• Ξανάρχισαν οι μάχες στην περιφέρεια της Γκόμα
  • Τα θύματα των συγκρούσεων ξεπερνούν τις 13.000, ανακοίνωσαν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", ενώ χτες αναφέρθηκαν οι πρώτοι νεκροί από αφυδάτωση!
  • - ΓΚΟΜΑ. - Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζαϊρ, με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών, έχει αρχίσει. Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι υιοθέτησε τη γαλλική... - 1996-11-09 00:00:00.0"/>
  • Ξανάρχισαν οι μάχες στην περιφέρεια της Γκόμα
  • Τα θύματα των συγκρούσεων ξεπερνούν τις 13.000, ανακοίνωσαν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", ενώ χτες αναφέρθηκαν οι πρώτοι νεκροί από αφυδάτωση!
  • - ΓΚΟΜΑ. - Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζαϊρ, με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών, έχει αρχίσει. Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι υιοθέτησε τη γαλλική... - 1996-11-09 00:00:00.0" /> Κορυφώνεται το δράμα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΖΑΪΡ
    Κορυφώνεται το δράμα
    • Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζα'ϊρ, με τις "ευλογίες" του ΓΓ του ΟΗΕ
    • Ξανάρχισαν οι μάχες στην περιφέρεια της Γκόμα
    • Τα θύματα των συγκρούσεων ξεπερνούν τις 13.000, ανακοίνωσαν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", ενώ χτες αναφέρθηκαν οι πρώτοι νεκροί από αφυδάτωση!

    ΓΚΟΜΑ. -

    Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζαϊρ, με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών, έχει αρχίσει. Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι υιοθέτησε τη γαλλική πρόταση για τη στρατιωτική επέμβαση, αφήνοντας προς το παρόν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και Αφρικανών στρατιωτών στα πολυεθνικά στρατεύματα. Ολα αυτά, ενώ χτες ξανάρχισαν οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και Ζαϊρινούς στρατιώτες και το απεγνωσμένο "ταξίδι" εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς τη Ρουάντα, χωρίς τρόφιμα και νερό. Μάλιστα, αναφέρθηκαν ήδη οι πρώτες περιπτώσεις προσφύγων που πέθαναν από αφυδάτωση!

    "Η ανθρωπιστική κρίση στο Ανατολικό Ζαϊρ δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς την επέμβαση, τουλάχιστον, για βραχύ χρονικό διάστημα, μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης", υπογράμμιζε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι στην επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ προτείνει τρεις εκδοχές για τη συγκρότηση ξένων στρατευμάτων: Πρώτον, η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη να είναι "καλά εξοπλισμένη" και "καλά υποστηριγμένη", να συγκροτηθεί με απόφαση του ΟΗΕ αλλά να διοικείται από τις εθελόντριες χώρες - μέλη του οργανισμού. Δεύτερον, η στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί και να διοικείται από τα Ηνωμένα Εθνη. Τρίτον, η στρατιωτική δύναμη να αποτελείται από Αφρικανούς στρατιώτες. Το ΣΑ συνεδριάζει από χτες εξετάζοντας την πρόταση του ΓΓ αλλά και εκείνη του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ για την αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων που θα διοικούνται και θα χρηματοδοτούνται από τις εθελόντριες χώρες - μέλη του ΟΗΕ.

    Στο περιθώριο όλων αυτών, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται και η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο Ζαϊρ στο πλαίσιο της αποστολής πολυεθνικών στρατευμάτων.

    Μάχες στην Γκόμα, νεκροί από δίψα στη Ρουάντα!

    Οι εικόνες φρίκης που διαδραματίζονται στην πόλη Γκόμα και στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντα, δύσκολα βρίσκουν ιστορικό προηγούμενο.

    Τα όπλα των ανταρτών ξανακούστηκαν προχτές βράδυ περίπου 20 χλμ. μακριά από τη ζαϊρινή πόλη Γκόμα. Μάλιστα, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα σε ζαϊρινά στρατεύματα, αντάρτες Τούτσι και μαχητές της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Η αφορμή για την επανέναρξη των συγκρούσεων δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες" κάποια από τα όπλα των ανταρτών, κοντά στην Γκόμα, "βρόντησαν" την ώρα που οι εναπομείναντες χιλιάδες πεινασμένοι πρόσφυγες προσπαθούσαν να αρπάξουν με κάθε τρόπο ένα πακέτο μπισκότα από τα ελάχιστα που μπόρεσε να τους διανείμει το προσωπικό Ζαϊρινών που απασχολείται στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και των οργανώσεων αρωγής.

    Οι μάχες "διόγκωσαν" περαιτέρω τα κύματα προσφύγων που απεγνωσμένα επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στη Ρουάντα. Οι πρώτοι που τα κατάφεραν είπαν στους δημοσιογράφους πως είδαν δεκάδες συνανθρώπους τους να πεθαίνουν από δίψα στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντα και άλλους να προσπαθούν να τραφούν με ρίζες!

    Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, εμφανίστηκαν και οι πρώτες επιδημίες. Το ραδιοφωνικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι πρόσφυγες αργοπεθαίνουν από διάρροια.Ο Κορνήλιο Σομαρούνγκα, εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας επιτροπών Ερυθρού Σταυρού, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ορατή απειλή επιδημίας χολέρας."100.000 με 150.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Ζαϊρ θα πεθάνουν από χολέρα εάν δεν τους παρασχεθεί σύντομα πόσιμο νερό καλής ποιότητας" είπε ο Σομαρούνγκα, ενώ η Κάθριν Μπερτίνι, εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων", προειδοποιούσε ότι στο "τέλος του μήνα θα πεθάνουν από δίψα και πείνα πάνω από 80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των τριών χρόνων! ".

    Παράλληλα, εκπρόσωποι της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" εκτιμούσαν ότι οι πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών βδομάδων, ξεπερνούν τις 13.000!


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ