Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα"

Οταν ένα στέλεχος κόμματος φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει, ότι η ηγεσία στέλνει ανθρώπους της να παρακολουθεί τους βουλευτές ακόμα και στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από σοβαρά.

Η καταγγελία αυτή, που ακούστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Πέμπτη, μαζί με τα άλλα διόλου τιμητικά που διεμείφθησαν εκεί, πιστοποιούν πλέον ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ολοένα και μεγαλώνει.

Ολοι πλέον στην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον, αλλά δεν αποκλείουν τίποτα: Από το ενδεχόμενο διαγραφών μέχρι και τη διάσπαση του κόμματος.

Η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πολιτικής - "Τι διαφορετικό πιστεύουμε εμείς από αυτό που σήμερα υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ;",είπε στην ΚΟ η Ντ. Μπακογιάννη - έχει οδηγήσει τη ΝΔ σε αδιέξοδο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την εσωκομματική σύγκρουση, που έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Ο Μ. Εβερτ σίγουρα περίμενε ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τα Μητσοτακικά στελέχη, καθώς η ομάδα των 23 δεν είχε κρύψει τις προθέσεις της. Αυτό που δεν περίμενε και προφανώς του δημιούργησε τον εκνευρισμό ήταν η αποστασιοποίηση του Γ. Βαρβιτσιώτη - "Εσείς τον βγάλατε αρχηγό", είπε ο αντιπρόεδρος στους βουλευτές - και η άρνηση στήριξής του από κορυφαία στελέχη όπως ο Γ. Σουφλιάς, ο Στ. Δήμας και ο Στ. Μάνος. Ο Μ. Εβερτ αισθάνθηκε πολύ μόνος του και φυσικά ήταν αδύνατο να ελέγξει τη συνεδρίαση, πόσο μάλλον όταν σε αυτήν πρώην υπουργοί έφτασαν στο σημείο να πιαστούν στα χέρια και εκτοξεύονταν απίστευτες κατηγορίες, όπως ότι οι εταιρίες κινητών τηλεφώνων πληρώνουν τους λογαριασμούς των τηλεφώνων στελεχών του κόμματος.

Η "επόμενη μέρα" βρήκε τις δύο πλευρές να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους, προετοιμαζόμενες, όπως λένε όλοι, για "παν ενδεχόμενο".

Στη Ρηγίλλης ανέφεραν ότι οι προειδοποιήσεις του Μ. Εβερτ προς τους αντιφρονούντες, πως μετά τη συνδιάσκεψη θα "απευθυνθεί στο λαό", δεν ήταν μπλόφα, καθώς εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το κόμμα δεν έχει προοπτικές εξουσίας. Το πώς ακριβώς "θα απευθυνθεί στο λαό" δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Στελέχη της ηγεσίας έλεγαν ότι δεν αποκλείεται ο Μ. Εβερτ να βγει ανοιχτά και να καταγγείλει με δημόσια δήλωσή του τα αντιπολιτευόμενα στελέχη για "υπονόμευση της πορείας του κόμματος προς την εξουσία" και να ξεκαθαρίσει έστω και με πειθαρχικά μέτρα την κατάσταση. Η φράση του Μ. Εβερτ στο κλείσιμο των εργασιών της ΚΟ, "πρέπει να ξέρετε καλά ότι ξέρω να παίζω και το άλλο το χαρτί", αυτά ακριβώς τα μέτρα εννοούσε.

Επίσης, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Ρηγίλλης, εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, είναι η προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, προκειμένου η "ίδια η βάση του κόμματος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση".

Από την πλευρά τους, οι Μητσοτακικοί δεν το βάζουν κάτω και δεν κρύβουν ότι οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν από όσα γίνουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ελπίζουν "να απελευθερωθούν δυνάμεις", να ξαναμοιραστεί η τράπουλα του πολιτικού σκηνικού και να διαδραματίσουν ένα ρόλο, που πιθανώς θα ξεπερνάει και θα αφήνει πίσω της τη ΝΔ.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ