ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
0% + 0% για 2 χρόνια!

Με το νέο μισθολόγιο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, θα επιχειρήσει να επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την παραπέρα λεηλασία των μισθωτών και συνταξιούχων του δημοσίου

Στον "πάγο" σχεδιάζει να βάλει τα εισοδήματα των εργαζομένων για δύο τουλάχιστον χρόνια η κυβέρνηση Σημίτη, αφού, σύμφωνα με τους τελικούς της σχεδιασμούς, επέλεξε το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους μισθούς και τις συντάξεις των δύο επόμενων χρόνων.

Ετσι, το πλήγμα που θα επιχειρηθεί σε βάρος των εργαζομένων θα είναι τριπλό. Στα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο - αλλά και των συνταξιούχων του δημοσίου - με το νέο μισθολόγιο, η σταδιακή εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει από την 1-1-97 και θα ολοκληρωθεί την 31-12-98. Με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και με το νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή. Αν και σε ποιο βαθμό θα τα καταφέρει να επιβάλλει την παραπέρα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο σθεναρή θα είναι η αντίσταση από τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Σαφές δείγμα γραφής, αποτελεί το νέο - όχι ενιαίο - μισθολόγιο των 300.000 εργαζομένων στο δημόσιο, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστουδουλάκη,μετά το τέλος της συνάντησης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Με το μισθολόγιο αυτό:

α) Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο δε θα πάρει καμιά ονομαστική αύξηση των αποδοχών τους στη διετία 1997 - 1998 (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι πολιτικής αεροπορίας, μηχανικοί του δημοσίου), ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν αυξήσεις που θα υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί παραπέρα, την επόμενη διετία, καθώς οι ονομαστικές αυξήσεις που προκύπτουν από το νέο μισθολόγιο θα είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό.

β) Κανένας δημόσιος υπάλληλος, δεν πρόκειται να πάρει την αύξηση του 3,3%, που δικαιούται σαν "διορθωτικό ποσό",ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, από τη διαφορά εισοδηματικής πολιτικής και πληθωρισμού του 1996.

γ) Καταργείται για μια διετία η εισοδηματική πολιτική- δηλαδή δε θα δοθούν ούτε καν αυτές οι ισχνές ονομαστικές αυξήσεις του 2,5% + 2,5% και σε κάθε περίπτωση μικρότερες από τον πληθωρισμό - καθώς και η εφαρμογή του νόμου για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο, από τις οποίες θα προέκυπτε το ποσοστό ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση Σημίτη, που επιβεβαιώνει πλήρως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Ρ" της 26ης του Οκτώβρη - για κατάργηση του διορθωτικού ποσού, μηδενικές αυξήσεις και εφαρμογή του νέου μισθολογίου - θα επιχειρήσει με κάλπικα στοιχεία και αλχημείες, να εμφανίσει το άσπρο - μαύρο, με στοιχεία που θα δείχνουν αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού του 1997 για μισθούς και συντάξεις ίσως και πάνω από 20%! Στην ουσία όμως, θα πρόκειται για λογιστικό"τρικ", καθώς στον προϋπολογισμό του 1997 θα εμφανιστούν για πρώτη φορά σαν δαπάνες μισθοδοσίας και διάφορα επιδόματα - ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. δραχμών (ίσως και 500 δισ.) - που ήδη εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς όμως να εμφανίζονται σαν δαπάνη του προϋπολογισμού.

Το σίγουρο, είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, αντί της χορήγησης διορθωτικού ποσού 3,5% την 1η Γενάρη και εισοδηματικής πολιτικής με τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις (2,5% + 2,5%), γιατί το κόστος είναι μικρότερο και κατά συνέπεια η ληστεία στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων μεγαλύτερη, χωρίς όμως να φαίνεται.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Μηχανισμός μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων

Διατηρούνται άθικτες οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρήσεων, αλλά κόβονται για τα επιδόματα εργαζομένων. Οι ΔΕΚΟ θα πληρώνουν στο εξής και τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματά τους

Ετοιμο για κατάθεση στη Βουλή είναι το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που κατάρτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απλά αναμένεται η τυπική έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, να καταστήσει συνένοχους και κάποια κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη, τα οποία φέρονται να διαφωνούν σε επιμέρους ρυθμίσεις. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου αυτού. Το πρώτο ότι διατηρεί στο ακέραιο τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές - πολλές από τις οποίες έχουν αποικιοκρατικό χαρακτήρα - που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με πρόσχημα άλλοτε την ανάπτυξη, άλλοτε την τόνωση των εξαγωγών, άλλοτε την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης και άλλοτετην προσέλκυση ξένου κεφαλαίου. Το δεύτερο, είναι ότι κάνει ένα - πρώτο - μεγάλο βήμα για το ξήλωμα των φοροαπαλλαγών στα προσωπικά εισοδήματα, αυξάνοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ΕΒΕ και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο - πρόκειται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων κλπ. - σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι θίγονται επίσης οι "έχοντες και κατέχοντες". Στην ουσία, η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές, έγινε από την κυβέρνηση, με στόχο να κάνει τις "μαύρες τρύπες" που έχει ανοίξει μέχρι σήμερα η κυβερνητική πολιτική στα εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ακόμη μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών - το οποίο, στην ουσία, πρόκειται για νομοσχέδιο - "σκούπα", προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Πρώτον,τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών:

  • Στις επιχειρήσεις, που έχουν θεσπιστεί με διάφορους αναπτυξιακούς και άλλους νόμους.
  • Στα δίδακτρα, ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων κλπ.
  • Τους τόκους στεγαστικών δανείων
  • Τις ιατρικές δαπάνες, ορίζεται ότι για εισόδημα μέχρι 10 εκατ. θα αναγνωρίζεται 100% της φορολογικής απαλλαγής και για εισοδήματα πάνω από 10 εκατ. δραχμές θα αναγνωρίζεται το 50% της ιατρικής δαπάνης. Επίσης, καταργείται η μεταφορά ιατρικής δαπάνης, στα επόμενα χρόνια, για τις περιπτώσεις που η δαπάνη ήταν μεγαλύτερη από το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα.

Δεύτερον,την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για:

  • Το ειδικό στεγαστικό επίδομα των στρατιωτικών και άλλων κατηγοριών εργαζομένων στο δημόσιο
  • Το επίδομα ειδικών συνθηκών των δασικών, πυροσβεστών, δασοφυλάκων κλπ.
  • Το ειδικό επίδομα των τελωνειακών, υπαλλήλων πολιτικής αεροπορίας (ΔΕΤΕ, κλπ), το οποίο σήμερα φορολογείται στο μισό
  • Την αποζημίωση για οδοιπορικά που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν ταξιδεύουν εκτός έδρας.
  • Τα έξοδα παράστασης και άλλες αποζημιώσεις νομαρχών, δημάρχων, διοικητών ΔΕΚΟ κλπ.
  • Την έκπτωση σε ποσοστό 10% του εισοδήματος των δημοσιογράφων.
  • Την αποζημίωση των βουλευτών, που σήμερα φορολογείται μόνο κατά 50% (και πιθανόν του Προέδρου της Δημοκρατίας). Τα υπόλοιπα αφορολόγητα εισοδήματα των βουλευτών, που ήταν εντελώς αφορολόγητα ή φορολογούνταν συμβολικά, θα φορολογούνται στο εξής, αλλά "αυτοτελώς" - δηλαδή χωριστά - και όχι μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση.
  • Τις δασμοφορολογικές ατέλειες για τα αυτοκίνητα, που προμηθεύονται οι βουλευτές, διπλωμάτες κλπ.
  • Τις δασμοφορολογικές ατέλειες για οικοσκευές ναυτικών που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού, καθώς και των διπλωματών κλπ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται ένα πρώτο δειλό βήμα, για τη φορολογία των εισοδημάτων από τους τόκους εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου, που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με ένα συντελεστή που θα είναι πολύ κάτω του 10% (παίζει μεταξύ 5% και 8%). Τα έντοκα που θα ανανεωθούν θα ισοδυναμούν με νεοεκδοθέντα ομόλογα και θα φορολογούνται.

Επίσης, καταργούνται:

  • Οι ατέλειες από ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης, για καύσιμα και άλλα είδη που προμηθεύονται η Ολυμπιακή Αεροπορία και άλλες ΔΕΚΟ, οι Νομαρχίες - Δήμοι - Κοινότητες καθώς επίσης οι διπλωμάτες, οι μητροπολίτες κλπ.
  • Η απαλλαγή όλων σχεδόν των φορέων του δημοσίου (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ) από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διαφόρων ατελειών στους Δήμους και Κοινότητες, η κυβέρνηση στρώνει το χαλί για τη μετατροπή των Δήμων και Κοινοτήτων σε φοροεισπράκτορες. Κι αυτό γιατί, οι ΟΤΑ θα αναγκαστούν να καλύψουν την πρόσθετη δαπάνη που συνεπάγεται η κατάργηση αυτών των φοροαπαλλαγών και τη σχεδιαζόμενη περικοπή των επιχορηγήσεων στους Δήμους και Κοινότητες, με την αύξηση των δημοτικών τελών και την επιβολή νέων φόρων.

Λ. Τ.

Το μέγεθος της ληστείας σε παραδείγματα

Οι ύπουλες επιδιώξεις της κυβέρνησης, με το νέο μισθολόγιο, καθώς και το μέγεθος της ληστείας στα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο, φαίνονται αν συγκρίνει κανείς τους δύο πίνακες που παραθέτουμε - δείχνουν το ύψος των αποδοχών των δασκάλων και καθηγητών στις 31 Δεκέμβρη 1996 και πώς θα έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκέμβρη 1998.

Στην πρώτη στήλη φαίνονται τα χρόνια υπηρεσίας των καθηγητών και δασκάλων στη δημόσια εκπαίδευση.

Η δεύτερη στήλη και των δύο πινάκων - που ονομάζεται "αποδοχές σήμερα" - αναφέρεται στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές που απολαμβάνουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στα ποσά που αναγράφονται στη συγκεκριμένη στήλη συμπεριλαμβάνονται τα εξής: Βασικός μισθός, χρονοεπίδομα, επίδομα εξομάλυνσης, ΑΤΑ, ειδικό επίδομα, επίδομα βιβλιοθήκης, επίδομα τριμηνιαίων υπερωριών.

Η τρίτη στήλη, που ονομάζεται "αποδοχές 31-12-1996", αναφέρεται στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές των δασκάλων και των καθηγητών, έτσι όπως αυτές θα διαμορφώνονταν την τελευταία μέρα του χρόνου, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Στα ποσά που αναγράφονται, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες που συνθέτουν τα ποσά των αποδοχών της πρώτης στήλης συν τα εξής:

  • Το διορθωτικό ποσό 3,3% που θα έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος του 1996, λόγω της διαφοράς που παρουσίασε τελικά η εξέλιξη του πληθωρισμού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όταν διαμόρφωσε τη φετινή εισοδηματική πολιτική. Σημειωτέον ότι η απόδοση του διορθωτικού ποσού έχει θεσπιστεί με νόμο.
  • Η αύξηση του επιδόματος τριμηνιαίων υπερωριών που δικαιούνται κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί και η οποία θεσπίστηκε επίσης με νόμο τον περασμένο Μάη.

Η τέταρτη στήλη, που ονομάζεται "αποδοχές 31-12-98", αναφέρεται στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές που αναμένεται να παίρνουν στο τέλος του 1998 οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, με τη σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Γενάρη 1997. Στα ποσά που αναγράφονται στη συγκεκριμένη στήλη συμπεριλαμβάνονται (βάσει του νέου μισθολογίου) τα εξής: Βασικός μισθός, επίδομα εξομάλυνσης, χρονοεπίδομα, επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

Από τους πίνακες προκύπτει ότι με το νέο μισθολόγιο - όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί το Δεκέμβρη του 1998 (που θα έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου) - ευνοημένοι θα είναι μόνο οι δάσκαλοι και καθηγητές που θα έχουν προϋπηρεσία από 15 μέχρι και 33 χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο,σε αντίθεση με τους νεοεισερχόμενους ή όσους έχουν 5 χρόνια υπηρεσίας.

Για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που με βάση το νέο μισθολόγιο προκύπτει ότι πρέπει να υπάρξει και ονομαστική μείωση των αποδοχών την 1-1-1997, δε θα υπάρξει απόλυτη μείωση των μισθών, αλλά θα κρατηθεί σαν "προσωπική διαφορά" μέχρι να επέλθει εξομοίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και για τις αποδοχές των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, τα μεικτά εισοδήματα των οποίων είτε θα "παγώσουν" είτε θα πάρουν ανεπαίσθητες ονομαστικές αυξήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μισθολόγιο νέας λιτότητας

Ανακοινώθηκε χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών το νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει στο "γύψο", για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου

Τη σταδιακή έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Γενάρη 1997, ανακοίνωσε χτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος, εξέφρασε την πρόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εφόσον με το νέο μισθολόγιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτονται βασικά αιτήματα του κλάδου.Για το συγκεκριμένο ζήτημα και προκειμένου να διατυπωθούν συγκεκριμένες θέσεις, σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπου αναμένεται να υπάρξει πρόταση για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ΑΔΕΔΥ

Τα βασικά σημεία, στα οποία διαφωνεί η ΑΔΕΔΥ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου της, έχουν να κάνουν με την "τριχοτόμηση" των βασικών ακαθάριστων αποδοχών του πρωτοδιοριζόμενου στο δημόσιο, που με το νέο μισθολόγιο θα ανέρχονται στις 180.000 δρχ. Η ΑΔΕΔΥ προτείνει 180.000 δρχ. σαν ακαθάριστο ενιαίο μισθό,ώστε να αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία θα υπολογίζονται οι συντάξεις και τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα. Επίσης, με τις ίδιες δηλώσεις του, ο Γ. Κουτσούκος έθεσε το ζήτημα της σημαντικής καθυστέρησης που εμφανίζει η κυβέρνηση στην έναρξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο δημόσιο τομέα. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κυβέρνηση μόλις πριν λίγες μέρες προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής για την εξέταση του συγκεκριμένου θέματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ