Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Παράταση" για Βιντένοφ

ΣΟΦΙΑ. -

Την πρώτη του ευρείας έκτασης νίκη μετά τις "καταστροφικές", όπως τις χαρακτήρισαν αναλυτές, προεδρικές εκλογές, κατέγραψε χτες ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, Ζαν Βιντένοφ. Ο πρωθυπουργός της γείτονος απέσπασε την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, σε ψηφοφορία μετά από κοινή σύσκεψη των δύο οργάνων, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 20 ώρες.

Ο Βιντένοφ απέσπασε 87 υπέρ του ψήφους, έναντι 69 που τον καταψήφισαν, ενώ στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος το διήμερο 21-22 Δεκέμβρη.

Με αφορμή την ήττα του Ιβάν Μαράζοφ και αιτία, όπως υποστήριξαν, τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στη χώρα, 19 στελέχη των Σοσιαλιστών ζήτησαν αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής και αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος. Ο Ζαν Βιντένοφ, όμως, στην "πιο σημαντική μάχη της σύντομης πολιτικής του καριέρας", όπως τη χαρακτήρισε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", μετέφερε τη σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο, αποφεύγοντας την - ενδεχομένως μοιραία για τον ίδιο - αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο.

Ομως υπάρχει ένας παράγοντας τον οποίο ο Ζ. Βιντένοφ δεν μπορεί να ελέγξει, και αυτός είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: η πρόταση που υπέβαλαν αξιωματούχοι του για τη συγκρότηση "Συμβουλίου Συναλλάγματος" το οποίο θα αναλάβει λειτουργίες της Κεντρικής Τράπεζας, όπως η έκδοση νομίσματος (!) με βάση τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα και χρυσό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού βάσει των κρατικών εσόδων και μόνο.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Σόφια λένε, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, ότι "η εξέλιξη αυτή θα επιτείνει τις διεργασίες όσον αφορά την τύχη του Βιντένοφ".

Την ίδια ώρα, η συντηρητική αντιπολίτευση αναζητεί την απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή να αναμείνει περαιτέρω φθορά των σοσιαλιστών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ