ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
Ξεσήκωσε αντιδράσεις

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής μείωσε σε 48 τις δόσεις για την εξόφληση των χρεών. Ο Α. Φούρας είχε προτείνει 90 δόσεις

Στη ρύθμιση των χρεών των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών και των Τμημάτων Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών προς το δημόσιο προχωράει η κυβέρνηση. Με νομοθετική ρύθμιση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, χρέη βεβαιωμένα μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη 1996, μπορούν να καταβληθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις, μαζί με το 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτά. Το ποσόν της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 δρχ. Τα ποσά θα παρακρατούνται, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, από την επιχορήγηση των ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ. Η μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων συνεπάγεται επιβάρυνση με το ποσό των προσαυξήσεων που αφαιρέθηκε.

Διαφορετική ήταν η πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού, Α. Φούρα, που είχε ζητήσει 90 δόσεις, μετά από συμφωνία με τις ΠΑΕ. Ομως η πρόταση αυτή συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από βουλευτές στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε χτες το θέμα.

Διαφώνησαν στους μισθούς

Ρυθμίσεις υπήρξαν χτες κι ανάμεσα στην ΕΠΑΕ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ως προς το χρέος του ενός δισ. δρχ. των ΠΑΕ σε ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα στις δύο πλευρές συμφωνήθηκε:

  • Να καταβληθούν αμέσως τα συμφωνημένα πριμ και οι μισθοί. Σε διαφορετική περίπτωση η αντίστοιχη ΠΑΕ να αποπέμπεται από το πρωτάθλημα. Για χρέη από μελλοντικές δόσεις, να υπάρξει διακανονισμός ώστε να καταβληθεί τουλάχιστον το 50%.
  • Η στράτευση δεν αποτελεί αιτία διακοπής συμβολαίου. Επιτρέπει όμως τη μείωση των μισθών κατά το ήμισυ.
  • Το 2% των μεταγραφών θα παρακρατείται από τις ΠΑΕ και θα αποδίδεται στον ΠΣΑΠ για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
  • Ο αριθμός των εκπαιδευομένων ή υπό δοκιμή ποδοσφαιριστών μπορεί να είναι απεριόριστος, όχι όμως πέραν των 24 χρόνων.
  • Καταργούνται τα ανταλλάγματα στα νέα συμβόλαια, ενώ στα ήδη υπάρχοντα τη λύση θα δίνει η Δικαιοσύνη.

Αντίθετα, ΕΠΑΕ και ΠΣΑΠ διαφώνησαν ως προς το κατώτατο ύψος των μηνιαίων αποδοχών. Ο ΠΣΑΠ πρότεινε να καθοριστεί στις 250, 150 και 120 χιλ. δρχ. (Α, Β και Γ Εθνική) και η ΕΠΑΕ αντιπρότεινε 140, 85 και 70 χιλ. δρχ. Ο κατώτερος βασικός μισθός που ισχύει σήμερα είναι 93.500, 60.000 και 44.500 δρχ. Επίσης ο ΠΣΑΠ ζήτησε ποσοστό 5% επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ η ΕΠΑΕ επιμένει στο 2%.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΠΑΕ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
"Εκρηξη" Μπάγεβιτς

Επιτέθηκε στους δημοσιογράφους και τους ζήτησε να μη "σκοτώνουν" τους παίκτες

"Εκρηξη" Μπάγεβιτς χτες στο Ρέντη που πέρασε στην... αντεπίθεση κατηγορώντας ακόμη και τους δημοσιογράφους για τα άσχημα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στο Φάληρο. "Χείμαρρος" ο Ντούσκο, τόνισε για την ισοπαλία με την Παναχαϊκή: "Αν βάζαμε γκολ δε θα κάνατε αυτές τις ερωτήσεις. Μας λείπει η σταθερότητα. Εχουμε μπροστά μας πολλά ματς και διαφορετικούς αντιπάλους". Στη συνέχεια έκανε την πρώτη επίθεση στους εκπροσώπους του Τύπου: "Κάνουμε μια δουλιά που νομίζετε ότι είναι πολύ εύκολη. Δε με ενδιαφέρει για μένα. Μη δημιουργείτε αυτά που δημιουργείτε τόσα χρόνια. Μην γράφετε ονόματα ποιος μπορεί να παίξει και ποιος όχι. Πάτε πολύ μακριά. Κάποιους παίκτες που αμφισβητείτε, έχουν προσφέρει πολλά στην ομάδα. Μην τους σκοτώνετε". Για να ολοκληρώσει: "Δεν ξέρω πώς θα πάρετε αυτές τις δηλώσεις. Μην προσπαθήσετε να μου κάνετε ομάδα. Ξέρω πόσο δυνατοί είσαστε, όμως αυτό δε με ενδιαφέρει".

Ο πρίγκιπας του Νερέτβα στάθηκε στις συνήθειες των περασμένων χρόνων: "Νομίζετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σε τόσο λίγο χρόνο, κάτι που συμβαίνει εδώ και οκτώ χρόνια. Εμείς προσπαθούμε να αποβάλουμε το άγχος". Σχετικά με το απαιτούμενο θέαμα και τις συγκρίσεις με την ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς είπε: "Δεν προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτό που κάνει η ΑΕΚ. Απλά προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι από αυτή. Οσον αφορά το θέαμα χρειάζονται και άλλα πράγματα, κυρίως πιο ψηλό επίπεδο απόδοσης".

Για την ψυχολογία των παικτών μετά την ισοπαλία με την πατρινή ομάδα ο Ντούσκο τόνισε "ότι δεν υπάρχει πανικός και ότι μετά από αυτό το ματς οι ποδοσφαιριστές θα βγουν ακόμη πιο δυνατοί και αποφασιστικοί".

Σε ερώτηση για την επιμονή του να χρησιμοποιεί τον Αλέκο Αλεξανδρή απάντησε: "Πιστεύω στον Αλέκο γιατί το αξίζει". Τέλος, για τον τραυματισμό του Ανδρέα Νινιάδη επισήμανε: "Είναι σημαντική απώλεια όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλαίμε".

Στον αγωνιστικό τομέα η προπόνηση των ερυθρολεύκων συνεχίστηκε μετ' εμποδίων καθώς ο Μπάγεβιτς δεν έχει στη διάθεσή του 10 παίκτες. Πρόκειται για τους στρατευμένους Ιωαννίδη, Καρασαββίδη, Αμανατίδη, Τρούπκο, τους διεθνείς Νταμπίζα, Καραταϊδη, Αλεξανδρή, Ελευθερόπουλο και τους τραυματίες Νινιάδη και Σαμπανάτζοβιτς.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Τεστ για Μπατίστα - Δώνη

Οι τραυματίες Μπατίστα, Δώνης (έρχεται σήμερα) αποτελούν τους "πονοκεφάλους" του Κ. Πολυχρονίου, ενόψει του αγώνα με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ για την προκριματική φάση του Μουντιάλ '98. Αμφότεροι οι παίχτες δεν έχουν ξεπεράσει τις ενοχλήσεις τους και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ενισχύσουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ενοχλήσεις στον αστράγαλο έχει και ο Σ. Αποστολάκης, αλλά δε μοιάζουν να είναι ανησυχητικές.

Ο σημερινός αγώνας - προπόνηση με την αντίστοιχη της ελπίδων θα δείξει κατά μεγάλο μέρος τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο πρώτους και ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα βασιστεί στα συμπεράσματα που θα εξαχθούν ώστε να πάρει οριστικές αποφάσεις. Δεν αποκλείεται οι Μπατίστα, Δώνης να μην ακολουθήσουν την υπόλοιπη αποστολή ή και ν αντικατασταθούν.

Οι διεθνείς μαζεύτηκαν χθες και πραγματοποίησαν την πρώτη τους προπόνηση, ενώ αύριο αναχωρούν (όπως και οι Ελπίδες) για την Κροατία. Ολοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της συνάντησης αφού η αντίπαλος της εθνικής έχει δείξει πως αποτελεί την καλύτερη ομάδα του ομίλου. Τεχνική ηγεσία και παίχτες όμως θεωρούν πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί με σοβαρότητα, πειθαρχία και τύχη να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Η Κροατία αποτελεί το δυσκολότερο εμπόδιο στα σχέδια της Εθνικής για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 98. Ο Κ. Πολυχρονίου και οι διεθνείς θα δοκιμάσουν να το ξεπεράσουν με επιτυχία

ΑΕΚ
"Δεν επαναπαυόμαστε"

Το 0-7 στον Βύρωνα, ως συνέχεια του θετικότατου σερί εντός και εκτός Ελλάδας, έχει δημιουργήσει, όπως είναι φυσικό, μεγάλη αισιοδοξία στην ΑΕΚ. Ο Π. Ραβούσης (στον οποίο αναλογεί μεγάλο μερίδιο) παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ικανοποιημένος, αλλά και προσγειωμένος. Με τις κουβέντες του απέδωσε τα εύσημα, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη συνέχειας.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε στο ψηλότερο αγωνιστικό μας επίπεδο, έχουμε όμως και άλλα στοιχεία να δείξουμε. Το θέμα είναι να κρατηθούμε έτσι. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε διάρκεια και σοβαρότητα. Υπάρχουν λάθη τα οποία μπορούμε να διορθώσουμε, καλύτερα τώρα που τα θετικά αποτελέσματα κρατούν την ηρεμία, παρά υπό το βάρος ενός άσχημου αποτελέσματος".

Ο τεχνικός της Ενωσης έχει εμπιστοσύνη στους παίχτες του. Εκφράζει την πεποίθηση πως "είναι ώριμοι και υπεύθυνοι ώστε να μην επαναπαυτούν σε 1-2 επιτυχίες. Αυτά που έχουμε πετύχει ως τώρα είναι λίγα. Εφεραν πάντως την αναγνώριση, την αποδοχή αλλά και αύξησαν τις υποχρεώσεις. Πρέπει ν' ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των φιλάθλων που μας στηρίζουν".

Ο Π. Ραβούσης από τους "κιτρινόμαυρους" φιλάθλους ζήτησε να ξεχάσουν το παρελθόν: "Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει μ' αυτά που έχει. Να στηρίζει και να ενισχύει την ομάδα που αγαπάει με κάθε τρόπο".

Θρίλερ για Μπορέλι

Σήμερα ανακοινώνει την απόφασή της η ΦΙΦΑ για την τιμωρία ή όχι του Αργεντινού

Η μάχη για την κατοχύρωση του Χουάν Χοσέ Μπορέλι στον Παναθηναϊκό συνεχίζεται αμείωτη. Αργά χτες βράδυ η Επιτροπή της ΦΙΦΑ θα αποφάσιζε αν ο Αργεντινός μέσος θα ήταν παίκτης της Οβιέδο από τώρα. Η απόφαση θα ανακοινωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί ζήτησαν άμεσα την μπλε κάρτα του Μπορέλι ώστε να παίξει αμέσως στον πρωτάθλημα ή διαφορετικά να τιμωρηθεί παραδειγματικά για τις διπλές υπογραφές.

Στο στρατόπεδο του τριφυλλιού επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία αν και η τελική απόφαση μετά την έφεση του ΠΑΟ θα παρθεί στις 6 Δεκέμβρη στη Βαρκελώνη. Η πράσινη ΠΑΕ υποστηρίζει πως το συμβόλαιο με τον παίκτη είναι έγκυρο αφού έληγε στις 31 Οκτώβρη και όχι στις 1 Ιούλη όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες της Οβιέδο.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Βέλιμιρ Ζάετς ξεκίνησε από χθες μίνι προετοιμασία με διπλές προπονήσεις για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης εκμεταλλευόμενος τη διακοπή του πρωταθλήματος για δύο βδομάδες. Ο "λαγός" ζήτησε πάλι χθες μια μικρή διορία προκειμένου να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για τη δυναμικότητα του τριφυλλιού: "Σε ένα μήνα θα είμαι απόλυτα διαβασμένος. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική ώστε να πάμε ακόμη καλύτερα στη συνέχεια".

Ο Ζάετς δε θα έχει στη διάθεσή του 9 παίκτες που είναι διεθνείς και θα απουσιάσουν από τις προπονήσεις στην Παιανία. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 6μμ σε φιλική κόντρα την Προοδευτική. Ο προπονητής του ΠΑΟ θα έχει την ευκαιρία να δει την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται οι ρεζέρβες.

Οι παλαίμαχοι στηρίζουν Μπένγκστον

Δηλώσεις Κούδα υπέρ του Σουηδού, που θα πάρει 70 εκατ. αν απολυθεί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Οι παλαίμαχοι παίκτες στηρίζουν τον Γκίντερ Μπένγκστον! Με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο Γιώργο Κούδα η παλιά φουρνιά του "δικεφάλου" δε... βιάζεται να στήσει στο "απόσπασμα" τον Σουηδό τεχνικό: "Είναι άδικο να κριθεί ο Μπένγκστον τόσο νωρίς. Είμαστε μόλις στην έβδομη αγωνιστική και είναι νωρίς για συμπεράσματα. Χρειάζεται πίστωση χρόνου και μετά θα βγάλουμε συμπεράσματα", δηλώνει ο Κούδας που έχει την αμέριστη συμπαράσταση και του Κούλη Αποστολίδη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιώργος Μπατατούδης στηρίζει τον κόουτς μέχρι... νεοτέρας. Επιφυλακτική ήταν και η στάση του προέδρου Γιώργου Καλύβα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-3, που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε... ρινγκ από την εισβολή θερμοκέφαλων οπαδών, που τα έβαλαν με τους πάντες για την κριτική που ασκήθηκε στην ομάδα τους.

Αν πάντως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θελήσουν να απομακρύνουν τον Μπένγκστον θα πρέπει να του καταβάλουν το ποσό των 70 εκατομμυρίων για αποζημίωση, όπως προβλέπει το συμβόλαιο...

  • Στον Ηρακλή ο Πέτρος Θεοδωρίδης όχι μόνο επιμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρία της ομάδας, αλλά με νέα δήλωσή του υποστηρίζει: "Θέλοντας να διευκολύνω ακόμη περισσότερο την αποχώρησή μου από τον Ηρακλή και να ικανοποιήσω την επιθυμία ορισμένων που πιστεύουν ότι εγώ είμαι τροχοπέδη της προόδου του συλλόγου, δηλώνω υπεύθυνα ότι πριμοδοτώ με 150 εκατομμύρια από το λογαριασμό μου τον υποψήφιο διάδοχό μου".

Να σημειωθεί ότι οι παίκτες του Γηραιού στηρίζουν τον Π. Θεοδωρίδη και τονίζουν ότι πρέπει να παραμείνει στο πόστο του προέδρου.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στον Βολο οι εκδηλώσεις για τα 100

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στον Βολο οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του τοπικού Γυμναστικού Συλλόγου καθώς και για το Ευ Αγωνίζεσθαι που πραγματοποιηθηκαν παρουσία των τοπικών φορέων του και κλιμακίου της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ) με επικεφαλής τον πρόεδρο κ.Αντώνιο Τζήκα. Η κοινωνία του Βόλου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κοινού της πρωτεύουσας της Μαγνησίας κρίνεται ικανοπητική.Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτηση που αφορούσε τις θέσεις του Ολυμπιακού Κινήματος και η ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΕΟΑ ο οποίος απάντησε και σε μια σειρά προβληματισμών που τέθηκαν απο καθηγητές Φυσικής Αγωγής της περιφερειακής εκπέδευσης.Η διημερίδα της ΕΟΑ στον Βόλο ήταν εντεταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων που εορτάζονται φέτος και τελούν υπο την αιγίδα της ΔΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ