Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Σέρβων και μουσουλμάνων

Οξύνεται ο διχασμός στο στρατό των Σερβοβόσνιων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Μεμονωμένες δυνάμεις μουσουλμάνων και Σερβοβόσνιων αντάλλαξαν χτες πυρά στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Γκάγιεβι της βορειοανατολικής βοσνιακής πόλης Κόραϊ. Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και τραυματίστηκαν πάνω από πέντε άλλα.

Ο Αλεξάντερ Ιβάνκο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Σαράγεβο, δήλωσε ότι οι τραυματίες βρέθηκαν από τους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής πολυεθνικής δύναμης και τους αστυνομικούς των Ηνωμένων Εθνων. ΝΑΤΟϊκή ανακοίνωση, αναφερόμενη στα επεισόδια, επέρριψε τις ευθύνες για τις χτεσινές ταραχές και στις δύο πλευρές. Μάλιστα, ο ταγματάρχης Μπρετ Μπουντριού, δήλωσε ότι των ταραχών ακολούθησε η παρέμβαση Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτών που είχαν ως στόχο την αποτροπή επιδείνωσης των συγκρούσεων ανάμεσα σε μουσουλμάνους και Σερβοβόσνιους.

Το ίδιο 24ωρο, συνεχίζεται ο διχασμός στους κόλπους των σερβοβοσνιακών Ενόπλων Δυνάμεων μετά τις αλλαγές στην ηγεσία του στρατού και την απομάκρυνση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που αποφάσισε η Πρόεδρος Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Εκατό αξιωματικοί κατηγόρησαν χτες στο Πάλε τον πρώην Πρόεδρο, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ότι διηύθυνε το "πραξικόπημα", όπως το χαρακτήρισαν, που οδήγησε το περασμένο Σάββατο στην αποπομπή του στρατηγού Μλάντιτς. "Το πραξικόπημα με στόχο το Γενικό Επιτελείο εμπνεύστηκε και διηύθυνε ο Ρ. Κάρατζιτς, που τρέμει ένα στρατό ο οποίος έδειξε την αποτελεσματικότητά του στη διάρκεια του πολέμου και συνεργάζεται πολύ καλά στην αποκατάσταση της ειρήνης", γράφουν οι αξιωματικοί στην ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΠΕΤΑ". Οι αξιωματικοί, που είπαν ότι παραμένουν πιστοί στον στρατηγό Μλάντιτς, εξέφρασαν την άποψη ότι η "στιγμή που επιλέγη για μία εισβολή μουσουλμάνων στο χωριό Γκαζέβι δεν είναι τυχαία, τη στιγμή που ο σερβοβοσνιακός στρατός βρίσκεται σε αναταραχή".

Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε χτεσινή ανταπόκρισή του μετέδωσε ότι το Βελιγράδι αποφάσισε να επέμβει στην κρίση που εκδηλώνεται στο σερβοβοσνιακό στρατό, στέλνοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Νικόλα Σαϊνοβιτς, στο Πάλε... Ο αντιπρόεδρος Σαϊνοβιτς θεωρείται ειδικευμένος σε "λεπτές αποστολές" και είναι αυτός που είχε επισκεφθεί το Πάλε τον περασμένο Ιούλη συμμετέχοντας στις προσπάθειες της Προέδρου Πλάβσιτς και των ξένων δυνάμεων για απομάκρυνση του Ράντοβαν Κάρατζιτς από την εξουσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκές εκδηλώσεις υποστήριξης του Κάρατζιτς και μήνυμα Μλάντιτς... (2004-07-22 00:00:00.0)
Η "ασυμβίβαστη" Πλάβσιτς (1997-07-31 00:00:00.0)
Πιέζουν για τις συλλήψεις (1996-07-23 00:00:00.0)
Δε θα είναι υποψήφιος ο Κάρατζιτς (1996-07-05 00:00:00.0)
Πιέσεις και διαπραγματεύσεις για παραίτηση Ρ. Κάρατζιτς (1996-06-27 00:00:00.0)
Πιέσεις για πλήρη απομάκρυνση του Κάρατζιτς (1996-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ