ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Διαρκής συντονισμένος αγώνας!

Ξανά σήμερα ΜΑΖΙ εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ δίνουν τη μάχη ενάντια στην παράταση του ωραρίου. Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Κολωνάκι, Κηφισιά, Γλυφάδα. Αποθρασυμένος ο ΣΕΛΠΕ, ζητά "ενίσχυση" του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου, νέα μέτρα ασφυξίας για τους ΕΒΕ και ειδική φορολογική μεταχείριση για τα πολυκαταστήματα!

Την ανάγκη διαρκούς και συντονισμένου αγώνα, έως ότου ο ΣΕΛΠΕ ανακαλέσει την απόφασή του για διεύρυνση του ωραρίου,τόνισαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ.Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις σε εργαζόμενους - καταναλωτές και έθεσαν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Στο μεταξύ προχτές, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Μ. Παράβαλος,μιλώντας στον "Φλας" και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις εμπόρων και εργαζομένων, ζήτησε προκλητικά την παρέμβαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης! Η απάντηση εμπόρων και εργαζομένων ήταν άμεση: "Αν ο ΣΕΛΠΕ στοχεύει να χρησιμοποιήσει δικτατορικά μέσα, τότε ξέρει πού θα μας βρει. Εξω από τα καταστήματα κάθε Σάββατο".

Ο Μ. Διαμαντής, πρόεδρος της ΣΕΑ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Αθήνας, τόνισε: "Με πεισματικούς αγώνες καταφέραμε να κατακτήσουμε ένα ανθρώπινο ωράριο. Σήμερα, λέμε ότι δεν μπορεί να περάσει η πρόταση της μειοψηφίας και όχι αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου, που την απαρτίζουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι έμποροι. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή αγώνα, για να αποκρούσουμε την επίθεση".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,Π. Βαμβακάς,επισήμανε ότι η παραπέρα παράταση του ωραρίου, θα επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας, εντατικοποίηση και θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για τις μικρές επιχειρήσεις. "Ας αναλογιστούν οι καταναλωτές - τόνισε - ποια θα είναι η θέση τους, όταν μονοπωληθεί η αγορά".

Σήμερα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει κηρύξει στάση εργασίας μετά τις 4μ.μ. στα καταστήματα, που θα παρατείνουν το ωράριό τους με τη στήριξη και της κλαδικής Ομοσπονδίας. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 4 μ.μ., στην Κηφισιά,Κολοκοτρώνη και Λεβίδου,στη Γλυφάδα, στην αρχή της Οδού Μεταξά και στο Κολωνάκι, Κανάρη και Ακαδημίας.Αύριο Κυριακή, ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους στη γενική συνέλευση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του, στην πλατεία Μητροπόλεως.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα εμποροϋπαλλήλων και μικρομεσαίων εμπόρων εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους, το Συνδικάτο Μετάλλου, "Προμηθέας",το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.

Τη νομοθετική εξασφάλιση συγκεκριμένου πλαισίου του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ, τρία απογεύματα κλειστά, μεταξύ αυτών και του Σαββάτου, ζητά από τον υφυπουργό Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Τη συντονισμένη προσπάθεια των πολυκαταστημάτων για το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά.Καταγγέλλει όμως και την κυβέρνηση, που αγνοεί επιδεικτικά τις κοινωνικές αντιδράσεις των ΜΜΕ.

Τα θέλει ΟΛΑ ο ΣΕΛΠΕ!

Την παράδοση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων στις δαγκάνες της "ελεύθερης" αγοράς στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" και "ενίσχυση" του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, αξίωσε χτες, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,το ΔΣ του ΣΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Παράλληλα, στους ίδιους προκλητικούς τόνους, χαρακτηρίζει "αναχρονιστικά" (!) τα αιτήματα των εργαζομένων στο εμπόριο και του εμπορικού κόσμου και καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει "απόπειρες νόθευσης ή διαφοροποίησης του σημερινού πλαισίου κάτω από "τέτοιες" πιέσεις.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων επανέλαβαν ωμά ότι η διατήρηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" τούς βρίσκει σύμφωνους, καθώς και η απόδοση του ΦΠΑ στις προβλεπόμενες προθεσμίες, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί στις ΜΜΕ, εξαιτίας της πτώσης του τζίρου. Για τους ίδιους όμως, δεν παρέλειψαν να ζητήσουν ειδική φορολογική μεταχείριση στο όνομα της ενίσχυσης των "επιχειρηματικών τους πρωτοβουλιών μεγέθους" και προειδοποίησαν ότι η όποια φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργικότητά τους!

Οι ίδιοι, σε σχετικό τους υπόμνημα εκφράζουν τη σταθερή προσήλωσή τους στην εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", στις αρχές του Μάαστριχτ και της Νομισματικής Ενωσης και του "νέου status της ενιαίας και απελευθερωμένης ευρωπαϊκής αγοράς"... Σ' αυτά τα πλαίσια αξιώνουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για "συνέπεια και συνέχεια" και να φανεί αυτό και μέσα από τον προϋπολογισμό του 1997.

Μεταξύ άλλων ζήτησαν την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και την ένταξη των πολυκαταστημάτων στα αναπτυξιακά κίνητρα.

Απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για 28 Νοέμβρη

Την ολοκληρωτική απόρριψη του "εκτρώματος" του νέου μισθολογίου και αποφασιστική κλιμάκωση των αγώνων προτείνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη - την ίδια μέρα, που έχει κηρύξει απεργία και η ΓΣΕΕ - αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.Ωστόσο, το κύριο αίτημα που προβάλλει - με ευθύνη της πλειοψηφίας - είναι απλώς η βελτίωση του σχεδίου μισθολογίου της κυβέρνησης, που προβλέπει μηδενικές αυξήσεις και πάγωμα, ουσιαστικά, των αποδοχών για δυο χρόνια.

Η κύρια ένσταση των παρατάξεων της πλειοψηφίας επικεντρώνεται στην τριχοτόμηση των αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα εξομάλυνσης, επίδομα παραγωγικότητας), που προβλέπει το σχέδιο μισθολογίου της κυβέρνησης. Επίσης, ζητούν αναπροσαρμογή στις καταληκτικές αποδοχές όλων των κατηγοριών.

Τελικά, με τις ψήφους μόνο της ΠΑΣΚ, αποφασίστηκε η πρόταση προς το Γενικό Συμβούλιο της κήρυξης 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη και η εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για παραπέρα κινητοποιήσεις. Οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ πρότειναν, εκτός από την 24ωρη, να αποφασίσει το ΓΣ και 48ωρη απεργία για το Δεκέμβρη, ενώ οι σύμβουλοι του ΣΥΝ πρότειναν μια ακόμη 24ωρη για το Δεκέμβρη. Οι διαφοροποιήσεις αφορούν μόνο τις κινητοποιήσεις, καθώς και οι τρεις παρατάξεις συμφώνησαν στο ίδιο πλαίσιο αιτημάτων.

Την απόρριψη, στο σύνολό του,του νέου μισθολογίου της κυβέρνησης, πρότεινε ο Δ. Αγκαβανάκης της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας",χαρακτηρίζοντάς το έκτρωμα. Οπως κατάγγειλε, πρόκειται για το πιο ακραίο σενάριο εισοδηματικής πολιτικής, που ουσιαστικά παραπέμπει σε πάγωμα των αποδοχών για δυο ολόκληρα χρόνια. Πρότεινε: Την άμεση διεκδίκηση αυξήσεων για την εισοδηματική πολιτική του '97. Δημοκρατικό φορολογικό σύστημα. Αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού και ανάλογα για υγεία - κοινωνική ασφάλιση - πολιτισμό κ.ά. Επίσης την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη, 48ωρης τις μέρες που θα συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και νέο Γενικό Συμβούλιο για παραπέρα κλιμάκωση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Για να μην ξαναπληρώσουμε τη "νύφη"

Το ΕΚΤ παρουσιάζει το διεκδικητικό του πλαίσιο και καλεί τους εργαζόμενους στον αγώνα

"Η κυβέρνηση φαίνεται πως πήρε τις αποφάσεις της. Τη "νύφη" θα την πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι". Αυτή τη διαπίστωση κάνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων,το οποίο επίσης επισημαίνει τις παρεμβάσεις του ΣΕΒ για "χτύπημα ολοκλήρου του πλέγματος των εργασιακών σχέσεων", καθώς και τα νέα τελεσίγραφα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ,στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης της μονόπλευρης λιτότητας.

Το ΕΚ Τρικάλων καλεί τους εργαζόμενους "στο δικό τους δρόμο του αγώνα, για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, μαζί με τους συνταξιούχους", για απόδοση των οφειλομένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου. Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ. Ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Διπλασιασμό των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια. Βασικό μεροκάματο 7.000 και κατώτερος μισθός υπαλλήλου 175.000 δραχμές. Θεσμοθέτηση του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης στα 20 μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ κλπ.

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Νέο μισθολόγιο" = Μείωση του εισοδήματος

Τη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει στην πιο κάτω ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

"Με το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί μια νέα αντεργατική επίθεση, κάνοντας πράξη τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την άμεση ανάγκη να δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους αυξήσεις, που να αναπληρώνουν τις απώλειες από την πολύχρονη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας, να καταβληθεί η ΑΤΑ, να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις και να αυξηθούν οι γενικότερες κοινωνικές δαπάνες.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει αυτά τα αιτήματα και θα συμπαρασταθεί σε κάθε αγώνα που θα τα προωθεί. Υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα μόνο μέρος των γενικότερων κοινών προβλημάτων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν και πρέπει να συναντηθούν με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου πάλης, που θα εναντιώνεται αποφασιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στους φορείς της".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ