Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κανένα σημείο επαφής των δύο πλευρών

Η χτεσινή και εκ νέου επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ, απέδειξε την πλήρη διάσταση Εβερτ - Σουφλιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ απείλησε ότι δε θα δεχθεί περαιτέρω συζήτηση για την ηγεσία και κάλεσε τους "τρεις" να τον αμφισβητήσουν ανοιχτά. Ανταπαντώντας ο Γ. Σουφλιάς προειδοποίησε ότι από δω και πέρα "ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του"

Το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο εδώ και αρκετό καιρό έχει περιέλθει η ΝΔ, επιβεβαιώθηκε πλήρως και χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τώρα πλέον όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της διάσπασης, είναι ανοιχτά.

Ο Μ. Εβερτ στο κλείσιμο της - για μία ακόμα φορά - επεισοδιακής συνεδρίασης, έδωσε ανάγλυφα το στίγμα της κατάστασης στη ΝΔ προειδοποιώντας τα στελέχη των "τριών" ότι "δε θα επιτρέψει παραβίαση του καταστατικού προχωρώντας σε εσωκομματικές εκλογές" καλώντας τους μάλιστα αν θέλουν, να τον αμφισβητήσουν ανοιχτά. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Σουφλιά που ανέβηκε στο βήμα μόνος του μετά το κλείσιμο του Μ. Εβερτ και αφού είπε ότι κανένας δεν μπορεί να λέει ότι θα επιβάλει τις απόψεις του και θα απαγορεύσει τις απόψεις των άλλων, προειδοποίησε ότι από δω και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

"Μήλον της έριδος" για μία ακόμα φορά το θέμα της ηγεσίας και του επικείμενου συνεδρίου, θέματα που όπως είναι φυσικό κυριάρχησαν στη χτεσινή συνεδρίαση που κατά τα άλλα συνήλθε για να συζητήσει την "αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος". Μετά την απόρριψη από τον Μ. Εβερτ του αιτήματος των "τριών" για νέες εσωκομματικές εκλογές πριν το συνέδριο και την προειδοποίησή του ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω συζήτηση του θέματος, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στη στάση των "τριών" που ουσιαστικά τέθηκαν "εκτός κομματικής νομιμότητας". Πάντως η τελευταία φράση του Γ. Σουφλιά ότι "από δω και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του", προδικάζει νέο κύκλο πιο έντονων αυτή τη φορά αντιπαραθέσεων.

Η ένταση ήταν ορατή από την αρχή της συνεδρίασης καθώς εισήγηση έγινε όχι μόνο από τον Μ. Εβερτ αλλά και από τον Γ. Σουφλιά μετά από επιμονή του τελευταίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο κόμμα και δήλωσε με κάθε κατηγορηματικότητα ότι απορρίπτει όλα τα αιτήματα της ομάδας των "τριών", στους οποίους καταλόγισε καλλιέργεια εσωστρέφειας στο κόμμα.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις που λένε ότι πρέπει να γίνει "τίμιο συνέδριο" όπου θα κριθεί το θέμα της ηγεσίας ενώ κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ ότι έχασε τις εκλογές που δε χάνονταν με τίποτα. Στο πνεύμα των δύο "αρχηγών" ανάλογα με την τοποθέτηση του καθένα, κινήθηκαν στις ομιλίες τους και οι βουλευτές ενώ έγινε και εκτενής αναφορά στο παρασκήνιο και στις συνομιλίες που έγιναν πριν την επανεκλογή Εβερτ. Ολες οι ομιλίες επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που κάνουν στελέχη της ΝΔ ότι δηλαδή πρόκειται πλέον για "δύο - ακόμα - κόμματα στη συσκευασία του ενός".Οι μεν προσκείμενοι στον Γ. Σουφλιά ζητούσαν εσωκομματικές εκλογές και κατηγορούσαν την ηγεσία της ΝΔ για την ήττα, οι δε πιστοί στον Μ. Εβερτ απέκρουαν το ενδεχόμενο εκλογών και έλεγαν ότι για την ήττα φταίει η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η νέα αποστασιοποίηση του Γ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή προετοιμασίας του συνεδρίου, όπως του πρότεινε ο Μ. Εβερτ, λέγοντας ότι δε θα αναλάβει τίποτα εάν πρώτα δε συνεννοηθούν τα κορυφαία στελέχη της παράταξης.Γραμμή αποστασιοποίησης κράτησαν επίσης και ο Α. Τσαλδάρης που πρότεινε "μορατόριουμ" τριών - τεσσάρων μηνών καθώς και άλλα στελέχη που ζήτησαν πριν από οποιαδήποτε ενέργεια συνεννόηση μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Ιδιαίτερα επιθετική πάντως, ήταν η ομιλία του Μ. Λιάπη ο οποίος κάλεσε τον Μ. Εβερτ να κάνει ένα γκάλοπ προκειμένου να διαπιστώσει τη χαμηλή του αποδοχή από τη βάση του κόμματος. Στη συνεδρίαση δε μίλησε η Ντ. Μπακογιάννη ενώ αποχώρησε ο Σ. Μάνος επικαλούμενος συμμετοχή σε εκδήλωση στα Γιάννενα.

Αρκετοί βουλευτές έθεσαν θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής του προέδρου του κόμματος, κάτι που ανάγκασε τον Μ. Εβερτ να δηλώσει ότι θα προτείνει ο αρχηγός να εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από ειδικό εκλεκτορικό σώμα όπως μέχρι τώρα.

Με βάση και τις χτεσινές εξελίξεις, είναι βέβαιο ότι οι "τρεις" θα επανακαθορίσουν τη στάση τους και είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτής προσκείμενος στον Γ. Σουφλιά όταν ρωτήθηκε εάν θα αμφισβητήσουν τον Μ. Εβερτ είπε όλο νόημα: "Ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δε χρειάζεται να μας το λέει κανείς".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένες κινήσεις για νηνεμία (2000-05-23 00:00:00.0)
Μετρούν κουκιά οι υποψήφιοι (1997-03-05 00:00:00.0)
Εμφανίστηκαν τα "πρώτα σύννεφα" (1997-01-21 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις (1996-12-18 00:00:00.0)
Παιχνίδι εντυπώσεων με τους εκλέκτορες (1996-10-02 00:00:00.0)
"Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα" (1996-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ