ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετατρέπουν τον ΕΟΜΜΕΧ σε ανώνυμη εταιρία

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό εναντιώνονται στον ..."εκσυγχρονισμό" της ιδιωτικοποίησης

Αγώνα, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του ΕΟΜΜΕΧ σε ανώνυμη εταιρεία, έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό με αίτημα την απεμπλοκή του από τις διατάξεις του νόμου 2414/96 για "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ. Το αίτημα των εργαζομένων βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 2 του σχετικού νόμου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο ΔΣ του Οργανισμού να εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εξαίρεσή του από τις προβλέψεις του σχετικού νόμου ή τουλάχιστον την παράταση για ένα εξάμηνο της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας για τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία.

Παρά την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΜΜΕΧ, η οποία γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ του Οργανισμού, για την ενεργοποίηση του άρθρου 2, το ΔΣ αρνήθηκε να λειτουργήσει αναλόγως και προχώρησε σε θετική εισήγηση βάσει του νόμου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όπως έχει καταγγείλει στα Επιμελητήρια ο Σύλλογος των εργαζομένων η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ πάρθηκε με τη θετική ψήφο του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Μότσου, ο οποίος λειτούργησε αυτοβούλως ενάντια στις αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τη δυνατότητα που ο ίδιος ο νόμος παρέχει, το ΔΣ του Οργανισμού προχωράει στις διαδικασίες καταστατικού λειτουργίας για τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά επισφραγίζεται η χρόνια υποβάθμιση του Οργανισμού, καθιστώντας επισφαλή τη λειτουργία του.

Το ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων επισημαίνει ότι η μετατροπή του σε ΑΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις:

  • Στις ΜΜΕ της χώρας.Η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε μια περίοδο που οι ΜΜΕ δοκιμάζονται σκληρά λόγω των οικονομικών μέτρων σύγκλισης, θα στερήσει τις ΜΜΕ από δωρεάν υπηρεσίες που τις έχουν απόλυτη ανάγκη.
  • Στην παρέμβαση, παρουσία και τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού υπέρ των ΜΜΕ, διότι η μετατροπή του ΕΟΜΜΕΧ σε ΑΕ θα μεταβάλει το δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα, αφού η λειτουργία του θα έχει κύριο γνώμονα το κέρδος σε όλες τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις του στο χώρο των ΜΜΕ, με το κοινωνικό όφελος που θα προκύπτει από αυτές να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Με δεδομένο το επίπεδο και τις ανάγκες των ΜΜΕ της χώρας μας, θα δυσκολέψει την πρόσβαση του Οργανισμού στις ΜΜΕ και θα τον αποξενώσει από τη μεγάλη μάζα τους, θα τείνει δε να εξομοιωθεί με την κάθε ιδιωτική εταιρία συμβούλων.
  • Στους εργαζόμενους του ΕΟΜΜΕΧ.Η μετατροπή του ΕΟΜΜΕΧ σε ΑΕ εγκυμονεί κινδύνους για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς όπως προκύπτει και από τις διατάξεις του νόμου θα θίγονται:

α. Το σημερινό σύστημα αμοιβών, το οποίο σχετίζεται με τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού.

β. Οι κανονισμοί που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, οι οποίες δύναται να τροποποιούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε επιχειρηματικού σχεδίου.

  • Στην πολιτεία.Με τη μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ η πολιτεία θα στερηθεί ενός επιτελικού οργάνου, που μπορεί να της παρέχει βασικά στοιχεία, δεδομένα και γνώσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής στην ανάπτυξη των ΜΜΕ (μελέτες περιφερειακής, τομεακής και κλαδικής ανάπτυξης, έρευνες αγοράς κλπ).
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Ολη η περιουσία του ΕΟΤ στους ιδιώτες"

"Θέλουμε να πουλήσουμε ό,τι μπορέσουμε από την περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού". Αυτές τις εγγυήσεις έδωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού χώρου κατά τη διάρκεια συνάντησής της μαζί τους, όπου - όπως φαίνεται - ζήτησε τη ...συμβολή τους για να βρουν από κοινού ...λύσεις για τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, ουσιαστικά η Β. Παπανδρέου επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην "ιδιωτική πρωτοβουλία", στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απέθεσε τις "ελπίδες" για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό, ακόμα και για τη διοργάνωση των φεστιβάλ!

Ειδικότερα, η υπουργός Ανάπτυξης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον "εκσυγχρονισμό" του ΕΟΤ, την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του, που ξεπερνά τα 3 τρισ. δρχ., την οποία "βλέπει" και "εύχεται" μόνο μέσα από το ξεπούλημα όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους σε ιδιώτες. Είπε χαρακτηριστικά: "Ο ΕΟΤ είναι τώρα πια πολύ κακός ξενοδόχος γι' αυτό θέλουμε να πουλήσουμε όσα ΞΕΝΙΑ μπορούμε ή μπορεί να γίνει μια μακροχρόνια μίσθωση για 50-90 χρόνια". Ιδια "μεγαλεπήβολα" σχέδια έχει και για το θεραπευτικό τουρισμό - να πουλήσει σε ιδιώτες τις ιαματικές πηγές. Η ίδια, όμως, παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες που φέρουν και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ για την κακοδιαχείριση που εμφανίζεται να κάνει ο ΕΟΤ στην περιουσία του. Θεώρησε, φαίνεται, επουσιώδες να αναφερθεί στη σκόπιμη υποβάθμιση των ΞΕΝΙΑ και γενικότερα των μονάδων του Οργανισμού, που στη συνέχεια μοσχοπουλιούνται στους ιδιώτες έναντι πινακίου φακής για να λεηλατηθούν ακόμα χειρότερα.

Συγκεκριμένη ήταν η υπουργός και για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον "εκσυγχρονισμό" και την "αναδιοργάνωση" των φεστιβάλ του ΕΟΤ, για τη διοργάνωση των οποίων επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να την αναθέσει σε ιδιώτες ..."ειδικούς".

Οσο για τη διαφημιστική καμπάνια της χώρας, η ίδια επανέλαβε την "πεποίθηση" της κυβέρνησης ότι "κυρίως" η παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι αυτή που ουσιαστικά θα "σώσει" τη χώρα ως προς το θέμα της διαφήμισης και επανέλαβε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της διαφημιστικής καμπάνιας της Ελλάδας για 6 δισ. δρχ.

ΕΣΚ - ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Καταγγελία για εργολαβία - σκάνδαλο

Την πρόθεση της Διεύθυνσης του ΑΗΣ Λαυρίου να αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους τον καθαρισμό των χώρων του σταθμού αντί αμοιβής αρκετών εκατομμυρίων σε ετήσια βάση και παρά την αντίθετη δέσμευσή της προς το Τοπικό Εργασιακό Συμβούλιο (ΤΕΣ), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ Τοπικής Επιτροπής Λαυρίου. Η πρόθεση αυτή σύμφωνα με την ΕΣΚ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, αφού η συγκεκριμένη εργολαβία θα στοιχίσει τριπλάσια χρήματα, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό της επιχείρησης. Στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα με ποιο δικαίωμα η διοίκηση προχωρά σε μια τέτοια απόφαση και από ποιους στηρίζεται.

Καταγγέλλεται επίσης ως απαράδεκτη η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του τοπικού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) να ζητήσουν από τη Διεύθυνση του Σταθμού να πάρει εργολάβο για τους καθαρισμούς, σε αντίθεση με το ΤΕΣ, που ομόφωνα τάχθηκαν ενάντια στον εργολάβο. Η ΕΣΚ ζητά από την πλειοψηφία του σωματείου να ανακαλέσει την απόφασή της, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα εκφυλισμού του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΟΒΣΑ
Νίκησαν οι συνεπείς δυνάμεις

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι δυνάμεις της Βιοτεχνικής Ενότητας στις αρχαιρεσίες για ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων στις εκλογές της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΑ), όπου έλαβε το 54,3% των ψήφων για το ΔΣ και 9 έδρες και 13 αντιπροσώπους.

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτά για τη Βιοτεχνική Ενότητα αποτελούν ένα ισχυρό ράπισμα στα ψηφοδέλτια του δικομματισμού και στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και διάσπασης των βιοτεχνών, με στόχο την απόσπαση της πλειοψηφίας και τον αποκλεισμό της Βιοτεχνικής Ενότητας που επιχειρήθηκε ενόψει των εκλογών από τις άλλες παρατάξεις. Οι βιοτέχνες αντιπρόσωποι στην ΟΒΣΑ τίμησαν τη συνεπή αγωνιστική πορεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας και επέλεξαν ξανά το δρόμο του αγώνα για τη λύση των καίριων προβλημάτων που τους έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ και επικεφαλής της Βιοτεχνικής Ενότητας Μ. Διαμαντής υπογράμμισε, μετά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, ότι το μήνυμα που οι βιοτέχνες στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ανυποχώρητη αντίσταση στις πολιτικές που πηγάζουν από την ΕΕ και το Μάαστριχτ, αγώνας κατά των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, συνέχιση της αγωνιστικής πορείας της ΟΒΣΑ για τη λύση των προβλημάτων των ΜΜΕ. Οτι η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, για ανατροπή των ασκούμενων φιλομονοπωλιακών πολιτικών λιτότητας, είναι αναγκαία.

Από τις άλλες παρατάξεις έλαβαν: Η ΑΣΕΑ (συνεργασία "ΣΥΝ" με ΠΑΣΚΕΒΕ) 3 έδρες, η ΠΑΣΚΕΒΕ 2 και η Νέα Βιοτεχνική Πνοή (ΔΑΚΜΜΕ) 1 έδρα. Για τους αντιπροσώπους η ΑΣΕΑ 5, η ΠΑΣΚΕΒΕ 4 και η Νέα Βιοτεχνική Πνοή 3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ