Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τους κλείνει την πόρτα η Εστία Ναυτικών!

Πάνω από 250 άνεργοι ναυτεργάτες, που καθημερινά αναζητούν και δε βρίσκουν μπάρκο, απειλούνται τώρα με έξωση και από την Εστία, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν!

"Καζάνι που βράζει" είναι αυτές τις μέρες η Εστία Ναυτικών,καθώς ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση των ναυτεργατών που στεγάζονται στο ίδρυμα, μετά την απόφαση της ντροπής από τη διοίκηση της Εστίας να πετάξει στο δρόμο όσους της οφείλουν. Οι άνεργοι ναυτεργάτες με καθημερινές παραστάσεις στην ΠΝΟ, αλλά και την υπογραφή κειμένου που κυκλοφόρησαν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,απαιτούν από την ΕΕ της Ομοσπονδίας να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Ιούλη.

Χτες το πρωί οι άνεργοι έκαναν και πάλι μαζική παράσταση στο γραφείο του γραμματέα της ΠΝΟ, Γ. Χαλά,ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εστίας, καθώς η Διοίκηση της Εστίας με νεότερη απόφασή της, τους ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 31 του Ιούλη θα διωχτούν από την Εστία οι πρώτοι 40 ναυτεργάτες που οφείλουν!Ο γγ της ΠΝΟ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 του μήνα θα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μπαρκάρουν όλοι όσοι απειλούνται με έξωση. Επίσης, η ΠΝΟ έστειλε και υπομνήματα προς Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας απαιτώντας τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων στα πλοία, ώστε σε όσα δεν τηρείται η νόμιμη οργανική σύνθεση, να αποκατασταθεί η παρανομία με την απορρόφηση των ανέργων.

"Μας οδηγούν στην εξαθλίωση"

Ολοι έχουν πάνω από 10 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία. Εχουν "φτύσει αίμα" μέσα στα καράβια, όπως λένε, γεμίζοντας με υπερκέρδη τους εφοπλιστές και τώρα αντιμετωπίζουν το κίνδυνο να βρεθούν στο παγκάκι. Η κουβέντα για πάνω από250 ναυτεργάτες που τους απειλούν με έξωση από την Εστία. Από το ίδρυμα, που έχει στηθεί αποκλειστικά με χρήματα των ναυτεργατών. Ενας από αυτούς ήδη βρίσκεται στο δρόμο από την περασμένη Τρίτη. "Οι πόρτες της Εστίας είναι κλειστές για σένα", του είπαν, επειδή με τους δύο μήνες μπάρκο που κατάφερε να κάνει όλο κι όλο τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπόρεσε να εξοφλήσει όλες τις οφειλές του. Πρόκειται για το ναύτη Κώστα Σερέτη με 12 χρόνια στα καράβια, από την Εδεσσα. "Μη ρωτάτε πού κοιμήθηκα", λέει και το πρόσωπό του κοκκινίζει. "Εχω να πάω σπίτι μου δύο χρόνια. Ντρέπομαι. Πώς να πάω με άδεια τσέπη; Η γυναίκα μου είναι καθαρίστρια και τα λεφτά ίσα που φτάνουν να ταϊζει τα δύο παιδιά μας. Πρέπει οπωσδήποτε να βρω δουλιά, δεν πάει άλλο".

Στο σπίτι του Χρήστου Μηλίκα στο Σουφλί, έχουν κόψει εδώ και μέρες το ρεύμα. Είναι τρίτος μηχανικός με 12 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία και τώρα άνεργος από το Δεκέμβρη. "Τα δυο παιδιά μου σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. Ζούμε με δανεικά. Στην Εστία ήρθα το Μάη και τώρα είμαι στη λίστα για να διωχτώ. Πρώτη φορά αντιμετωπίζω τόσο σοβαρή κατάσταση". Τρίτος μηχανικός είναι και ο Τριαντάφυλλος Μπαντίδος από τη Λάρισα, με 11 χρόνια υπηρεσία και πάνω από 8 μήνες άνεργος. "Η γυναίκα μου είναι πωλήτρια και καταφέρνει να πληρώσει μόνο το νοίκι. Το παιδί μας το συντηρεί ο πεθερός μου. Είμαι 6 μήνες στην Εστία και τώρα με έχουν υπό διωγμό. Πρέπει επιτέλους η ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκινήσει αγώνες. Τι θα γίνει θα κοιμόμαστε στο πάρκο;".

Ο μηχανοδηγός Βαγγέλης Κάτσικας από τη Σάμο θέλει λίγους μήνες ακόμα θαλάσσια υπηρεσία για να βγει στη σύνταξη. "Από το 1967 στη θάλασσα, τέτοια ανεργία δεν έχω ξαναδεί. Πρώτη φορά στη ζωή μου βρίσκομαι σε τέτοια δραματική κατάσταση. Είμαι ένα χρόνο άνεργος και στην Εστία ήρθα πριν από 9 μήνες. Οσα χρήματα είχα στην άκρη τα 'φαγα και τώρα μου ανακοίνωσαν ότι με διώχνουν επειδή χρωστάω. Είμαι από τους πρώτους που συμμετέχω στους αγώνες και έτσι θα συνεχίσω, γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο". Ο Σαράντης Λεμονίδης τρίτος μηχανικός, με δύο παιδιά κατοικεί στη Ναχότκα της Ρωσίας. Ο ίδιος θα πει: "Προς το παρόν δε με διώχνουν, γιατί ήρθα πριν δύο μήνες στην Εστία. Είμαι ξέμπαρκος 5 μήνες και όπως φαίνεται δύσκολα θα βρω δουλιά. Τα παιδιά τώρα τα συντηρεί η γυναίκα μου. Πάντως εγώ στο παγκάκι μετά από 15 χρόνια στη θάλασσα, δε βγαίνω".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ