ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προειδοποιήσεις Καντάφι για τις "δυνάμεις ταχείας επέμβασης"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Προειδοποίηση προς την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ότι αν συγκροτήσουν την πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης Eurofor θα αντιμετωπίσουν αντίποινα, όπως την ενίσχυση του IRA στη Βρετανία και άλλων παρόμοιων οργανώσεων στο έδαφός τους, μετέδωσε χτες η κρατική λιβυκή τηλεόραση.

Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι θεωρεί τη συγκρότηση της δύναμης "κήρυξη πολέμου" και έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής το στρατό. Παράλληλα, προχώρησε σε διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, για να τηρηθεί ενιαία στάση έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. "Οι δυνάμεις μας αναπτύσσονται στις ακτές της Μεσογείου και βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη", είπε ο Καντάφι, ο οποίος εκτίμησε ότι η δημιουργία της Eurofor αποτελεί "πράξη διεθνούς τρομοκρατίας".

"Αν δεν επανεξετάσουν τη θέση τους, θα ανακοινώσουμε ανοιχτά ότι, αν θέλουν πόλεμο, θα τον κηρύξουμε", κατέληξε ο Καντάφι.

ΙΝΔΙΑ
Το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα των τελευταίων ετών...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες της σύγκρουσης δύο επιβατικών αεροσκαφών εν πτήσει, δυτικά της πρωτεύουσας της Ινδίας, από την οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 350 άνθρωποι. Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΤΙ μετέδωσε ότι το ένα από τα δύο αεροπλάνα, ένα Μπόινγκ 747 ("Τζάμπο") υπό σαουδαραβική σημαία κατευθυνόταν προς το Νταχράν και την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, με ενδιάμεσο σταθμό την Τεχεράνη, ενώ το άλλο αεροπλάνο, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν ένα Τουπόλεφ - 154 υπό τη σημαία του Καζαχστάν, ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Νέο Δελχί, όταν συγκρούστηκαν. Το πρώτο αεροσκάφος είχε λάβει άδεια ανόδου στα 15.000 μέτρα και το άλλο άδεια καθόδου στα 14.000 χιλιάδες μέτρα - αλλά κανένας δεν ήταν χτες σε θέση να μιλήσει με βεβαιότητα για το ποιος φέρει την ευθύνη της σύγκρουσης: Κάποιος από τους δύο πιλότους, ή ο πύργος ελέγχου...

"Είδα μια πύρινη σφαίρα να πέφτει από τον ουρανό και κατάλαβα ότι ήταν αεροπλάνο", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Κατά τη δήλωση ενός αξιωματούχου στο ΡΤΙ, τα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών διασκορπίστηκαν σε τεράστια απόσταση και "είναι απίθανο να βρεθούν επιζώντες".

Κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ" το σαουδαραβικό 747 μετέφερε 312 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα, ενώ το Τουπόλεφ μετέφερε 39 επιβάτες και δεκαμελές πλήρωμα. Αν ο μέχρι στιγμής απολογισμός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια από τις πέντε πιο πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες στον κόσμο...

ΠΕΡΟΥ
Ισχυρή σεισμική δόνηση

ΛΙΜΑ.-

Ισχυρή σεισμική δόνηση χτύπησε χτες το Νότιο Περού, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, την κατάρρευση κτιρίων και τον εγκλωβισμό μεταλλωρύχων σε ορυχεία των πόλεων Νάζκα και Ικα. Ο σεισμός, άγνωστης έντασης, έγινε αισθητός στην περουβιανή πρωτεύουσα μέχρι την ορεινή πόλη Κούσκο (565 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίμα).

Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών και στην Ουγκάντα

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Στρατεύματα της Ουγκάντα σκότωσαν χτες 13 αντάρτες μέλη του "Μετώπου της Δυτικής Οχθης του Νείλου" στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν τις τελευταίες τρεις μέρες στις βόρειες περιοχές της χώρας. Οι απώλειες του στρατού της Ουγκάντα περιορίστηκαν σε δύο νεκρούς και δύο τραυματίες στρατιώτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Ουγκάντα, που επικαλείται δηλώσεις του αντισυνταγματάρχη Νάθαν Καταγκάρα, οι αντάρτες ήταν περίπου 150, υποστηρίζονταν από δυνάμεις του πρώην δικτάτορα Ιντι Αμίν και υποχώρησαν στο έδαφος του Ζαϊρ μετά την αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

ΟΗΕ
Διάσκεψη Κορυφής για την πείνα

ΡΩΜΗ.-

Αρχίζει σήμερα στη Ρώμη η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Διατροφή, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), με τα μάτια στραμμένα στα τραγικά γεγονότα του Ζαϊρ. Τα στοιχεία του FAO καταδεικνύουν τις τραγικές διαστάσεις του φαινομένου της πείνας, όπου, στο κατώφλι του 2000, 840 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας, ενώ σε 200 εκατομμύρια ανέρχονται τα υποσιτισμένα παιδιά, από τα οποία 13 εκατομμύρια είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν ότι 36.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα, 1.480 κάθε ώρα, και 25 κάθε λεπτό!

Στη Διάσκεψη θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από 173 χώρες και αναμένεται να συντάξουν τη "Διακήρυξη της Ρώμης για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια" και το "Σχέδιο Δράσης" του οργανισμού. Στόχος τους, η μείωση κατά 50% του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων έως το 2015, αλλά βασική προϋπόθεση για την επίτευξή του η αύξηση της παραγωγής τροφίμων κατά 75% έως το 2030.

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιουφ, δήλωσε ότι "οι αντιπροσωπείες των κρατών έχουν ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία γύρω από τους στόχους Διακήρυξης πριν από δύο εβδομάδες και στο πλαίσιο της 5ήμερης διάσκεψης θα συζητηθούν μόνο τα μέσα για την επίτευξη των στόχων".

Συγγενείς και δημοσιογράφοι μαθαίνουν τις ειδήσεις της τραγωδίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Το ενδιαφέρον ήταν αλλού...

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Ελπίζω ότι η διάσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει έναν αιώνα πλήρους ανάπτυξης στην περιοχή", είπε κατά την τελετή έναρξης της Οικονομικής Διάσκεψης του Καϊρου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ - όμως, τόσο ο ίδιος, όσο και οι Μεσανατολίτες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι η προσοχή έχει μετατεθεί αλλού: Στην εξέλιξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Κυριότερο θέμα των προσκηνιακών και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, το "σκάλωμα" της συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όσον αφορά κατ' αρχάς τη Δυτική Οχθη και δευτερευόντως την Ιερουσαλήμ.

Στη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χτες, με τον (απερχόμενο) υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος, όμως ο Κρίστοφερ φέρεται να εκτιμά ότι Ισραήλ και παλαιστινιακή αρχή βρίσκονται "κοντά" σε συμφωνία για τη Χεβρώνα.

Στο μεταξύ, αντιφατικές ενδείξεις δίνει η ισραηλινή ηγεσία: Κατά πληροφορίες της εφημερίδας "Γιεντότ Αχρονότ", ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πρόθυμος να παράσχει γραπτές διαβεβαιώσεις προς την παλαιστινιακή πλευρά για την εφαρμογή των επόμενων δύο σταδίων της ειρηνευτικής συμφωνίας (κάτι που τις προηγούμενες μέρες δε φαινόταν πιθανό). Ενώ ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε χτες σαράντα διπλωμάτες και ξένους δημοσιογράφους, προσκεκλημένους των Παλαιστινίων, από το να επισκεφθούν τη Δυτική Οχθη.

Εκρυθμη η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις φυλακές της Τουρκίας, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Σμύρνη, Ερτζάν Ντεμίρ, από ώρα σε ώρα μπορεί να πληροφορηθούμε τους θανάτους πολλών κρατουμένων.

Η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Αϊδινίου βρίσκεται ήδη στην 51η ημέρα της και δεκάδες απεργοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεκαπέντε από τους απεργούς μεταφέρθηκαν με χειροπέδες (!) στο κρατικό νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση άλλων είκοσι έχει επιδεινωθεί. Κρίσιμη επίσης είναι η κατάσταση αρκετών πολιτικών κρατουμένων, που κάνουν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών Αϊδινίου, στις φυλακές Ικονίου και Ορντου.

Να προσθέσουμε ότι απεργία πείνας σε συμπαράσταση των πολιτικών κρατουμένων των φυλακών Αϊδινίου κάνουν και οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ναζιλί, της Προύσας, του Σαγκματζιλάρ, της Αγκυρας, του Ουσάκ, του Τσανάκαλε και του Ντιγιαρμπακίρ.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος της ένωσης σύγχρονων νομικών, δικηγόρος Εενάλ Σεριχάν, οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους κρατουμένων στις φυλακές Αϊδινίου με αρμόδιους των φυλακών, για τον τερματισμό της απεργίας πείνας, βρίσκονται σε αδιέξοδο, λόγω της αρνητικής στάσης του εισαγγελέα και του διευθυντή των φυλακών.

"Επιδιώκουν να δουν τους κρατούμενους να πεθαίνουν", είπε ο δικηγόρος Αμπντουραχμάν Σαράν, σε συγκέντρωση συγγενών και φίλων των κρατουμένων που έγινε προχτές έξω από τις φυλακές Αϊδινίου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Τσετίν Τουράν, σε δηλώσεις του τόνισε ότι επιβάλλεται η άμεση επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων για να προληφθούν ενδεχόμενοι θάνατοι.

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γουατεμάλα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ. -

Στις 29 Δεκέμβρη η κυβέρνηση της Γουατεμάλας θα υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας με τους αντάρτες της "Εθνικής Επαναστατικής Ενότητας", σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο 36χρονος εμφύλιος πόλεμος.

Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλβάρο Αρσού, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας στη διάρκεια της Ιβηρο - αμερικανικής Συνόδου Κορυφής στη Χιλή, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ