ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίκη υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με την κατηγορία ότι "βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν" (ΡΚΚ) και ως δαμόκλειο σπάθη την επαπειλούμενη επιβολή ποινής καθείρξεως 7,5 ετών, παρουσιάστηκαν χτες στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας τρεις Τούρκοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ, τον πρόεδρο της "Μαζλούμ - ντερ" ("Ενωση των Καταπιεσμένων", οργάνωση ισλαμικών αποχρώσεων), Ιχσάν Αρσλάν, και τον πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης Μαρντίν, Τζεμίλ Αϊντογκάν.

Η δίκη πραγματοποιείται με αφορμή την επίσκεψη των τριών, τον περασμένο Αύγουστο, στο - υπό κουρδικό έλεγχο - βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν απελευθέρωση εφτά αιχμαλώτων Τούρκων στρατιωτών.

Οι τρεις αποτελούσαν μέλη μιας αντιπροσωπείας (της οποίας ηγούνταν ο ισλαμιστής βουλευτής Φατουλάχ Ερμπάς), η οποία μαζί με Τούρκους δημοσιογράφους επισκέφθηκε στρατόπεδο του ΡΚΚ.

"Κοσμικοί" κατά "ισλαμιστών"

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν οι δηλώσεις του (ισλαμιστή) δημάρχου της Καισάρειας, ο οποίος, τη μέρα γιορτασμού των 58χρονων από το θάνατο του ιδρυτή του "λαϊκού κράτους" της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είπε ότι"το σύστημα της χώρας πρέπει να αλλάξει", και ότι "είναι θέμα χρόνου το να εγκατασταθεί ένα ισλαμικό καθεστώς δικαιοσύνης".

Η δήλωση του δημάρχου Καρετέπε ήρθε την ώρα που 30 χιλιάδες υποστηρικτές του "λαϊκού κράτους" διαδήλωναν στην Αγκυρα εναντίον του (συγ) κυβερνώντος Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν, τον οποίο κατηγόρησαν ότι επιδιώκει την καταστροφή των αξιών του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε ο Ατατούρκ.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών

Να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα υποσχέθηκε χτες η νέα υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Αξενέρ, η οποία διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Μεχμέτ Αγκάρ, ο οποίος έπεσε θύμα ενός σκανδάλου, στο οποίο φέρονται να διαπλέκονται η πολιτική εξουσία, η αστυνομία και η τουρκική μαφία. Η τουρκική Βουλή αναμένεται να αποφανθεί σήμερα όσον αφορά την αναγκαιότητα σύστασης ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία εμπλέκεται η υπουργός Εξωτερικών (και μέλλουσα πρωθυπουργός) Τανσού Τσιλέρ.

Στην Ιορδανία

Η Τσιλέρ βρισκόταν χτες στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου αναμενόταν να έχει συνομιλίες με ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους για τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών και τη διερεύνηση πολιτικής συνεργασίας στο πεδίο της Μέσης Ανατολής. Η Τσιλέρ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους Αραβες ηγέτες, που δεν επέκρινε τη στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ και τα σχέδια δημιουργίας "ζώνης ασφαλείας" στο Βόρειο Ιράκ.

Προηγουμένως (Σαββατοκύριακο), η Τσιλέρ είχε επισκεφθεί την Ιρλανδία, προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο, όπου συζήτησε με τον Ιρλανδό ομόλογό της Ντικ Σπρινγκ. Ομως τα μηνύματα που έλαβε υπήρξαν μάλλον αποθαρρυντικά...

ΖΑΪΡ
Δραματικές εξελίξεις

Με μεγάλη δυσκολία φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Απρόθυμες παραμένουν οι ΗΠΑ σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πολυεθνικών δυνάμεων στο ανατολικό Ζαϊρ, γεγονός που καθυστερεί σημαντικά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, χτες διαφάνηκαν οι πρώτες, έστω και αμυδρές, ελπίδες για την αποτροπή μιας περαιτέρω επιδείνωσης της νέας ανθρωπιστικής καταστροφής, που διαδραματίζεται εδώ και ένα μήνα στη συγκεκριμένη κεντροαφρικανική χώρα από τις συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων.

Ο αρχηγός των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα, συμφώνησε χτες να ανοίξει έναν "ανθρωπιστικό διάδρομο", προκειμένου να ξαναρχίσουν οι αποστολές και οι μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων από τις ξένες οργανώσεις αρωγής στο ανατολικό Ζαϊρ. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην πόλη Γκόμα, ο Καμπίλα ζήτησε από τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να έρθουν σε επαφή μαζί του, ώστε να πάρουν την άδεια πρόσβασης στις "απελευθερωμένες", όπως τις ονόμασε, ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Τούτσι και της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κογκό - Ζαϊρ". Αρκετές ώρες από τη "δέσμευση" του Καμπίλα, άρχισαν να φθάνουν στην Γκόμα τα πρώτα φορτηγά διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, γεμάτα τρόφιμα και πόσιμο νερό. Αργά χτες το απόγευμα, και μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός του Ζαϊρ, Κένγκο Ουαντόντο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να διευκολυνθεί η διανομή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες...

Στο μεταξύ, οι πρώτες καταρρακτώδεις βροχές άρχισαν να πλήττουν τις περιοχές του ανατολικού Ζαϊρ, όπου περιπλανώνται τα πλήθη του 1,1 εκατομμυρίου ανέστιων Ρουαντέζων και Μπουρουντιανών της φυλής των Χούτου. Οι βροχές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κρίσιμη κατάστασή τους, καθώς οι περισσότεροι είναι πεινασμένοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι από τα πυρά του πολέμου ή άρρωστοι από την επιδημία διάρροιας.

Εκκληση της ΕΕΔΔΑ για παύση των εχθροπραξιών

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο ανατολικό Ζαϊρ κάνει έκκληση, για παύση του πυρός και έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι "η διαμεσολάβηση και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο από τον ΟΗΕ, όσο και από την ΕΕ, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Διαφορετικά, η ανθρωπότητα θα θρηνήσει για άλλη μία φορά αθώα θύματα".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Βόμβα στο δημοψήφισμα (;)

ΑΛΓΕΡΙ - ΠΑΡΙΣΙ. -

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου, όταν οι πολίτες της Αλγερίας θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα, αν θα πρέπει να απαγορευτούν τα "θρησκευτικά" πολιτικά κόμματα, μια βόμβα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας αναστατώνει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Επίθεση μουσουλμάνων εξτρεμιστών; Προβοκάτσια; Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου την Κυριακή το πρωί στο κέντρο του Αλγερίου στοίχισε τη ζωή 10 ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους ήταν ανήλικοι μαθητές, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 20.

Πηγές προσκείμενες στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λόγο για "εγκληματική ενέργεια" - φρασεολογία που συνήθως χρησιμοποιείται, για να περιγραφεί η δράση μουσουλμάνων εξτρεμιστών.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα, μετά από εκείνη της περασμένης Τετάρτης, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Στο μεταξύ η εκτελεστική αρχή του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας (FIS), με ανακοίνωσή της, την οποία απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χτες, εκφράζει την υποστήριξη της οργάνωσης στην "έκκληση για την ειρήνη", την οποία πραγματοποίησαν την Κυριακή περίπου 30 προσωπικότητες της αλγερινής κοινωνίας, για "την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις παύση των εχθροπραξιών". Στην ίδια ανακοίνωση, η εκτελεστική αρχή του FIS καταγγέλλει τις πρόσφατες επιθέσεις, οι οποίες στοίχισαν τις ζωές αμάχων και "επαναδιατυπώνει τη δέσμευση του Μετώπου υπέρ μιας γενικότερης ειρηνικής και ισομερούς λύσης".

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διαδηλώσεις κατά αντεργατικών νομοσχεδίων

ΣΕΟΥΛ.-

Πάνω από 30.000 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο της Σεούλ ζητώντας την αύξηση του αριθμού των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τον απεγκλωβισμό των σωματείων από τον στενό κυβερνητικό έλεγχο και την αποτροπή του επικείμενου νέου αντεργατικού νομοσχεδίου.

Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε κύρια από την παράνομη Ομοσπονδία Δημοκρατικών Σωματείων, και έγινε στην πλατεία "Yoido" συνέπεσε με την πραγματοποίηση κυβερνητικής σύσκεψης για τη λήψη μέτρων που να αποτρέπουν τις εργατικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στις εξαγωγές των Νοτιοκορεατικών μεγαλοβιομηχανιών. "Μην αλλάξετε τον εργατικό νόμο προς το χειρότερο", έγραφαν τα χρωματιστά πανό των διαδηλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάνω από 30.000 διαδηλωτές περιφρουρούνταν από δύναμη 15.000 αστυνομικών!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία στη "Λουφτχάνσα"

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Πετυχημένη ήταν η 2ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρίας "Λουφτχάνσα" στη Φραγκφούρτη, το Μόναχο και το Αμβούργο, μιας και είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν ή να καθυστερήσουν 35 πτήσεις.

Κύριο αίτημα των απεργών ήταν η αύξηση των μισθών τους, καθώς και η απαίτηση οι συλλογικές συμβάσεις να αφορούν μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, αλλά αναμένεται να ξαναρχίσουν στις 19 Νοέμβρη.

Με οποιοδήποτε μέσον προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα πεδία των μαχών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ