ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Φρικτή υπόθεση παιδεραστίας

ΜΠΟΥΛΟΝ ΣΙΡ ΜΕΡ.-

Φρίκη έχει προκαλέσει η τελευταία ανακάλυψη ότι εννέα ενήλικες κακοποιούσαν τα ίδια τα μέλη της οικογένειάς τους στην πόλη του Καλέ στη Βόρεια Γαλλία.

Το περασμένο Σάββατο, οι εννέα ενήλικες οδηγήθηκαν στις φυλακές με την κατηγορία του βιασμού των ίδιων των παιδιών τους, των ανιψιών και των εγγονιών, ενώ, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της περιοχής "τις βαρύτερες των κατηγοριών αντιμετωπίζει η γιαγιά". Ο ίδιος τόνισε πως "νιώθουμε φρίκη", προσδιορίζοντας μάλιστα ότι η γιαγιά της οικογένειας είναι ύποπτη για βιασμούς "διά της εισαγωγής αντικειμένων".

Οι εννέα συλληφθέντες κατηγορούνται για κακομεταχείριση και βιασμούς, διάπραξη και προτροπή διάπραξης σεξουαλικών επιθέσεων σε ανηλίκους, ηλικίας μικρότερης των 15 χρόνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας, 16 έως 23 παιδιά ενδεχομένως να έχουν πέσει θύματα των εννέα συλληφθέντων.

Η σχετική έρευνα άρχισε τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με τη δραστηριότητα του ενός από τους γιους της ηλικιωμένης γυναίκας. Τα επτά παιδιά του, που δόθηκαν αμέσως σε αναδόχους οικογένειες, προέβησαν τότε σε αποκαλύψεις που ενοχοποιούσαν και την υπόλοιπη οικογένεια. Ο πατέρας τους, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες και μετά συνελήφθη, βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.

Την περασμένη Τετάρτη, η αστυνομία του Καλέ, που έκανε λόγο για "ελεεινές λεπτομέρειες, στο πλαίσιο μιας τρομοκρατικής ηθικής ένδειας" συνέλαβε όλους τους ύποπτους της υπόθεσης, πέντε ανδρόγυνα και τη γιαγιά. Ωστόσο, ένα από τα ανδρόγυνα αφέθηκε ελεύθερο, όμως παραμένει υπό καθεστώς δικαστικής επιτήρησης.

Η συγκεκριμένη οικογένεια ζούσε σε τροχόσπιτα χωρίς νερό και ηλεκτρικό και οι γείτονές της ανέφεραν ότι σπάνια απομακρυνόταν από την περιοχή. Δηλαδή τους έβλεπαν μόνο όταν πήγαιναν να προμηθευτούν νερό από μια αντλία που βρισκόταν σε δρόμο στις παρυφές ερημικής έκτασης.

ΡΩΣΙΑ
Εγκληματική ενέργεια με πολιτικές προεκτάσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Κάθε χρόνο στις 10 Νοέμβρη γιορτάζεται η Μέρα των Εργαζομένων των νομοτελεστικών οργάνων (το 1918 εκδόθηκε διάταγμα της Σοβιετικής κυβέρνησης για τη δημιουργία της Εργατοαγροτικής Πολιτοφυλακής). Αυτή τη μέρα διάλεξαν εγκληματικά στοιχεία να πραγματοποιήσουν την άνευ προηγουμένου βομβιστική επίθεση. Σαν αποτέλεσμα, 13 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν την Κυριακή το πρωί από έκρηξη βόμβας, που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, στο νεκροταφείο Κοτλιακόφσκι της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας της Μόσχας. Η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που στο νεκροταφείο γινόταν επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην πρόεδρο του Ρωσικού Ιδρύματος των Αναπήρων Πολέμου του Αφγανιστάν (ΡΙΑΠΑ), Μιχαήλ Λιχοντέι, ο οποίος δολοφονήθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας του στις 10 Νοέμβρη 1994. Ανάμεσα στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης είναι η χήρα του Λιχοντέι και ο Σεργκέι Τραχίροφ, που τον είχε διαδεχτεί ως επικεφαλής του Ιδρύματος. Ωστόσο, η έκρηξη είναι συνέπεια της εγκληματικής κατάστασης, που δημιούργησαν στη χώρα οι "μεταρρυθμίσεις". Οπως είναι γνωστό, δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού συμμετείχαν επί πολλά χρόνια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 14.000 άνδρες και πολύ περισσότεροι έμειναν ανάπηροι. Σε κάθε χώρα για τους στρατιωτικούς που έμειναν ανάπηροι, εκτελώντας το καθήκον τους, φροντίζει το κράτος. Στη γιελτσινική Ρωσία, όμως, αποφάσισαν διαφορετικά. Δημιουργήθηκε το ΡΙΑΠΑ, στο οποίο δόθηκε η δυνατότητα να ασχολείται με εμπορικές δραστηριότητες για τη βοήθεια των αναπήρων. Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Μπαμπούριν (πρώην πολεμιστής στο Αφγανιστάν), από το Ιδρυμα εξαφανίστηκαν τεράστια ποσά χρημάτων (πάνω από 120.000.000 δολάρια), που δεν έφτασαν ποτέ στους ανάπηρους. Και οι αρχές και η κοινωνία θεωρούν αυτή την εγκληματική πράξη ως πρόκληση από μέρους του κόσμου του εγκλήματος. Ωστόσο, είναι πασίγνωστο ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι αποτελεσματική, όταν η κοινωνία κόψει τις ρίζες του εγκλήματος. Γι' αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει η κατάσταση πραγμάτων στη Ρωσία. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε κι ούτε μπορούσε να υπάρχει στη Σοβιετική Ενωση. Η Κρατική Δούμα ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία να ελέγξει όλη τη δραστηριότητα του ΡΙΑΠΑ, από τη σύστασή του μέχρι σήμερα. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ και τους συνεργάτες του να αποκαλύψουν την εγκληματική "πρόκληση, η οποία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη".

Δολοφονία στην Ινγκουσετία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας (Ρωσική Ομοσπονδία) Γιούρι Γκόρεφ, δολοφονήθηκε χτες βράδυ μπροστά στο σπίτι του στο χωριό Σλεπτόφσκ, κοντά στην πρωτεύουσα Ναζράν. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου, ο οδηγός του βρήκε νεκρό τον υπουργό με πολλές σφαίρες στο κεφάλι. Τα κίνητρα των δολοφόνων παραμένουν άγνωστα.

Ο κυκλώνας σάρωσε ότι έβρισκε μπροστά του...

Ο κυκλώνας σάρωσε ό,τι έβρισκε μπροστά του...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις αφ' ενός, συνομιλίες αφ' ετέρου

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ενώ όλες οι μέχρι στιγμής ειρηνευτικές πρωτοβουλίες παραμένουν εκκρεμείς ή έχουν αποτύχει και οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πρωτεύουσα Καμπούλ μεταξύ των Ταλιμπάν και των φίλα προσκείμενων στην προηγούμενη κυβέρνηση δυνάμεων, ο ανατραπείς Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί επισκέφτηκε χτες το Ιράν, όπου είχε συνομιλίες για τη συνεχιζόμενη κρίση στο Αφγανιστάν.

Την Κυριακή, μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ βομβάρδισαν ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ στα βόρεια της πόλης οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλασσαν πυρά πυροβολικού. Ο απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις δεν έγινε γνωστός.

Κατά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι τελευταίες συγκρούσεις έχουν εξαναγκάσει τουλάχιστον 40.000 έως 50.000πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, ενώ το στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη Χεράτ (η οποία ελέγχεται από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν) έχει κορεστεί.

Χτες ο ανατραπείς Πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί μετέβη στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με εξέχοντες Ιρανούς αξιωματούχους για την εξεύρεση λύσης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Προηγουμένως, την Κυριακή, ο Ραμπανί είχε συναντηθεί σε αφγανικό έδαφος με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μπουρουτζερντί, με τον οποίο συζήτησαν τις πιθανότητες έναρξης διαπραγματεύσεων με όλους τους παράγοντες της ισχύουσας διαμάχης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Θα παραιτηθεί ο Βίντενοφ;

ΣΟΦΙΑ.-

Ως "την πιο σκληρή μάχη της πολιτικής του καριέρας" χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές το αίτημα κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας προς τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ να παραιτηθεί, μετά την ευρεία ήττα που υπέστησαν οι σοσιαλιστές στις προεδρικές εκλογές, πριν λίγες μέρες.

Το αίτημα αναμενόταν να τεθεί χτες βράδυ σε - κεκλεισμένων των θυρών - - συνεδρίαση στελεχών του κόμματος, όχι τόσο λόγω της ήττας στις προεδρικές εκλογές, που έφεραν τον Πέταρ Στογιάνοφ στην κορυφαία θέση της γειτονικής χώρας, αλλά με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο 37χρονος Βίντενοφ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια τρομακτική οικονομική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια, έχει, κατά αναλυτές, δύο επιλογές: Είτε να παραιτηθεί, είτε να πείσει τους Σοσιαλιστές ότι μπορεί να υπερσκελίσει τα οικονομικά και νομισματικά προβλήματα της Βουλγαρίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα φραστική αντεπίθεση της Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -

Την προσφυγή της, εντός των επόμενων δύο ημερών, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με αίτημα να αποκατασταθεί η πρωθυπουργία της, προανήγγειλε χτες η αποπεμφθείσα πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, η Μπούτο χαρακτήρισε την αποπομπή της από τον Πρόεδρο Φαρούκ Λεγκάρι "συνταγματικό πραξικόπημα, προεδρικό πραξικόπημα και πλήγμα στη δημοκρατία", προσθέτοντας ότι τη θεωρεί "παράνομη" ενέργεια.

Η Μπούτο είπε ακόμη ότι οι κατηγορίες, οι οποίες διατυπώνονται εναντίον της, είναι "πλαστές", ενώ αμφισβήτησε την πρόθεση του Λεγκάρι να διεξαγάγει ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

Η φραστική αντεπίθεση της Μπούτο είναι, επί της ουσίας, μια μάχη οπισθοφυλακής για την πολιτική της επιβίωση, αφού, μάλιστα, οι κατηγορίες, τις οποίες ετοιμάζεται να διατυπώσει εναντίον της η ειδική επιτροπή που συνέστησε ο Λεγκάρι θα της απαγορεύσουν συμμετοχή της στις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας που διόρισε ο Λεγκάρι, Μεράτζ Χαλίντ, δήλωσε την Κυριακή ότι "μόλις οι κατηγορίες κατά της Μπούτο δημοσιοποιηθούν(κάτι που θα γίνει "σύντομα", όπως είπε), όλοι θα καταλάβουν γιατί τη συλλάβαμε".

ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΝΔΙΑ
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Σχεδόν κάθε ώρα που περνάει, ο αριθμός των ανθρώπων τους οποίους εκτιμάται ότι άφησε νεκρούς πίσω του ο τυφώνας που έπληξε την περασμένη βδομάδα το κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας, μεγεθύνεται: χτες, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Τσαντραμπάμπου Νάιντου, έκανε λόγο για "περισσότερους από 2.500" νεκρούς.

Οι - ακόμη ατελείς - πληροφορίες από τα σωστικά συνεργεία και τις στρατιωτικές δυνάμεις που έσπευσαν προς βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, αναφέρονται σε περισσότερους από 710 νεκρούς και 900 αγνοούμενους.

Οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας, ο οποίος σάρωσε το κρατίδιο με ανέμους ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα, κατέστρεψαν περισσότερες από 30.000 κατοικίες. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν είναι καν προσβάσιμες από τα σωστικά συνεργεία: "χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, ούτε κατάλυμα να κοιμηθούν", κατά τον πρωθυπουργό του κρατιδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ