ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΤΩΣΗ "ΜΠΟΪΝΓΚ 737" ΤΗΣ TWA
Αμερικανικός πύραυλος η αιτία της πτώσης;

ΚΑΝΝΕΣ.-

Προς λύση φαίνεται ότι οδεύει το μυστήριο της πτώσης του "Μπόινγκ 737" της TWA τον περασμένο Ιούλη, μετά τις αποκαλύψεις Αμερικανού δημοσιογράφου. Ο Πιερ Σάλινγκερ υποστηρίζει ότι το μοιραίο αεροσκάφος, που στις 17 του Ιούλη κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του παρασέρνοντας στο θάνατο, τουλάχιστον, 230 άτομα, επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά κυρίως στην αμερικανική, οι αποκαλύψεις του 71χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου. Ο Σάλινγκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε υπεύθυνους αεροπορικών εταιριών, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του έγγραφο, που προμηθεύτηκε από πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μοιραίο "Μπόινγκ" κατέπεσε μετά το πλήγμα που του κατάφερε αμερικανικός πύραυλος. Σύμφωνα, πάντα, με τους ισχυρισμούς του Σάλινγκερ, την 17η του Ιούλη, το αμερικανικό ναυτικό πραγματοποιούσε πυραυλικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ, με αποτέλεσμα όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή να είναι υποχρεωμένα να πετούν σε ύψος πάνω από 21.000 πόδια. Την ουσιαστική ευθύνη της πτώσης του "Μπόινγκ", σύμφωνα με τον Σάλινγκερ, έχει ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου "Κένεντι", ο οποίος δεν ενημέρωσε τον πιλότο της TWA, με αποτέλεσμα το "Μπόινγκ" να πετά στα 13.000 πόδια τη στιγμή που δέχτηκε το πλήγμα. Ο Σάλινγκερ υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν αποτελούν μοναδική αποκάλυψη, καθώς έχουν, ήδη, δημοσιοποιηθεί μέσω μιας σελίδας στο "Ιντερνετ" από κάποιον άγνωστο Αμερικανό.

Οι δηλώσεις Σάλινγκερ προκάλεσαν έντονη αναστάτωση τους κόλπους των αμερικανικών αρχών ασφαλείας, καθώς επισήμως όλες οι έρευνες έχουν στραφεί στην κατεύθυνση της τρομοκρατικής επίθεσης. Η αμερικανική πρεσβεία στη Γαλλία ζήτησε από τον Σάλινγκερ να επικοινωνήσει άμεσα και τάχιστα με τους υπευθύνους της έρευνας και με το FBI για να τους δώσει τα εν λόγω έγγραφα. Την ίδια στιγμή, ο Τζέιμς Κάλστρομ, βοηθός του διευθυντή του FBI, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εκδοχή έχει, ήδη, ερευνηθεί και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αναμειγνύει το αμερικανικό ναυτικό. Από την πλευρά του, το αμερικανικό ναυτικό, με χτεσινή του ανακοίνωση, παραδέχεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πραγματοποιούνταν γυμνάσια στην περιοχή, όμως, δεν υπήρχαν οπλικά συστήματα τέτοιας εμβέλειας και δυναμικότητας που να μπορούν να πλήξουν αεροσκάφος σε ύψος 13.000 ποδιών.

"Πρέπει, επιτέλους, όλη αυτή η ιστορία με τον "Μπόινγκ" να λάβει τέλος και να δοθεί στη δημοσιότητα η αλήθεια" απάντησε ο Σάλινγκερ, ερωτώμενος γιατί προχώρησε στις αποκαλύψεις αυτές. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά πολύ καιρό πριν, όμως, η κυβέρνηση Κλίντον μπλόκαρε τη μετάδοσή τους από τα ΜΜΕ επειδή θεώρησε ότι θα σπίλωνε το προεκλογικό της προφίλ. Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από το Λευκό Οίκο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση της πτώσης του "Μπόινγκ" και οι αποκαλύψεις Σάλινγκερ αποτελούν τον πρώτο μεγάλο πονοκέφαλο του νεοεκλεγέντα Μπιλ Κλίντον.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κορυφώνεται η κρίση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Μπορεί μια (έστω πιο έντονη από τις προηγούμενες) πολιτική κρίση στο Πακιστάν να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας; Πολύ περισσότερο: είναι ικανό ένα πολιτικό "κενό" να προκαλέσει πλήρη οικονομική καταστροφή;

Αν θέλει κάποιος να καταστροφολογήσει, όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο μέλλον του Πακιστάν, οι αφορμές είναι άφθονες. Χτες, για παράδειγμα, οικονομολόγοι έλεγαν ανώνυμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι με τις προθεσμίες αποπληρωμής υψηλότατων ποσών - δόσεις βραχυπρόθεσμων δανείων που έχει λάβει η χώρα - να πλησιάζουν στη λήξη και κυβέρνηση εξ ορισμού "προσωρινή", η εικόνα της οικονομίας του Πακιστάν κάθε άλλο παρά "καθαρή" δείχνει. Ακόμα χειρότερα, η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο, ήταν εκείνη η οποία είχε απολύσει έναν υψηλά ιστάμενο οικονομικό σύμβουλο και είχε δεσμευτεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως προς τις προθεσμίες εκπλήρωσης των αιτημάτων του. Και με βάση αυτές ακριβώς τις δεσμεύσεις, το ΔΝΤ είχε αποδεσμεύσει 160 εκατομμύρια δολάρια προς δανεισμό του Πακιστάν.

Οχι πως στο καθ' αυτό πολιτικό σκηνικό τα πράγματα είναι περισσότερο ευοίωνα. Με τον Πρόεδρο Λεγκάρι να διατυπώνει όλο και βαρύτερες κατηγορίες, την Μπούτο να απαντά με την επωδό "πρόκειται για φανταστικές υποθέσεις, παραιτηθείτε" και τον - προσωρινό - πρωθυπουργό Χαλίντ να εκφράζει την πρόθεση ενός νόμου που "φωτογραφίζει" την Μπούτο και εξασφαλίζει την πολιτική της εξόντωση, δεν είναι διόλου περίεργο ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν φθάσει στο αποκορύφωμα. Χτες ο Πρόεδρος διέλυσε το τοπικό Κοινοβούλιο του Μπαλουτσιστάν (την Πέμπτη είχε κάνει το ίδιο με αυτό του Σιντχ), ενώ πακιστανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι χιλιάδες κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι είχαν διοριστεί επί κυβερνήσεως Μπούτο, αποπέμφθηκαν.

ΕΕΔΔΑ
"Οχι" στο σύγχρονο ρατσισμό

Ανακοίνωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από το "Ολοκαύτωμα"

Με αφορμή την επέτειο των 58 χρόνων, όπου στις 9 Νοεμβρίου 1938, οι Γερμανοί ναζί κατέστρεψαν συναγωγές και νεκροταφεία, επίταξαν και έκαψαν σπίτια και μαγαζιά Εβραίων σε ολόκληρη τη Γερμανία, ενώ δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν, συλλήφθηκαν και δολοφονήθηκαν, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

"Πενήντα οκτώ χρόνια μετά, η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο, ρατσιστικό κύμα: βίαιες νεοναζιστικές επιθέσεις σε καταυλισμούς Τούρκων στη Γερμανία, μαζικές διώξεις μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η μορφή του ρατσισμού έχει αλλάξει. Στόχος πλέον δεν είναι ο Εβραίος ή ο μαύρος, αλλά ο διαφορετικός στην εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα. Νεοναζιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και προσπαθούν να ανασκευάσουν την ιστορία. Επικίνδυνες απόψεις, όπως αυτή που θεωρεί πως το ολοκαύτωμα είναι μύθος, ακούγονται τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα".

Η ΕΕΔΔΑ, στην ανακοίνωσή της τονίζει πως "στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν τους στόχους του σύγχρονου ρατσισμού. Γίνονται οι σύγχρονοι αποδιοπομπαίοι τράγοι που πίσω τους συγκαλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη των 55 εκατομμυρίων φτωχών και των 20 εκατομμυρίων ανέργων, είναι μια πραγματικότητα για την οποία δεν ευθύνεται η εισροή μεταναστών στις χώρες της".

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι "η ΕΕΔΔΑ καλεί κάθε δημοκράτη πολίτη, μέσα από το μαζικό κίνημα, να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος ανοχής της διαφορετικότητας, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που η ιστορία έχει δείξει πως οδηγούν στον εθνικισμό και τον φασισμό".

Να ελευθερωθεί άμεσα η Γ. Μαρίν

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σύλληψη της προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, Γκλάντις Μαρίν.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) με καταγγελία - διαμαρτυρία της "εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των μελών της για τη σύλληψη της Γκλάντις Μαρίν, σημαντικού παράγοντα και ηγέτη του Δημοκρατικού Κινήματος της Χιλής και ζητά την άμεση απελευθέρωσή της".

Καταγγέλλει τη σύλληψή της διότι "αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια που προσβάλλει όχι μόνο τους αγωνιστές της Χιλής που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση και υπεράσπιση της Δημοκρατίας, αλλά και όλους εκείνους που στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία".

Καταλήγοντας, το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ "καταγγέλλει αυτή τη φασιστική ενέργεια και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τη δημοκρατική της συμπαράσταση".

Εναντίον της παράνομης - και απάνθρωπης - παιδικής εργασίας, η οποία αποτελεί μάστιγα στην Ασία, διαδήλωσαν χτες εργαζόμενα παιδιά στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας. Τα παιδιά εργάζονται σε βιομηχανία κατασκευής πυροτεχνημάτων, όπως αυτά που θα χρησιμοποιηθούν την επόμενη βδομάδα, στη γιορτή του Ντιβάλι. Χτες, τα μάτια τους είπαν περισσότερα απ' όσα τα πανό τους...

ΙΝΔΙΑ
Ξεπερνούν τους χίλιους οι νεκροί από τον τυφώνα

ΙΝΤΕΡΜΠΑΝΤ.-

Σε περισσότερους από χίλιους υπολογίζονται οι νεκροί από τον κυκλώνα που έπληξε τη νύχτα της Τετάρτης το ινδικό νότιο κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενώ τρομακτικές είναι και οι υλικές ζημιές που άφησε πίσω του, όπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Νάιντου.

Οι ζημιές, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, από τον τυφώνα, ξεπερνούν ακόμη και εκείνες από ανάλογη θεομηνία το 1977. Εκείνη τη χρονιά είχαν χάσει τις ζωές τους τουλάχιστον 10.000 κάτοικοι...

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ οι τοπικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του στρατού για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πολλές εξαφανίσεις παιδιών από ορφανοτροφεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χιλιάδες παιδιά, τα οποία έπρεπε να ζουν υπό την προστασία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας, έχουν εξαφανιστεί, αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Εως και 13.000 παιδιά εξαφανίζονται ετησίως από τα ορφανοτροφεία και οι κοινωνικοί λειτουργοί πιστεύουν ότι χρειάζεται να γίνει απογραφή του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εντοπιστούν.

Εμπιστευτική έκθεση, που διέρρευσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, υπογραμμίζει ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας χάνουν τα ίχνη ενός παιδιού στα έξι, που υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους.

Η σύνταξη της έκθεσης αυτής έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του συμβουλίου της κομητείας του Γκλόσεστερσαϊρ, όπου το ζευγάρι Ουέστ είχε σεξουαλικά κακοποιήσει και δολοφονήσει 10 νεαρά κορίτσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ