Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΤΩΣΗ "ΜΠΟΪΝΓΚ 737" ΤΗΣ TWA
Αμερικανικός πύραυλος η αιτία της πτώσης;

ΚΑΝΝΕΣ.-

Προς λύση φαίνεται ότι οδεύει το μυστήριο της πτώσης του "Μπόινγκ 737" της TWA τον περασμένο Ιούλη, μετά τις αποκαλύψεις Αμερικανού δημοσιογράφου. Ο Πιερ Σάλινγκερ υποστηρίζει ότι το μοιραίο αεροσκάφος, που στις 17 του Ιούλη κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του παρασέρνοντας στο θάνατο, τουλάχιστον, 230 άτομα, επλήγη από αμερικανικό πύραυλο.

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά κυρίως στην αμερικανική, οι αποκαλύψεις του 71χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου. Ο Σάλινγκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε υπεύθυνους αεροπορικών εταιριών, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του έγγραφο, που προμηθεύτηκε από πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μοιραίο "Μπόινγκ" κατέπεσε μετά το πλήγμα που του κατάφερε αμερικανικός πύραυλος. Σύμφωνα, πάντα, με τους ισχυρισμούς του Σάλινγκερ, την 17η του Ιούλη, το αμερικανικό ναυτικό πραγματοποιούσε πυραυλικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ, με αποτέλεσμα όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή να είναι υποχρεωμένα να πετούν σε ύψος πάνω από 21.000 πόδια. Την ουσιαστική ευθύνη της πτώσης του "Μπόινγκ", σύμφωνα με τον Σάλινγκερ, έχει ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου "Κένεντι", ο οποίος δεν ενημέρωσε τον πιλότο της TWA, με αποτέλεσμα το "Μπόινγκ" να πετά στα 13.000 πόδια τη στιγμή που δέχτηκε το πλήγμα. Ο Σάλινγκερ υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν αποτελούν μοναδική αποκάλυψη, καθώς έχουν, ήδη, δημοσιοποιηθεί μέσω μιας σελίδας στο "Ιντερνετ" από κάποιον άγνωστο Αμερικανό.

Οι δηλώσεις Σάλινγκερ προκάλεσαν έντονη αναστάτωση τους κόλπους των αμερικανικών αρχών ασφαλείας, καθώς επισήμως όλες οι έρευνες έχουν στραφεί στην κατεύθυνση της τρομοκρατικής επίθεσης. Η αμερικανική πρεσβεία στη Γαλλία ζήτησε από τον Σάλινγκερ να επικοινωνήσει άμεσα και τάχιστα με τους υπευθύνους της έρευνας και με το FBI για να τους δώσει τα εν λόγω έγγραφα. Την ίδια στιγμή, ο Τζέιμς Κάλστρομ, βοηθός του διευθυντή του FBI, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εκδοχή έχει, ήδη, ερευνηθεί και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αναμειγνύει το αμερικανικό ναυτικό. Από την πλευρά του, το αμερικανικό ναυτικό, με χτεσινή του ανακοίνωση, παραδέχεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πραγματοποιούνταν γυμνάσια στην περιοχή, όμως, δεν υπήρχαν οπλικά συστήματα τέτοιας εμβέλειας και δυναμικότητας που να μπορούν να πλήξουν αεροσκάφος σε ύψος 13.000 ποδιών.

"Πρέπει, επιτέλους, όλη αυτή η ιστορία με τον "Μπόινγκ" να λάβει τέλος και να δοθεί στη δημοσιότητα η αλήθεια" απάντησε ο Σάλινγκερ, ερωτώμενος γιατί προχώρησε στις αποκαλύψεις αυτές. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά πολύ καιρό πριν, όμως, η κυβέρνηση Κλίντον μπλόκαρε τη μετάδοσή τους από τα ΜΜΕ επειδή θεώρησε ότι θα σπίλωνε το προεκλογικό της προφίλ. Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από το Λευκό Οίκο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση της πτώσης του "Μπόινγκ" και οι αποκαλύψεις Σάλινγκερ αποτελούν τον πρώτο μεγάλο πονοκέφαλο του νεοεκλεγέντα Μπιλ Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ