Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
"Θάβουν" τη σταφίδα

- Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΑΣΟ, για τιμή 130 δραχμές το κιλό;

- Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους σταφιδοπαραγωγούς, μετά και την απόφαση αυτή, είναι απελπιστική. Οι σταφιδοπαραγωγοί δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Με προκαταβολή 130 δραχμές στη σταφίδα και επιδότηση 96.000, κανένας παραγωγός δε βγαίνει πέρα, αφού μόνο το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα φτάνει τις 150.000 δραχμές. Η κυβέρνηση δεν άκουσε τη φωνή διαμαρτυρίας των σταφιδοπαραγωγών, που στο συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας ζητούσαν εμπορική τιμή 380 δραχμές για την κορινθιακή σταφίδα και στρεμματική ενίσχυση 150.000 δραχμές. Το ίδιο έκανε ο πρόεδρος του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), συμφώνησε στις 130 δραχμές, χωρίς να συνεδριάσει το ΔΣ του οργανισμού. Μια τιμή, που είναι πιο χαμηλή και από αυτή που δίνουν ακόμα και οι έμποροι. Αυτό κατήγγειλα και σήμερα - σ.σ. χτες - στο ΔΣ του ΑΣΟ, όπου η υποτακτική πλειοψηφία του συμβουλίου ακολούθησε τις εντολές της κυβέρνησης και πρότεινε κατόπιν εορτής προκαταβολή στη σταφίδα 130 με 140 δραχμές, για να καταλήξει τελικά στις 130 δραχμές. Εδώ φαίνεται καθαρά η ανάγκη να γίνει ο ΑΣΟ τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και να περάσει όλη η περιουσία του στο νέο φορέα, ο οποίος θα πρέπει να διοικείται αποκλειστικά από τους σταφιδοπαραγωγούς.

- Για όλα αυτά που συμβαίνουν, τι λένε οι σταφιδοπαραγωγοί στα χωριά; - Στα χωριά που πάμε, ο κόσμος κάθεται, συζητά τα προβλήματα, γιατί αυτά είναι πολύ σοβαρά. Οι αγρότες της περιοχή μας και ειδικά οι σταφιδοπαραγωγοί είναι απελπισμένοι από αυτή την πολιτική, που τους υποχρεώνει σε αφανισμό. Την αγανάκτησή τους ήρθε να "φουντώσει" η διατίμηση της τιμής της σταφίδας στις 130 δραχμές. Κι αυτή η αγανάκτηση θα εκφραστεί δυναμικά στην πορεία και όχι μόνο από τους αγρότες. Θα εκφραστεί και από τους επαγγελματίες του Πύργου, γιατί και αυτοί πλήττονται από αυτές τις πολιτικές. Εμείς έχουμε καλέσει τον Εμπορικό Σύλλογο κι όλους τους επαγγελματίες, τους εργάτες, για συμπαράσταση και για τη διοργάνωση κοινών δυναμικών αγώνων για τα προβλήματά μας, που έχουν την ίδια αιτία, την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Εκτός αυτού, όλοι γνωρίζουν πως, όταν θα ξεκληριστεί η αγροτιά, όλη η επαρχία θα ερημώσει.

- Ποια θα είναι η επόμενη αντίδραση των σταφιδοπαραγωγών και, γενικότερα, των αγροτών των Ηλείας, μετά και το συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας στο Πύργο;

- Εμείς πιστεύουμε, και αυτό λέμε και στα χωριά που γυρίζουμε, ότι με ένα ή δύο συλλαλητήρια δε λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει κάποτε οι αγρότες να ξεσηκωθούν, να γίνει μεγάλη κοινωνική έκρηξη. Οι εργάτες, οι αγρότες, τα μικρά επαγγέλματα, που ξεκληρίζονται από την ΕΕ, πρέπει μαζί να αντισταθούμε σε όλους όσοι ξεπούλησαν τη χώρα μας στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. Μόνο με σκληρούς αγώνες πιστεύω ότι θα κάνουν πίσω η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ