Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη δίνη του σκανδάλου η κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η επίσημη αιτιολογία για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης, έτσι όπως την ...αποκαλύπτει η Τανσού Τσιλέρ: "Δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του οικογενειακοί λόγοι". Η Τσιλέρ πρόσθεσε ένα ακόμη "στοιχείο": Οτι η ίδια είχε ζητήσει την παραίτηση του Αγκάρ, επειδή είχε ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό Ερμπακάν μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη...

Η πραγματικότητα, βέβαια, διαφωνεί "ελαφρώς" με την αρχηγό του Κόμματος Ορθού Δρόμου, όπως και η αντιπολίτευση στο σύνολό της. Η παραίτηση Αγκάρ, η οποία έγινε δεκτή από τον Νετσμεντίν Ερμπακάν χτες, οφείλεται στο σκάνδαλο της "υπόθεσης Σουσουρλούκ", η οποία συνεχίζει να ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Το όνομα της Τσιλέρ είχε αναμειχθεί σε μια άλλη υπόθεση όπου είχε αναμειχθεί η μαφία, όταν ένας σωματοφύλακάς της σκοτώθηκε σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών". Φήμες τής αποδίδουν κάποιου είδους σχέση και με την τελευταία υπόθεση.

Το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του - άλλοτε κυβερνητικού συμμάχου της Τσιλέρ - Μεσούτ Γιλμάζ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, θυσιάζοντας τον υπουργό της", των Εσωτερικών, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν τη στενή σχέση "κυβέρνησης και συμμοριών". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα έγγραφα θα παραδοθούν, μόνο αν συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν βλέπει μεν την κυβέρνησή του να απειλείται, αλλά επί της ουσίας δε θίγεται: Απλώς θα καρπωθεί στο μέλλον τα οφέλη, λόγω της πολιτικής φθοράς των άλλοτε τιμητών του και πολιτικών του αντιπάλων στην πραγματικότητα, παρά την ισχύουσα συμμαχία, λόγω των σκανδάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ