Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί Νετανιάχου

"Στη δημιουργία μιας παλαιστινιακής οντότητας με πλατιές αρμοδιότητες" φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου. Η είδηση δε σχολιάστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, προκάλεσε, όμως, την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παλαιστινιακές περιοχές με μεγάλη αυτονομία, "βλέπει" ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το μέλλον της ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα πολλών ισραηλινών εφημερίδων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε μια διαλλακτικότερη θέση απέναντι στους Παλαιστινίους, η οποία περικλείεται στην πρότασή του για δημιουργία μιας παλαιστινιακής οντότητας με σχετική αυτονομία. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου φέρεται να έχει, ήδη, συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός παλαιστινιακού "κράτους" υπό τη μορφή του Πουέρτο Ρίκο με αρκετούς ξένους διπλωμάτες. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η Ουάσιγκτον είναι υπεύθυνη για την εξωτερική του πολιτική ενώ διαθέτει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει σχόλιο. Εντονότατη, όμως, υπήρξε η αντίδραση της ισραηλινής αντιπολίτευσης, διά στόματος του πρώην υπουργού Γιοσί Μπεϊλίν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το "Πουέρτο Ρίκο είναι, σήμερα, μέρος των ΗΠΑ και εμείς δε θέλουμε η "παλαιστινιακή οντότητα" να είναι μέρος κάποιας άλλης χώρας ή του Ισραήλ". Εξίσου έντονα αντέδρασε και η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία, με ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι το απαύγασμα της ειρηνευτικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ