Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΟΣΝΙΑ
Ο Κλίντον ... ήξερε για τα ιρανικά όπλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκθεση της αμερικανικής Γερουσίας αποκαλύπτει ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στη μυστική αμερικανική απόφαση να μην αντιταχθούν οι ΗΠΑ στις παραδόσεις όπλων από το Ιράν στη Βοσνία, στη διάρκεια του πολέμου, το 1994, παρά το σχετικό εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Αρλεν Σπέκτερ, ο Πρόεδρος Κλίντον ακολούθησε τη συγκεκριμένη πολιτική μετά από εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του "Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας" (ΣΕΑ). "Δεν ήταν παράνομη", ισχυρίστηκε ο γερουσιαστής, αλλά "δεν αποτελεί δείγμα έντιμης πολιτικής". Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την πολιτεία Πενσυλβάνια πρόσθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΣΕΑ εξαπάτησαν την κοινή γνώμη, τον Τύπο και αρκετούς αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Τον Απρίλη του '94, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην κροατική πρωτεύουσα, Πίτερ Γκαλμπρέιθ, είχε υπαινιχθεί στον Κροάτη Πρόεδρο, Φράνιο Τούτζμαν, ότι η Ουάσιγκτον δε θα αντιτασσόταν σε παραδόσεις ιρανικών όπλων στη βοσνιακή κυβέρνηση μέσω Κροατίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είχε καμία "επίσημη" εντολή σχετικά με το όλο ζήτημα... Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το πόρισμα της επτάμηνης έρευνας, προκάλεσε τότε σύγχυση μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Αμυνας και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ