληνες πολίτες και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Ενα μέρος του οικονομικού "βάρους" και των χρεών της ΕΡΤ, θα το επωμιστεί η κυβέρνηση. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα "επωμιστούν" το πάγωμα των μισθών τους, κάτι που δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε απέκλεισε ο υπουργός. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, ματαιώνεται η πολυσυζητημένη εθελούσια έξοδος ή πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα συναρμόδια υπουργεία - απ' ό,τι τουλάχιστον λέγεται - θ' απορρίψουν την πρόταση της εθελούσιας εξόδου. Ανοιχτό, όμως, παραμένει και το θέμα του νέου οργανογράμματος της ΕΡΤ, αφού ο υπουργός Τύπου δεν απέκλεισε τις αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν, στο νέο οργανόγραμμα που ήδη έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου, και το οποίο δε βρίσκει σύμφωνη την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις και αλλαγές, θα γίνουν στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού ήδη έχουν γίνει ανακατατάξεις στα κόμματα του Κοινοβουλίου. Ο Δημήτρης Ρέππας απέκλεισε το ενδεχόμενο, στη σύνθεση του νέου ΕΣΡ να συμμετέχουν και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. Σκέψεις, όπως είπε, υπάρχουν για τη θητεία των μελών, που είναι "κυλιόμενη", αλλά και ορισμένες δεσμεύσεις και προϋποθέσεις για όσους προταθούν για μέλη του ΕΣΡ. Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως ίσως τα μέλη του ΕΣΡ θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο υπουργός, διευκρίνισε, ότι πριν προχωρήσει η κυβέρνηση στην ανασύσταση του ΕΣΡ, θα έχει συζητήσεις με τα κόμματα της Βουλής, καθώς και με αρμόδιους φορείς. Ο Δημήτρης Ρέππας, ανακοίνωσε, επίσης, ότι επιτέλους βρέθηκε κτίριο που θα στεγάσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και αυτό είναι το κτίριο του ΑΠΕ. Υποστήριξε επίσης, πως σύντομα θα στελεχωθεί και το τμήμα "Διαφάνειας" του ΕΣΡ.

Ο Δημήτρης Ρέππας, στάθηκε ακόμη στο θέμα της κρατικής διαφήμισης, ανακοινώνοντας πως ήδη είναι έτοιμο σχέδιο ΠΔ, το οποίο θα αφορά στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, καθώς και στην απασχόληση δημοσιογράφων στο δημόσιο τομέα.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ