Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
"Οχι" στο σύγχρονο ρατσισμό

Ανακοίνωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από το "Ολοκαύτωμα"

Με αφορμή την επέτειο των 58 χρόνων, όπου στις 9 Νοεμβρίου 1938, οι Γερμανοί ναζί κατέστρεψαν συναγωγές και νεκροταφεία, επίταξαν και έκαψαν σπίτια και μαγαζιά Εβραίων σε ολόκληρη τη Γερμανία, ενώ δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν, συλλήφθηκαν και δολοφονήθηκαν, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

"Πενήντα οκτώ χρόνια μετά, η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο, ρατσιστικό κύμα: βίαιες νεοναζιστικές επιθέσεις σε καταυλισμούς Τούρκων στη Γερμανία, μαζικές διώξεις μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η μορφή του ρατσισμού έχει αλλάξει. Στόχος πλέον δεν είναι ο Εβραίος ή ο μαύρος, αλλά ο διαφορετικός στην εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα. Νεοναζιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και προσπαθούν να ανασκευάσουν την ιστορία. Επικίνδυνες απόψεις, όπως αυτή που θεωρεί πως το ολοκαύτωμα είναι μύθος, ακούγονται τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα".

Η ΕΕΔΔΑ, στην ανακοίνωσή της τονίζει πως "στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν τους στόχους του σύγχρονου ρατσισμού. Γίνονται οι σύγχρονοι αποδιοπομπαίοι τράγοι που πίσω τους συγκαλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη των 55 εκατομμυρίων φτωχών και των 20 εκατομμυρίων ανέργων, είναι μια πραγματικότητα για την οποία δεν ευθύνεται η εισροή μεταναστών στις χώρες της".

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι "η ΕΕΔΔΑ καλεί κάθε δημοκράτη πολίτη, μέσα από το μαζικό κίνημα, να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος ανοχής της διαφορετικότητας, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που η ιστορία έχει δείξει πως οδηγούν στον εθνικισμό και τον φασισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ