ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Με στήριξαν οι σύντροφοι

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ,Σέρρες. Είμαι αγρότισσα. Με μεγάλη επιφύλαξη πήρα απόφαση να σου γράψω. Πριν λίγες ημέρες είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ταυτόχρονα οικονομικό. Ομως χάρη στην πρωτοβουλία που πήραν κάποιοι σύντροφοι και μέσω του Κόμματος ξεπέρασα αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ομως είναι λύση αυτή; Κάθε φορά που ένας πολίτης αυτού του κράτους έχει προβλήματα όπως εγώ, να καταφεύγει για βοήθεια σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς; Πού είναι το κράτος Πρόνοιας για τους πολίτες που πληρώνουν φόρους; Γιατί να μην μπορούν κάθε φορά που έχουν ένα πρόβλημα και μάλιστα υγείας να εξυπηρετούνται από αυτό και όχι να αισθάνονται ξεκρέμαστοι και ανασφαλείς για να μην πω, σαν ζητιάνοι;

Τέλος, θέλω δημόσια μέσω της εφημερίδας να ευχαριστήσω - αν και είναι πολύ λίγο - τους συντρόφους που με στήριξαν.

Κλείνω το γράμμα μου δηλώνοντας πολλή πίστη στον αγώνα του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, για ένα καλύτερο αύριο.

Για την εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΟΥΡΟΣ,αντιστασιακός Παγκράτι: Στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης της πόλης μας, γιορτάσαμε πρόσφατα την εκλογική επιτυχία του κόμματος μας στις εκλογές της 22 του Σεπτέμβρη, που αύξησε τη δύναμή του και κατέλαβε την τρίτη θέση στο Κοινοβούλιο.

Μετά από εισήγηση συντρόφου της ΑΕ συζητήσαμε πάνω στις εκτιμήσεις της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα και την παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα για ακόμα καλύτερες θέσεις του Κόμματός μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα διάθεσης γλεντιού, από όλους τους παρευρισκόμενους. Τους πάντα ζωντανούς και κεφάτους αντιστασιακούς μας με τον πρόεδρό του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και τους Παγκρατιώτες πιστούς φίλους και οπαδούς του αθάνατου ΚΚΕ.

Στην όμορφη και κεφάτη βραδιά μας, είχαμε μουσική με επαναστατικά και αντάρτικα τραγούδια, του αθάνατου ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του άξιου συνεχιστή τους του ΔΣΕ.

Χαράτσι του ΟΤΕ

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΛΕΣ από το Χαλκούτσι Αττικής: (Σε γράμμα του καταγγέλλει τον ΟΤΕ αφ' ενός για φοβερή κωλυσιεργία, 14 - 11 - 1994, στη μεταφορά του τηλεφώνου του, από την Αθήνα στον Ωρωπό και αφ' ετέρου για τη δαπάνη της μεταφοράς που αναγράφεται στο τιμολόγιο και φθάνει τις 31.000 δρχ.)"Δε φθάνει ότι 19 ολόκληρους μήνες περίμενα για να μου κάνουν τη μεταφορά του τηλεφώνου μου, αλλά μου στέλνουν λογαριασμό όπου γράφουν "Νέος συνδρομητής" και με βάζουν να πληρώσω 31.000 δρχ. μόνο για τη μεταφορά!Είναι και νέο χαράτσι του ΟΤΕ προς τους συνδρομητές, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιδράσουν και να κάνουν διαφορετικά, από το να πληρώσουν, γιατί διαφορετικά θα τους κόψουν το τηλέφωνο;".

Στο ερώτημα που θέτει ο επιστολογράφος μας, έχουμε να απαντήσουμε ότι και αυτό το μέτρο που εφαρμόζει ο ΟΤΕ, εντάσσεται στη φορομπηχτική πολιτική της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση που ετοιμάζει ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, παρατείνοντας και επαυξάνοντας τη μονόπλευρη λιτότητα σε βαθμό που ο μέσος εργαζόμενος και ο χαμηλοσυνταξιούχος, να μη μπορούν να ζήσουν.

Ερώτημα με πολλούς αποδέκτες

Πολλές φορές και μάλιστα υποβολιμαία, έχει τεθεί το ερώτημα: "Αν στις προθέσεις του ΚΚΕ είναι να καταλάβει την εξουσία δυναμικά ή με τις λεγόμενες δημοκρατικές διαδικασίες"... Και αν πάλι, "σε περίπτωση που την έχει καταλάβει, θα την παρέδιδε, χωρίς βίαιη αντίδραση"...

Βέβαια, εγώ δεν πρόκειται να απαντήσω για λογαριασμό του ΚΚΕ. Ωστόσο, νιώθω την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι: Το υφιστάμενο "καθεστώς" στη χώρα μας, επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων, με άμεση και έμμεση συμμετοχή ξένων δυνάμεων, στον εμφύλιο πόλεμο 1946 - 1949, που έληξε νικηφόρα για τις λεγόμενες "εθνικές δυνάμεις".

Από τότε και μέχρι σήμερα, τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, αυτό το ίδιο "καθεστώς" υπηρετούν.. Και φυσικά, δεν μπορώ να είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι υποστηρικτές του, κεφάλαιο και άρχουσα τάξη, θα επιτρέψουν ποτέ και αμαχητί.. την ανατροπή του, από άλλο κόμμα, ακόμα και αν αυτό, με τις λεγόμενες πάλι "δημοκρατικές διαδικασίες", θα έχει πλειοψηφήσει στο εκλογικό σώμα...

Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι, η συμμετοχή της χώρας μας σε διάφορους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς, σε συνδυασμό και με την υπέρ αυτών αξιοποίηση των ΜΜΕ, που μαζικά αποπροσανατολίζουν, αποχαυνώνουν και ομαδοποιούν τον κόσμο, σε αυτό αποσκοπεί... Δηλαδή στην πάση θυσία διατήρηση του υφιστάμενου "καθεστώτος", είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει ο λαός... Ενώ δε λείπουν και οι έξωθεν επεμβάσεις για ανατροπή μη ευχάριστων καθεστώτων. Παράδειγμα, το επιβληθέν εμπάργκο κατά της Κούβας..

Τέλος, σημειώνω ότι για το υφιστάμενο καθεστώς, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες και χρησιμοποιεί περιστασιακά, για την προστασία του. Τα λεγόμενα "αστικά κόμματα", δεξιά, κεντρώα και σοσιαλίζοντα, μαζί με τη δυνατότητα επιβολής δικτατορίας, προ υπαρκτού ή κατασκευασμένου "κομμουνιστικού κινδύνου"...

Ετσι, όταν τα εναλλασσόμενα στην εξουσία δεξιά και κεντρώα κόμματα, δεν μπορούν να τιθασεύσουν τη συσσωρευθείσα λαϊκή δυσαρέσκεια... τότε επιβάλλεται δικτατορία. Να θυμηθούμε τη δικτατορία του Μεταξά και τη δικτατορία του Παπαδόπουλου..

Ερώτημα, λοιπόν, με πολλούς αποδέκτες...

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παγκράτι

"Ομορφος κόσμος ηθικός... "

Την αγανάκτηση και την οργή του για τη σάπια και υποκρίτρια κοινωνία που ζούμε, εκφράζει στο απλό μα αληθινό γράμμα του ο συνταξιούχος αντιστασιακός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ από τους Αγίους Αναργύρους Αττικής, που ανάμεσα στ' άλλα γράφει: "Εμείς οι χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης που αγωνιστήκαμε για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς θύματα εκμετάλλευσης, κοινωνικές διακρίσεις και ρατσισμό, στεναχωριόμαστε αφάνταστα όταν βλέπουμε να συμβαίνουν γεγονότα άγρια και άθλια, που προσβάλλουν τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Η πρόσφατη τραγωδία των φτωχών και εγκαταλειμμένων παιδιών του Αγιου Παντελεήμονα Αχαρνών, άλλα και η δημοσιοποίηση της τραγικής τους μοίρας από τα περίφημα ΜΜΕ, που έγιναν για λίγο καιρό θέμα συζήτησης στα κανάλια, μόνο και μόνο για τη θεαματικότητα, μ' έκανε να επαναστατήσω και να σας γράψω. Γιατί ακούστηκαν φράσεις με άπειρη λασπολογία για τα άμοιρα αυτά πλάσματα, τα οποία αναγκάζονταν να κλέβουν για να μην πεθάνουν από την πείνα, "ενοχλούσαν" τους "φιλήσυχους" γειτόνους τους και μάζευαν υπογραφές για να τα διώξουν από τη γειτονιά.

Χωρίς καθόλου να ερευνήσουν το πρόβλημα τα κανάλια, μας ανακοίνωσαν ότι η μάνα των παιδιών, ενώ το πρωί καθάριζε βρωμιές, τη νύχτα έκανε "πεζοδρόμιο" για να εξασφαλίσει τα έξοδα της μεγάλης της οικογένειας, μιας και ο πατέρας είχε από χρόνια φύγει από το σπίτι.

Ομως η μάνα ντροπιασμένη από όσα της καταλόγισαν οι διάφοροι τηλεπαρουσιαστές που το "παίζουν" εισαγγελείς, πίσω από την πόρτα του σπιτιού της, τους φώναζε ότι τη ρεζίλεψαν και δεν έχει μούτρα να πάει στη δουλιά της. Αυτή ήταν η προσφορά της κοινωνίας απέναντι σε μια απέραντη δυστυχία που ζούσε μια φτωχή και διαλυμένη οικογένεια, με πρωταγωνιστές τα ανήλικα απροστάτευτα παιδάκια.

28η Οκτωβρίου 1940

Το ποίημα αυτό το έγραψε η δασκάλα πρόσφυγας από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, που ασχολιόταν με τα γράμματα, Αρτεμις Μαρνέρη στις 20 - 12 - 1940. Μας το έστειλε ο γιος της Γιώργος Μαρνέρης, για να δημοσιευτεί στο "Ριζοσπάστη".

28η Οκτωβρίου ήτανε,

κ' ημέρα αυτή Δευτέρα,

που στην Ελλάδα έφθασε,

φασιστική χολέρα.

Τρεις μετά τα μεσάνυχτα,

και πριν να ξημερώσει,

ο Ντούτσε απεφάσισε,

για να μας εσκλαβώσει.

Ευθύς χαμπέρι έστειλε,

το Γράτσιε το κοπέλι,

δώστε μας όλα τα νησιά,

τα θέλουν οι Φρατέλοι.

Κι ο λαός τούς απαντά,

με θάρρος και καμάρι,

αν είναι άξιος και ικανός,

ας έρθει να τα πάρει.

Και πριν ο αφιλότιμος,

απάντηση να πάρει,

την Πάτρα εβομβάρδισε,

για να την καταλάβει.

Πέφτουν οι σφαίρες σαν βροχή,

οι όλμοι σαν χαλάζι,

κι όμως τα Ελληνόπουλα,

τίποτα δεν τα σκιάζει.

Στους βράχους σκαρφαλώνουνε,

με λύσσα με μανία,

για της πατρίδος την τιμή,

και την ελευθερία.

Και αιχμαλώτους πιάνουνε,

δεκάδες κάθε μέρα,

φωνάζοντας κάθε λεπτό,

στους Ιταλούς αέρα.

Στην Πίνδο πολεμήσανε,

με πείνα και με χιόνια,

τους Ιταλούς νικήσανε,

θα το θυμούνται αιώνια.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΡΝΕΡΗ

20 Δεκεμβρίου 1940

"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα"

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΡΙΔΑΣ,Νίκαια: Ολοι αυτοί που με θράσος υποσχέθηκαν αυτά που ξανά είχαν υποσχεθεί, μεταχειρίστηκαν παλιά και καινούρια κόλπα για ν' αρπάξουν ψήφους. Κάλεσαν τους Κοκκινιώτες σε συναυλία, έστησαν μπουφέδες με μεζεδάκια και ποτά στο κηποθέατρο της Κοκκινιάς, ενώ άλλοι στα καφενεία κερνούσαν μπίρες και ουζάκι. Ευγενέστατοι οι υποψήφιοι έσφιγγαν τα χέρια και ρωτούσαν για την υγεία μας. Και όλα αυτά κάτω από τον λαμπερό πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ομως κανείς απ' αυτούς δε μίλησε για το κλείσιμο των εργοστασίων, για τις χιλιάδες απολύσεις, την υποβάθμιση των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα χαμηλά μεροκάματα και συντάξεις. Είχαν όμως δεσμευτεί στο ΣΕΒ και στους μεγαλοεπιχειρηματίες για αυξήσεις των κερδών σε βάρος των εργαζομένων. Εχουν όμως δεσμευτεί στις Βρυξέλλες για το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και το ξετίναγμα του ελληνικού λαού.

Και έτσι, από την επομένη των εκλογών άρχισαν ν' αναγγέλλουν ό,τι το ΚΚΕ είχε επισημάνει, αυξήσεις, αυξήσεις παντού, φόρους και σκληρή λιτότητα μέχρι το 2000. Οταν πρόσφατα με την πρώτη βροχούλα, οι δρόμοι γίνανε ποτάμια, παρασύροντας νοικοκυριά και εμπορεύματα μαγαζιών - κόπους μιας ολόκληρης ζωής στις φτωχογειτονιές του Ρέντη - ουδείς εμφανίστηκε εκεί απ' αυτούς που έκαναν τις γιορτές και τα κεράσματα. Γι' αυτό λαέ, μη μοιρολάτρης, μόνο σκέψου καλά ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά αγωνίζονται για τα δικαιώματά σου και οργανώσου μαζί τους. Οργανώσου στο ΚΚΕ για αντεπίθεση και πάλη.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος

Μιλάνε για τη μόλυνση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την τρύπα του όζοντος, για τη μολυσμένη θάλασσα, τη γη και τον αέρα.

Πρόσφατα μαζεύτηκαν τα πλέον προηγμένα κράτη στη Ν. Αμερική, για να πάρουν αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό.

Παρ' όλο όμως τον ντόρο που δημιουργήθηκε από τη σύναξη αυτή και ολόκληρη η ανθρωπότητα περίμενε ότι κάτι το θετικό και ουσιαστικό θα προέκυπτε, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, γιατί αρνήθηκαννα καταλήξουν σε λύσεις, καθώς οι υπερεθνικές δεν το ενέκριναν.

Δυστυχώς, τα επιτεύγματα της επιστήμης αντί να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και να βελτιώνουν τη ζωή του σ' ολόκληρο τον πλανήτη μας, έχουν γίνει αντίστροφα όπλα καταστροφής στα χέρια των ασυνείδητων, που η μόνη τους επιδίωξη είναι το κέρδος, με οποιοδήποτε τίμημα.

Αυτοί που εξουσιάζουν τα κράτη φέρνουν την κύρια ευθύνη, αυτοί έχουν και τη χειρότερη μορφή μόλυνσης, τη μόλυνση στα μυαλά τους. Αιτία τα υπερκέρδη.Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ