Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κοντά στους βιομηχανικούς εργάτες

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και κλιμακίου του Κόμματος στην "Knorr" και την PEPSICO - HBH

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Κοντά στους βιομηχανικούς εργάτες της περιοχής Οινοφύτων βρέθηκε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ, στα πλαίσια της εξόρμησης και της άμεσης επαφής με τους εργαζόμενους και το λαό, που έχει αποφασίσει και υλοποιεί η Κομματική Οργάνωση Στερεάς - Εύβοιας για την ανάδειξη και την προώθηση λύσης των συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Ν. Γκατζή και τα μέλη του Γραφείου Περιοχής Π. Μπακόλα και Γ. Αργύρη,καθώς και εκπροσώπους του ΣΠ της ΚΝΕ, αρχικά επισκέφτηκε τη βιομηχανία KNORR,όπου η διεύθυνση του εργοστασίου αρνήθηκε την επίσκεψη στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατάγγειλε "το καθεστώς ασυδοσίας που τους παρέχει η ελληνική κυβέρνηση, στο σημείο να φτάνει η ξένη πολυεθνική να αρνείται στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επισκεφτεί την επιχείρηση για να συναντηθεί με το σωματείο και τη διοίκηση".

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις νέες εγκαταστάσεις της PEPSICO - HBH,θυγατρική της πολυεθνικής PEPSI - COLA και είχε συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ του σωματείου και τον διευθυντή της επιχείρησης. Το "απέξω κούκλα από μέσα πανούκλα", της λαϊκής θυμοσοφίας ταιριάζει "γάντι" στην περίπτωση της πολυεθνικής PEPSICO - HBH, που εισέπραξε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές χρήματα του ελληνικού λαού ως επιδότηση και κίνητρα για να κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, για να εγκατασταθεί στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων.

Η πρώτη οπτική επαφή με το εργοστάσιο δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά ανοίγοντας την πόρτα και μπαίνοντας στους εσωτερικούς εργασιακούς χώρους, στα τμήματα, διαπιστώνεις ότι τα πράγματα δεν είναι "ιλουστρασιόν", πολύ περισσότερο για τους 120 εργαζόμενους που απασχολεί η συγκεκριμένη βιομηχανία, της οποίας το τετράπτυχο της επιτυχούς κερδοφορίας είναι: εντατικοποίηση εργασίας, αύξηση παραγωγής - εργολαβοποίηση εργασιών ανυπόφορες συνθήκες δουλιάς. Και... όποιος θέλει, διαφορετικά υπάρχουν και αλλοδαποί ανασφάλιστοι.

Ενημερώνοντας τον βουλευτή και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, το σωματείο επισήμανε το ιδιαίτερο πρόβλημα των εργολαβιών και της χρησιμοποίησης ανασφάλιστων αλλοδαπών, για το οποίο έχει κάνει και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. "Εμείς, θα πει ο εκπρόσωπος του σωματείου, δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να είναι ασφαλισμένοι και να πληρώνονται". Η έλλειψη προσωπικού και η αυξημένη υπερωριακή απασχόληση είναι ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν και 7 μέρες τη βδομάδα.

Επισκεπτόμενη η αντιπροσωπεία τους χώρους εργασίας διαπίστωσε τις ανυπόφορες συνθήκες εργασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη κλιματισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας ο Ν. Γκατζής δήλωσε στο "Ρ": "Θεωρούμε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες, καθώς και ότι οι εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζονται είναι απαράδεκτες. Η εντατικοποίηση της εργασίας που εφαρμόζει η διοίκηση της επιχείρησης έχει φέρει τους εργαζόμενους σε οριακό σημείο ψυχικής και σωματικής κατάστασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία. Η κυβέρνηση, με την προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ενθαρρύνει τέτοιες καταστάσεις και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό λαϊκό μέτωπο πάλης για να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ