Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Διώξεις κομμουνιστών από τους σοσιαλδημοκράτες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Τα τελευταία χρόνια, έπειτα βέβαια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά στοιχεία για το ρόλο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο τσάκισμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των κομμουνιστικών κομμάτων και όλων αυτών που ήθελαν μια ριζικά διαφορετική πολιτική και όχι εξωραϊσμό του συστήματος.

Ετσι, είχαμε πριν 4-5 χρόνια στη Σουηδία την αποκάλυψη ότι ηγετικά στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας είχαν δημιουργήσει μια παρακρατική οργάνωση την ΙΒ, και φρόντιζαν να φακελώνονται στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και απλά μέλη και να διώχνονται από ηγετικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Κάτι ανάλογο αποκαλύφθηκε πρόσφατα και στη Νορβηγία και στελέχη του κόμματος παραιτήθηκαν.

Αυτή την βδομάδα μπήκε στο χορό των αποκαλύψεων και η Φινλανδία. Ο σοσιαλδημοκράτης Φινλανδός Γιουχάνι Σάλμινεν, με ένα βιβλίο (τα στοιχεία πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Φινλανδία από την καθημερινή εφημερίδα Χελσίνγιν Σάνοματ), που εκδόθηκε αυτές τις μέρες, αποκαλύπτει καινούρια στοιχεία για το αίσχος της σοσιαλδημοκρατίας. Το κυριότερο στοιχείο που αποκαλύπτει είναι η συνειδητή προδοσία αυτών των κομμάτων σ' όλη τη Σκανδιναβία. Η προδοσία αυτή άρχισε κατευθείαν μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70. Αντιπρόσωποι απ' τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Σκανδιναβίας συναντιούνταν με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών τέσσερις φορές το χρόνο, για να "ανταλλάξουν" πληροφορίες και να συντονίσουν τη δράση τους. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δυτικής Γερμανίας, καθώς και οι μυστικές τους υπηρεσίες.

Ο Σουηδός στρατιωτικός ακόλουθος, μάλιστα, στη Φινλανδία έγραψε ένα γράμμα στους ανώτερους του στη Στοκχόλμη και εξήρε τη δουλιά αυτών των παρακρατικών οργανώσεων και για τα αποτελέσματά τους. Στη Φινλανδία μπόρεσε αυτή η οργάνωση να μπει μέχρι και στην ηγεσία του Φινλανδικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας που ήταν στην ηγεσία του κόμματος το 1967 - 79 δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα για αυτήν την παρακρατική οργάνωση. Αλλά, ταυτόχρονα, με νόημα συνέχισε ότι το κόμμα (οι σοσιαλδημοκράτες) έκαναν μια πολύ καλή δουλιά.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν απ' αυτήν την ιστορία πρέπει οι κομμουνιστές να τα πάρουν σοβαρά υπόψη μια και δεν πρόκειται μόνο για ιδεολογικές διαφορές μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και κομμουνιστών, αλλά δείχνουν τη συνειδητή προδοσία που έκαναν (και γιατί να μην κάνουν ακόμα;) οι "αριστεροί" σοσιαλδημοκράτες.

Και βέβαια, πάλι μπαίνει το ερώτημα τι σχέσεις είχαν οι αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες με τους σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Ευρώπης και τι ρόλο έπαιξαν στην ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζεται να ...μετρήσει χιλιάδες νεκρούς (2020-04-09 00:00:00.0)
Σφοδρή αντεργατική επίθεση ετοιμάζει η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση (2019-01-26 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Σουηδία (2014-07-25 00:00:00.0)
Πορεία ρήξης με τον αναθεωρητισμό και τον οπορτουνισμό (2009-09-20 00:00:00.0)
Γιόρτασαν τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης (2007-11-08 00:00:00.0)
Παλιές συνταγές της Κεντροαριστεράς (1998-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ