Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Το ενδιαφέρον ήταν αλλού...

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Ελπίζω ότι η διάσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει έναν αιώνα πλήρους ανάπτυξης στην περιοχή", είπε κατά την τελετή έναρξης της Οικονομικής Διάσκεψης του Καϊρου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ - όμως, τόσο ο ίδιος, όσο και οι Μεσανατολίτες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι η προσοχή έχει μετατεθεί αλλού: Στην εξέλιξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Κυριότερο θέμα των προσκηνιακών και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, το "σκάλωμα" της συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όσον αφορά κατ' αρχάς τη Δυτική Οχθη και δευτερευόντως την Ιερουσαλήμ.

Στη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χτες, με τον (απερχόμενο) υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος, όμως ο Κρίστοφερ φέρεται να εκτιμά ότι Ισραήλ και παλαιστινιακή αρχή βρίσκονται "κοντά" σε συμφωνία για τη Χεβρώνα.

Στο μεταξύ, αντιφατικές ενδείξεις δίνει η ισραηλινή ηγεσία: Κατά πληροφορίες της εφημερίδας "Γιεντότ Αχρονότ", ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πρόθυμος να παράσχει γραπτές διαβεβαιώσεις προς την παλαιστινιακή πλευρά για την εφαρμογή των επόμενων δύο σταδίων της ειρηνευτικής συμφωνίας (κάτι που τις προηγούμενες μέρες δε φαινόταν πιθανό). Ενώ ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε χτες σαράντα διπλωμάτες και ξένους δημοσιογράφους, προσκεκλημένους των Παλαιστινίων, από το να επισκεφθούν τη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ