Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Διαρκής συντονισμένος αγώνας!

Ξανά σήμερα ΜΑΖΙ εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ δίνουν τη μάχη ενάντια στην παράταση του ωραρίου. Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Κολωνάκι, Κηφισιά, Γλυφάδα. Αποθρασυμένος ο ΣΕΛΠΕ, ζητά "ενίσχυση" του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου, νέα μέτρα ασφυξίας για τους ΕΒΕ και ειδική φορολογική μεταχείριση για τα πολυκαταστήματα!

Την ανάγκη διαρκούς και συντονισμένου αγώνα, έως ότου ο ΣΕΛΠΕ ανακαλέσει την απόφασή του για διεύρυνση του ωραρίου,τόνισαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ.Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις σε εργαζόμενους - καταναλωτές και έθεσαν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Στο μεταξύ προχτές, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Μ. Παράβαλος,μιλώντας στον "Φλας" και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις εμπόρων και εργαζομένων, ζήτησε προκλητικά την παρέμβαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης! Η απάντηση εμπόρων και εργαζομένων ήταν άμεση: "Αν ο ΣΕΛΠΕ στοχεύει να χρησιμοποιήσει δικτατορικά μέσα, τότε ξέρει πού θα μας βρει. Εξω από τα καταστήματα κάθε Σάββατο".

Ο Μ. Διαμαντής, πρόεδρος της ΣΕΑ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Αθήνας, τόνισε: "Με πεισματικούς αγώνες καταφέραμε να κατακτήσουμε ένα ανθρώπινο ωράριο. Σήμερα, λέμε ότι δεν μπορεί να περάσει η πρόταση της μειοψηφίας και όχι αυτή της συντριπτικής πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου, που την απαρτίζουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι έμποροι. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή αγώνα, για να αποκρούσουμε την επίθεση".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,Π. Βαμβακάς,επισήμανε ότι η παραπέρα παράταση του ωραρίου, θα επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας, εντατικοποίηση και θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για τις μικρές επιχειρήσεις. "Ας αναλογιστούν οι καταναλωτές - τόνισε - ποια θα είναι η θέση τους, όταν μονοπωληθεί η αγορά".

Σήμερα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει κηρύξει στάση εργασίας μετά τις 4μ.μ. στα καταστήματα, που θα παρατείνουν το ωράριό τους με τη στήριξη και της κλαδικής Ομοσπονδίας. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 4 μ.μ., στην Κηφισιά,Κολοκοτρώνη και Λεβίδου,στη Γλυφάδα, στην αρχή της Οδού Μεταξά και στο Κολωνάκι, Κανάρη και Ακαδημίας.Αύριο Κυριακή, ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους στη γενική συνέλευση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του, στην πλατεία Μητροπόλεως.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα εμποροϋπαλλήλων και μικρομεσαίων εμπόρων εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους, το Συνδικάτο Μετάλλου, "Προμηθέας",το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.

Τη νομοθετική εξασφάλιση συγκεκριμένου πλαισίου του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ, τρία απογεύματα κλειστά, μεταξύ αυτών και του Σαββάτου, ζητά από τον υφυπουργό Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Τη συντονισμένη προσπάθεια των πολυκαταστημάτων για το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά.Καταγγέλλει όμως και την κυβέρνηση, που αγνοεί επιδεικτικά τις κοινωνικές αντιδράσεις των ΜΜΕ.

Τα θέλει ΟΛΑ ο ΣΕΛΠΕ!

Την παράδοση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων στις δαγκάνες της "ελεύθερης" αγοράς στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" και "ενίσχυση" του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, αξίωσε χτες, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,το ΔΣ του ΣΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Παράλληλα, στους ίδιους προκλητικούς τόνους, χαρακτηρίζει "αναχρονιστικά" (!) τα αιτήματα των εργαζομένων στο εμπόριο και του εμπορικού κόσμου και καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει "απόπειρες νόθευσης ή διαφοροποίησης του σημερινού πλαισίου κάτω από "τέτοιες" πιέσεις.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων επανέλαβαν ωμά ότι η διατήρηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" τούς βρίσκει σύμφωνους, καθώς και η απόδοση του ΦΠΑ στις προβλεπόμενες προθεσμίες, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί στις ΜΜΕ, εξαιτίας της πτώσης του τζίρου. Για τους ίδιους όμως, δεν παρέλειψαν να ζητήσουν ειδική φορολογική μεταχείριση στο όνομα της ενίσχυσης των "επιχειρηματικών τους πρωτοβουλιών μεγέθους" και προειδοποίησαν ότι η όποια φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργικότητά τους!

Οι ίδιοι, σε σχετικό τους υπόμνημα εκφράζουν τη σταθερή προσήλωσή τους στην εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", στις αρχές του Μάαστριχτ και της Νομισματικής Ενωσης και του "νέου status της ενιαίας και απελευθερωμένης ευρωπαϊκής αγοράς"... Σ' αυτά τα πλαίσια αξιώνουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για "συνέπεια και συνέχεια" και να φανεί αυτό και μέσα από τον προϋπολογισμό του 1997.

Μεταξύ άλλων ζήτησαν την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και την ένταξη των πολυκαταστημάτων στα αναπτυξιακά κίνητρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ