Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ο Καναδάς θα ηγηθεί της στρατιωτικής επέμβασης
  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συγκροτούνται... οσονούπω πολυεθνικά στρατεύματα δύναμης 10.000 με 20.000 ανδρών, υπό την ηγεσία του Καναδά, και τη - μεταξύ άλλων - συμμετοχή Ιταλών, Γάλλων, Νοτιοαφρικανών και Ισπανών στρατιωτών - Χολέρα στον προσφυγικό καταυλισμό Μουένγκα και ξυλοδαρμοί πεινασμένων προσφύγων στην Γκόμα.

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΡΩΜΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Θέμα 24ωρων θεωρείται ότι είναι η επίσημη λήψη απόφασης από τα Ηνωμένα Εθνη για την αποστολή ξένων στρατευμάτων (δύναμης 10.000 με 20.000 ανδρών) υπό την ηγεσία του Καναδά στο Ανατολικό Ζαϊρ.

Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με τον Καναδό πρωθυπουργό, Ζαν Κρετιέν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς αναλαμβάνει να ηγηθεί των πολυεθνικών στρατευμάτων που θα συγκροτηθούν "μέσα στις προσεχείς μέρες". Ο ΓΓ εκφράζοντας τις "ευχαριστίες του στον Καναδά", τόνισε ότι η απόφαση αυτή ανήκει σε μία "ουδέτερη" χώρα. Υποστήριξε ότι γίνονται επαφές με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική για τη συγκρότηση των πολυεθνικών στρατευμάτων, το κόστος των οποίων θα μοιραστούν οι χώρες που θα πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρχει η σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ, που ως γνωστόν είναι απρόθυμες να παίξουν ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε μία τέτοια επέμβαση, επανέλαβαν διά στόματος του γενικού επιτελάρχη, στρατηγού Τζον Σαλικασβίλι, ότι θα σκεφθούν την ενδεχόμενη συμμετοχή τους αμέσως μόλις ξεκαθαριστεί η αποστολή αυτής της επιχείρησης. Απάντηση στο ερώτημα, πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί η νέα πολυεθνική δύναμη επέμβασης στο Ζαϊρ, επιχείρησε να δώσει με χτεσινές δηλώσεις του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπελ Ματούτες. "Εντός 24 ή 48 ωρών", προέβλεψε ο υπουργός μιλώντας σε ισπανικό ραδιοσταθμό, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει, σε πρώτη φάση, 300 επίλεκτους στρατιώτες και στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα στείλει και άλλους. Η Βρετανία, εξίσου απρόθυμη όπως και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα πάρει "προκαταρκτική απόφαση" (! ) μέχρι την Πέμπτη. Περιττό να αναφερθεί ότι αυτό που, μάλλον, περιμένει το Λονδίνο δεν είναι τόσο η συγκατάθεση των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Μέιτζορ αλλά οι επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Χολέρα στον καταυλισμό Μουένγκα, ξύλο στην Γκόμα!

Τα πρώτα κρούσματα χολέρας εκδηλώθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στο στρατόπεδο Μουένγκα. Σύμφωνα με γιατρούς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις της θανατηφόρας επιδημίας σ' αυτό τον προσφυγικό καταυλισμό που "φιλοξενεί" πάνω από 250.000 άτομα. Ο γιατρός, Βάλτερ Μπονιφάτσιο, μέλος της οργάνωσης "Γιατροί Για Επείγουσες Καταστάσεις", δήλωσε ότι τα κρούσματα πρωτοεκδηλώθηκαν το περασμένο Σάββατο και ότι έχουν πεθάνει αρκετοί πρόσφυγες. Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ": "Οι ανθρώπινες απώλειες πιθανόν να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς και η χολέρα μοιάζει με μία μεγάλη "βόμβα". Εάν η βοήθεια δε φθάσει αμέσως τώρα, τότε το μόνο που θα κάνουμε είναι να βλέπουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν σαν τις μύγες! "

Αλλες πηγές γνωστοποίησαν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος θανατηφόρων επιδημιών σε συνδυασμό με την πείνα και τη δυσεντερία σε περιοχές που βρίσκονται έξω από τη ζαϊρινή πόλη Μπουκάβου.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην πόλη Γκόμα επιδεινώνεται συνεχώς. Τα τρόφιμα είναι ελαχιστότατα και οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες τα προσμένουν μάταια, ως μάννα εξ ουρανού από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα. Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας χτύπησαν χτες με ραβδιά εκατοντάδες πεινασμένους πρόσφυγες που επιχείρησαν να προμηθευτούν λίγα φασόλια και ρύζι από τα πρώτα 16 φορτηγά και τζιπ που έφθασαν χτες από τη γειτονική Ρουάντα. Τα φορτηγά μετέφεραν 16 τόνους ρυζιού και φασολιών, αλλά αυτή η ποσότητα φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Γκόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ