ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Παράταση" για Βιντένοφ

ΣΟΦΙΑ. -

Την πρώτη του ευρείας έκτασης νίκη μετά τις "καταστροφικές", όπως τις χαρακτήρισαν αναλυτές, προεδρικές εκλογές, κατέγραψε χτες ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, Ζαν Βιντένοφ. Ο πρωθυπουργός της γείτονος απέσπασε την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, σε ψηφοφορία μετά από κοινή σύσκεψη των δύο οργάνων, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 20 ώρες.

Ο Βιντένοφ απέσπασε 87 υπέρ του ψήφους, έναντι 69 που τον καταψήφισαν, ενώ στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος το διήμερο 21-22 Δεκέμβρη.

Με αφορμή την ήττα του Ιβάν Μαράζοφ και αιτία, όπως υποστήριξαν, τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στη χώρα, 19 στελέχη των Σοσιαλιστών ζήτησαν αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής και αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος. Ο Ζαν Βιντένοφ, όμως, στην "πιο σημαντική μάχη της σύντομης πολιτικής του καριέρας", όπως τη χαρακτήρισε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", μετέφερε τη σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο, αποφεύγοντας την - ενδεχομένως μοιραία για τον ίδιο - αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο.

Ομως υπάρχει ένας παράγοντας τον οποίο ο Ζ. Βιντένοφ δεν μπορεί να ελέγξει, και αυτός είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: η πρόταση που υπέβαλαν αξιωματούχοι του για τη συγκρότηση "Συμβουλίου Συναλλάγματος" το οποίο θα αναλάβει λειτουργίες της Κεντρικής Τράπεζας, όπως η έκδοση νομίσματος (!) με βάση τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα και χρυσό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού βάσει των κρατικών εσόδων και μόνο.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Σόφια λένε, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, ότι "η εξέλιξη αυτή θα επιτείνει τις διεργασίες όσον αφορά την τύχη του Βιντένοφ".

Την ίδια ώρα, η συντηρητική αντιπολίτευση αναζητεί την απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή να αναμείνει περαιτέρω φθορά των σοσιαλιστών...

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Διώξεις κομμουνιστών από τους σοσιαλδημοκράτες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Τα τελευταία χρόνια, έπειτα βέβαια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικά στοιχεία για το ρόλο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο τσάκισμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των κομμουνιστικών κομμάτων και όλων αυτών που ήθελαν μια ριζικά διαφορετική πολιτική και όχι εξωραϊσμό του συστήματος.

Ετσι, είχαμε πριν 4-5 χρόνια στη Σουηδία την αποκάλυψη ότι ηγετικά στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας είχαν δημιουργήσει μια παρακρατική οργάνωση την ΙΒ, και φρόντιζαν να φακελώνονται στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και απλά μέλη και να διώχνονται από ηγετικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Κάτι ανάλογο αποκαλύφθηκε πρόσφατα και στη Νορβηγία και στελέχη του κόμματος παραιτήθηκαν.

Αυτή την βδομάδα μπήκε στο χορό των αποκαλύψεων και η Φινλανδία. Ο σοσιαλδημοκράτης Φινλανδός Γιουχάνι Σάλμινεν, με ένα βιβλίο (τα στοιχεία πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Φινλανδία από την καθημερινή εφημερίδα Χελσίνγιν Σάνοματ), που εκδόθηκε αυτές τις μέρες, αποκαλύπτει καινούρια στοιχεία για το αίσχος της σοσιαλδημοκρατίας. Το κυριότερο στοιχείο που αποκαλύπτει είναι η συνειδητή προδοσία αυτών των κομμάτων σ' όλη τη Σκανδιναβία. Η προδοσία αυτή άρχισε κατευθείαν μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70. Αντιπρόσωποι απ' τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Σκανδιναβίας συναντιούνταν με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών τέσσερις φορές το χρόνο, για να "ανταλλάξουν" πληροφορίες και να συντονίσουν τη δράση τους. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δυτικής Γερμανίας, καθώς και οι μυστικές τους υπηρεσίες.

Ο Σουηδός στρατιωτικός ακόλουθος, μάλιστα, στη Φινλανδία έγραψε ένα γράμμα στους ανώτερους του στη Στοκχόλμη και εξήρε τη δουλιά αυτών των παρακρατικών οργανώσεων και για τα αποτελέσματά τους. Στη Φινλανδία μπόρεσε αυτή η οργάνωση να μπει μέχρι και στην ηγεσία του Φινλανδικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας που ήταν στην ηγεσία του κόμματος το 1967 - 79 δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα για αυτήν την παρακρατική οργάνωση. Αλλά, ταυτόχρονα, με νόημα συνέχισε ότι το κόμμα (οι σοσιαλδημοκράτες) έκαναν μια πολύ καλή δουλιά.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν απ' αυτήν την ιστορία πρέπει οι κομμουνιστές να τα πάρουν σοβαρά υπόψη μια και δεν πρόκειται μόνο για ιδεολογικές διαφορές μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και κομμουνιστών, αλλά δείχνουν τη συνειδητή προδοσία που έκαναν (και γιατί να μην κάνουν ακόμα;) οι "αριστεροί" σοσιαλδημοκράτες.

Και βέβαια, πάλι μπαίνει το ερώτημα τι σχέσεις είχαν οι αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες με τους σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Ευρώπης και τι ρόλο έπαιξαν στην ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών.

ΡΩΣΙΑ
Βαθαίνει η εσωτερική κρίση

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκορ Ροντιόνοφ, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση ανωτάτων αξιωματικών, προειδοποίησε και πάλι ότι η πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Ρωσία έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις και πρόσθεσε ότι οι άθλιες συνθήκες ζωής, το χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Ανατόλι Τσουμπάις, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Ι. Ροντιόνοφ, όπως και παλιότερα, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι "έχουν φτάσει σ' ένα σημείο πέραν του οποίου και η παραμικρή υποβάθμιση της ετοιμότητάς των μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες, καταστροφικές συνέπειες". Τόνισε, επίσης, ότι η στρατηγική και στρατιωτική κατάσταση, που επικρατεί σήμερα παγκόσμια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες για την ασφάλεια της Ρωσίας στρατιωτικές συγκρούσεις.

Αίτημα για απομάκρυνση του Τσουμπάις

Βουλευτές της Κρατικής Δούμας ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να εξετάσει τη συνταγματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος, βάσειτου οποίου έχουν παραχωρηθεί υπερβολικά μεγάλες εξουσίες στην προεδρική διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο αμφισβητούμενος Α. Τσουμπάις. Σύμφωνα με ανακοίνωση των βουλευτών, το εν λόγω Διάταγμα του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας, διότι παραχωρούνται υπερβολικές εξουσίες στην προεδρική διοίκηση. Επίσης, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τον Γιέλτσιν την απομάκρυνση του Τσουμπάις. Οπως είναι γνωστό, μιας και ο Γιέλτσιν πάνω από τέσσερις μήνες απουσιάζει από την ενεργό πολιτική δράση λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και της εγχείρισης μπάι πας, ο Τσουμπάις ανέλαβε τέτοια καθήκοντα, που στη Ρωσία τον αποκαλούν "αντιβασιλέα" του Κρεμλίνου. Στις δραστηριότητές του αυτές ο Τσουμπάις συνεργάζεται στενά με την κόρη του Γιέλτσιν, Τατιάνα Ντιατσένκο.

Γιορτάστηκαν τα 75χρονα του ΚΚ Βελγίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ανταπόκριση).-

Το Σάββατο 2 του Νοέμβρη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου (τομέας Βαλωνίας) γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, στο Σαρλερουά. Στο γιορτασμό πήραν μέρος πάνω από 2.000 άτομα, ενώ ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή και η παρουσία της νεολαίας, όπου προκάλεσε ενθουσιασμό με τη ζωντάνια της. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και πήραν μέρος τ' αδελφά κόμματα και άλλες οργανώσεις της Ευρώπης και του Βελγίου. Ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Κοσμίδης, γραμματέας της Νομαρχιακής του ΚΚΕ στο Βέλγιο. Επίσης, πήραν μέρος ο Πιερ Γκάλαντ, πρώην πρόεδρος του κινήματος ειρήνης του Βελγίου και ο Ζορζ Ντε Μπουν, πρώην πρόεδρος των σοσιαλιστικών συνδικάτων.

Παραβρέθηκαν επίσης στο γιορτασμό των 75χρονων του ΚΚ Βελγίου, εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, του Αριστερού Συνασπισμού της Ισπανίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του γερμανικού PDS και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Συμμετείχαν στην εκδήλωση και αντιπροσωπείες από τα σοσιαλιστικά και χριστιανικά συνδικάτα του Βελγίου.

Ολοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν θετικά στην ανάγκη ενότητας του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος και έφεραν παράδειγμα την εκδήλωση όπου πρόσφατα έγινε στο Παρίσι και που συμμετείχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΚ Βελγίου αποφάσισε να καθιερώσει το γιορτασμό του κόμματος κάθε χρόνο.

ΡΩΣΙΑ
Νέα ήττα των γιελτσινικών δυνάμεων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Αλλη μια νίκη σημείωσαν οι αριστερές δυνάμεις στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην περιοχή Καλούγκα. Κυβερνήτης εκλέχτηκε με το 63,5% των ψήφων ο υποψήφιος της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΕΡ) Βαλέρι Σουνταρένκοφ, συντρίβοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρώην κυβερνήτη Ολέγκ Σαβτσένκο. Είναι ο 9ος νικητής της ΛΕΡ στις περιφερειακές εκλογές. Ο Σουνταρένκοφ, επικεφαλής της Νομοθετικής Συνέλευσης της περιοχής, αυτόματα μπαίνει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής για την Επιστήμη, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Υγεία και την Οικολογία. Σύμφωνα με το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ, η αντιπολίτευση αναμένεται να σημειώσει και άλλες επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές. Οι υποψήφιοι της εκτελεστικής εξουσίας κατέλαβαν 7 θέσεις κυβερνητών. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά ότι οι αρχές χρησιμοποιούν τις πιο βρώμικες μεθόδους στην προεκλογική εκστρατεία και νοθείες στην ψηφοφορία. Για παράδειγμα, στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ροστόβ εξετάζεται ήδη η υπόθεση κατάφωρων παραβιάσεων κατά την εκλογή του εκλεκτού του Κρεμλίνου Β. Τσουμπάις.

Τώρα διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο εκλογής κυβερνήτη στην περιοχή Σταυρούπολης, όπου στον πρώτο γύρο ο κομμουνιστής υποψήφιος της ΛΕΡ Αλεξάντρ Τσερνογκόρεφ είχε λάβει το 48% των ψήφων έναντι 38% του απερχόμενου γιελτσινικού κυβερνήτη Πιοτρ Μάρτσενκο. Εκπρόσωποι της ΛΕΡ της περιοχής καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και στην περιοχή αυτή.

Ο πανίσχυρος κάποτε Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ενωσης κινδυνεύει σήμερα με διάλυση υπό την κυβέρνηση του Γιέλτσιν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ