Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Επίθεση "εφ' όλης της ύλης"

Ολες οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο στόχαστρο της πολυεθνικής. Το εργοστάσιο επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος, Ν. Γκατζής

ΧΑΛΙΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Απολύσεις συνολικά 5.000 εργαζομένων από όλο τον όμιλο της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ,300 απολύσεις από την "Αλουμίνιο της Ελλάδος",καθώς και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων,προβλέπει το πολυδιαφημισμένο σχέδιο "ΠΡΟΚΛΗΣΗ", που εκπόνησε η πολυεθνική και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δυο χρόνων. Αυτό το συμπέρασμα απορρέει από την επίσκεψη που πραγματοποίησε προχτές στο εργοστάσιο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής,συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Λ. Γκούνη.Κατά την επίσκεψη η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση της επιχείρησης και με το σωματείο.

Το πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού μακράς πνοής που έχει ξεκινήσει από το '95, χρονολογία ιδιωτικοποίησης του ομίλου. Ειδικά για την "Αλουμίνιο της Ελλάδας", που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της πολυεθνικής, προβλέπεται η μείωση στο ελάχιστο του κόστους, μέσω της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης του προσωπικού, καθώς και την παραπέρα ευνοϊκή μεταχείριση της επιχείρησης από το ελληνικό κράτος και κυρίως από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, επιδιώκει την αποδοχή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, ενώ -όπως διαφάνηκε από τις συζητήσεις - σχεδιάζεται η αναίρεση των κοινωνικών παροχών που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι. Το πιο σημαντικό αφορά την εγκατάλειψη του οικισμού των Ασπρων Σπιτιών, την μετακύληση του λειτουργικού κόστους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πρόταση για πώλησή τους στους ένοικους εργαζόμενους. Κοντά σ' όλα αυτά και η προσπάθεια για επιβολή 3χρονης εργασιακής ειρήνης!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής,επισήμανε ότι: Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η πολυεθνική θέλει να έχει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις που θα δημιουργηθούν μεταξύ τους, προς όφελός της. Μπορεί σήμερα - συνέχισε - να δίνει μια σειρά κίνητρα, για τις "οικοιοθελείς" αποχωρήσεις, όπως ονομάζουν τις απολύσεις, αλλά αύριο, αν πετύχει το σκοπό της, θα απαιτήσει και άλλες υποχωρήσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα, χτυπώντας άλλα δικαιώματα. "Εμείς - κατέληξε - καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν με τους αγώνες τους μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, με βασικό μοχλό αυτής της ανάπτυξης, οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις όπως είναι και το "Αλουμίνιον της Ελλάδας", που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ είναι στη διάθεση των εργαζομένων και θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει φρένο στις απολύσεις (2005-09-15 00:00:00.0)
Μέθοδοι αξέχαστων εποχών (2000-05-27 00:00:00.0)
Κοντά στους βιομηχανικούς εργάτες (1998-07-18 00:00:00.0)
"Παράνομες" θέλει όλες τις απεργίες! (1997-11-19 00:00:00.0)
Δραστική μείωση προσωπικού (1996-09-24 00:00:00.0)
Καταγγέλλεται η δίωξη του Κ. Πάλλη (1996-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ