ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαός και νεολαία θα βάλουν στη γωνία τους υπονομευτές

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η περιφρούρησή του, πρέπει να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα, με την ενεργητική συμμετοχή των φορέων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Αυτές τις μέρες, καθώς πλησιάζει η 23η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη, καλλιεργείται από διάφορες πλευρές ένα κλίμα τρομοκρατίας για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η επίθεση στο μήνυμα και τον γιορτασμό του Νοέμβρη από τους μηχανισμούς που τόσα χρόνια τώρα τον υπονομεύουν με μένος, προσπαθώντας ματαίως να το σβήσουν από τη μνήμη και την καρδιά του λαού και της νεολαίας.

Η ΚΝΕ, μπροστά στην ανάγκη να μπουν στη γωνία αυτά τα σχέδια από το λαό και τη νεολαία, καλεί το νεολαιίστικο και το λαϊκό κίνημα να περιφρουρήσουν έμπρακτα το γιορτασμό με τη μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και την πορεία του Πολυτεχνείου. Μπροστά στο γιορτασμό κάθε πολιτική δύναμη, παράταξη, φορέας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Η ΚΝΕ αναλαμβάνοντας τις δικές της, συμμετέχει στην πλατιά επιτροπή γιορτασμού και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή των νέων στον τριήμερο γιορτασμό που θα κορυφωθεί στη μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την πραγματοποίηση και περιφρούρηση του γιορτασμού.

Για την ανάγκη υπεράσπισης πρώτα απ' όλα του χαρακτήρα και του μηνύματος του γιορτασμού, που πρέπει να είναι αγωνιστικός, διεκδικητικός, αντιιμπεριαλιστικός, σε συμφωνία με τα συνθήματα και τους σκοπούς της εξέγερσης του Νοέμβρη, δεμένος με τα σύγχρονα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας.

Για την περιφρούρηση του γιορτασμού, της πορείας και του χώρου του ΕΜΠ από τις δυνάμεις καταστολής και τις αναρχοφασιστικές ομάδες που, δρώντας σε αγαστή συνεργασία, χρόνια προσπαθούν να δυσφημίσουν τον γιορτασμό.

Αποφασιστικός όρος για τα παραπάνω, είναι να πάρουν ο γιορτασμός και η περιφρούρησή του παλλαϊκό χαρακτήρα, με την ενεργητική συμμετοχή των φορέων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ο ίδιος ο παλλαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης του '73, απέδειξε πως η κοινή δράση με το λαό και τους εργαζόμενους είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για τη μαζικότητα και τη δυναμική των αγώνων της νεολαίας.

Το ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει:

- Τις πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου, που ενώ "τιμούν" στα λόγια, στην πράξη υπονομεύουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου, στρώνοντας το έδαφος για την αλλοίωση του χαρακτήρα και της μορφής γιορτασμού της επετείου.

- Τα αστικά ΜΜΕ που προετοιμάζουν το γνωστό τηλεοπτικό "σόου", συμμετέχοντας στην προσπάθεια αμαύρωσης του γιορτασμού.

- Τους διάφορους ανεύθυνους "υπεύθυνους" παράγοντες, που μέσα από "επιτροπές πρωτοβουλίας" που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους, βάζουν πλάτη στα σχέδια των μηχανισμών του κατεστημένου.

- Τη στάση των ΕΑΑΚ και του υπόλοιπου συρφετού, που μετά από το περσινό προβοκατόρικο και υπονομευτικό ρόλο που έπαιξαν τις μέρες του Πολυτεχνείου, σήμερα μπλοκάρουν την ΕΦΕΕ, αρνούμενοι πεισματικά τη συμμετοχή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στον γιορτασμό προσπαθώντας να γκετοποιήσουν το φοιτητικό κίνημα από το λαϊκό κίνημα, και επιδίδονται σε ένα ξέφρενο και ωμό αντικομμουνισμό.

Το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει πως το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην ευρωδικτατορία των πολυεθνικών και στην εφιαλτική "νέα τάξη" του ιμπεριαλισμού. Προειδοποιεί, πως όσο κι αν κοπιάζουν οι μηχανισμοί που κινητοποιεί το ντόπιο κατεστημένο και ο ξένος παράγοντας, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν, πως η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα συνεχίσει να αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του νεολαιίστικου κινήματος της πατρίδας μας και να "ενοχλεί" τους εχθρούς της νεολαίας και του Πολυτεχνείου".

Το Πολυτεχνείο εμπνέει και καθοδηγεί
  • Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου συγκροτήθηκε, χτες, σε σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΜΠ, φοιτητών και μαζικών φορέων εργαζομένων
  • Εκκληση για μαζική συμμετοχή στις τριήμερες εκδηλώσεις και τη μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Παλλαϊκός, θα είναι και φέτος ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί όπως κάθε χρόνο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα την Κυριακή, όπως έχει ήδη αποφασίσει το ΚΣ της ΕΦΕΕ, ενώ χτες έγινε σύσκεψη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου των μελών της Διευρυμένης Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συγκλήτου του ΕΜΠ, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974,του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,της ΑΔΕΔΥ,της ΟΛΜΕ,της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,της ΚΝΕ,των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και της ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου,συζητήθηκαν οι τρόποι για την αναβάθμιση του εορταστικού τριήμερου της Εξέγερσης και για τη μαζικότερη συμμετοχή του λαού σε αυτό.

Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση - έκκληση για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου, με εκπροσώπους μαζικών φορέων εργαζόμενων και πολιτικών νεολαιών, καλεί τη νεολαία, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το λαό, να συμμετέχει μαζικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείο και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Να συμβάλουν, ώστε να πάρει ο εορτασμός παλλαϊκό χαρακτήρα, με εκδηλώσεις σε σχολεία, στρατόπεδα και αλλού. Καλούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, όλους τους παραπάνω να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και τη μορφή του εορτασμού του Πολυτεχνείου, όπως προσδιορίστηκαν από τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του '73".

"Κορυφαίο γεγονός"

Η Διευρυμένη Συντονιστική κατέληξε, επίσης, και σε ένα κείμενο, με το οποίο απευθύνεται προς τα ΜΜΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου, στην προσπάθειά της για ποιοτική αναβάθμιση του εορταστικού τριήμερου και μαζικότερης συμμετοχής του λαού στο χώρο του Πολυτεχνείου και στην αμερικάνικη πρεσβεία, καλεί τα ΜΜΕ, στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης, να σταθούν στο ύψος που ταιριάζει στο τριήμερο μνήμης, ώστε να συμπορευτούν με το λαϊκό αίσθημα που εμπνέεται και καθοδηγείται από εκείνο τον αγώνα και όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους, να διαμορφώνουν, με αφορμή προβοκατόρικες ενέργειες κύκλων της ανωμαλίας, πολεμικό κλίμα.

Το Πολυτεχνείο, είτε το θέλουν είτε όχι ξένοι και ντόπιοι παράγοντες που επιδιώκουν να κηδεμονεύουν τον τόπο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Είναι συνέχεια των αγώνων της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, του 114 και αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας.

Σήμερα ιδιαίτερα, που τα ζητήματα που αφορούν το λαό και τη χώρα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, η αγωνιστική μνήμη των οραμάτων και των συνθημάτων εκείνου του αγώνα γίνεται περισσότερο από επίκαιρη και αναγκαία.

Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή προτείνει:

- Η γενική γραμματεία Τύπου, η ΕΣΗΕΑ, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ να εναρμονιστούν με το πνεύμα του καλέσματός μας.

- Τα ΜΜΕ στο τριήμερο μνήμης, να αφιερώσουν ειδικές εκπομπές για τον αγώνα και την αντιδικτατορική πάλη του λαού.

- Να ζητήσουν από τη Συντονιστική Επιτροπή και θα έχουν πολύτιμο υλικό της εποχής για την αξιοποίηση από την πλευρά τους.

- Η Συντονιστική Επιτροπή είναι στη διάθεσή τους προς το σκοπό της ενημέρωσης του ελληνικού λαού".

Αποφάσεις Συλλόγων

"Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάνουμε τη δική μας αντεπίθεση με νέους αγώνες". Αυτό τονίζεται στην απόφαση γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής Επιστημών Υγείας - Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Κυριακή.

Στην απόφαση τονίζεται, επίσης, ότι 23 χρόνια μετά την εξέγερση τα συνθήματα που ήταν τότε γραμμένα στις πύλες του Πολυτεχνείου "έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ" γίνονται εφιάλτης στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θέλουν να στείλουν φαντάρους σε νέες Βοσνίες, διχοτομημένη Κύπρο, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, για να επιβάλουν τη δική τους "ειρήνη" τύπου Βοσνίας. Σε αυτά τους τα σχέδια τονίζεται θα βρουν αντιμέτωπους, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλη την κοινωνία που αγωνιά, παλεύει, αντιστέκεται.

Ανάλογες αποφάσεις για συμμετοχή στις εκδηλώσεις και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία πήραν οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Οικονομικού και ΣΕΛΕΤΕ

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών

Στάση εργασίας μιας ώρας προς τιμήν του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα κεντρικά συνθήματα της Εξέγερσης "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", "έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί" έχουν και σήμερα τη δική τους μεγάλη αξία.

"Οι εργάτες, τονίζεται, δέχονται συνεχή καταιγισμό αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων και όλα αυτά με τη συναίνεση πολλών δυνάμεων. Αυτός ο καταιγισμός έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι εργάτες συνδικαλιστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους δέχονται τρομοκρατικές παρεμβάσεις, όπως η εισαγγελική παραγγελία σύλληψης των συνδικαλιστών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το ωράριο".

"Είκοσι τρία χρόνια μετά - καταλήγει - πολλοί προσπαθούν να σβήσουν το πραγματικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου, να το συκοφαντήσουν και αυτό γιατί το αντιιμπεριαλιστικό του περιεχόμενο ενοχλεί το κεφάλαιο. Γι' αυτό δέχεται κάθε χρόνο μια καλοστημένη επίθεση. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ας γίνει φωτεινό σημάδι σήμερα για τους εργάτες, τους φοιτητές, όλο το λαό ενάντια στη Νέα Τάξη".

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και τις γειτονιές της Αθήνας, ενόψει της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας διοργανώνει εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα"Το Πολυτεχνείο μάς καλεί στην Αντεπίθεση, στη Σύγκρουση με τη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών". Ετσι, αύριο, στις 6.00 μ.μ.,στο Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος".

Παράλληλα, εκδηλώσεις πραγματοποιούν και οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ:

Σήμερα στον Υμηττό στις 8 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ.

Αύριο στις 7.00 μ.μ. στην ΚΟΑ και στην "Τυποεκδοτική", στις 3.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή στις 15 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Αχτιδικής Επιτροπής Βορειοδυτικών Προαστίων του ΚΚΕ στον πεζόδρομο στη Ν. Ιωνία, στις 7.00 μ.μ. στου Γκύζη,στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, στον Κολωνό στις 7.00 μ.μ. στο Σύλλογο Πλάτωνα, στοΜαρούσι στις 8.00 μ.μ., στα γραφεία Επιτροπής Ειρήνης, στην Ηλιούπολη στις 8.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ και στα Τουρκοβούνια,στις 7.00 μ.μ.

Στις 16 του Νοέμβρη στο Χολαργό,στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο και στο Γαλάτσι,στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στα Εξάρχεια στις 7.00 μ.μ. στην Κωλέττη, στο Χαλάνδρι στις 6.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο, στηνΑγ. Παρασκευή στα γραφεία της ΚΟΒ, στο κέντρο Περιστερίου στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία της Αχτίδας και στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Δημαρχίας.

Επίσης, την ίδια μέρα εκδηλώσεις θα γίνουν στην Καισαριανή,στις 6.00 μ.μ. στο Δημαρχείο, στο Καλαμάκι στις 6.00 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ, στηνΑργυρούπολη,στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στο Μπραχάμι,στις 3.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στους Αγ. Ανάργυρους στις 6.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων.

Παράλληλα, στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ξεκίνησε η βδομάδα των εκδηλώσεων με έκθεση βιβλίου κλπ.

Αντεπίθεση στη "νέα τάξη"

Αφιερωμένη στην Κύπρο ήταν η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στην ΑΣΟΕΕ

Στο "έγκλημα που έμεινε ανολοκλήρωτο", τη διχοτόμηση της Κύπρου και το ρόλο της "νέας τάξης πραγμάτων", που θέλει να καλλιεργήσει την ένταση και να δημιουργήσει εστίες πολέμου στην περιοχή, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ, τιμώντας το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησαν και συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους ο Ν. Φωτιάδης,μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Π. Μεντρέκας από το ΚΣ της ΚΝΕ και ο Μ. Χριστοφόρου από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Ο Ν. Φωτιάδης, κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία "επίλυσης" του Κυπριακού, επισήμανε τις προσπάθειες να αποδιεθνοποιηθεί το πρόβλημα και να μετατραπεί σε πρόβλημα των δύο πλευρών και τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την εγκατάλειψη των λεγόμενων "Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης", με συζήτηση με βάση τις συμφωνίες του ΟΗΕ και με την καταπολέμηση του εθνικισμού, ο οποίος οδηγεί τη διεθνή κοινή γνώμη στο συμπέρασμα ότι οι δύο λαοί δεν μπορούν να ζουν μαζί.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αναφορά και στις πρόσφατες δολοφονίες των Κυπρίων στην "πράσινη γραμμή", στο ποιος τις προκάλεσε και πώς χρησιμοποιήθηκαν από τους εθνικιστές και στις δύο πλευρές της Κύπρου. "Οι δολοφονίες πολύ έντεχνα χρησιμοποιήθηκαν από τους εθνικιστές στην Κύπρο για να στηρίξουν ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά", τόνισε ο Μ. Χριστοφόρου από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, λέγοντας ότι στην Κύπρο κυκλοφόρησαν από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους ακόμα και μπλούζες με συνθήματα, όπως "Τούρκος καλός, μόνο νεκρός".

Ο Π. Μεντρέκας, από το ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε ότι "η ελληνική νεολαία πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον κυπριακό λαό, να μάθει πρώτα τι συμβαίνει, να κοντραριστεί με κάθε μορφή υποτέλειας. Πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση, ανοίγοντας το δρόμο για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών".

ΕΕΔΥΕ
Μήνυμα αντίστασης και ασυμβίβαστου αγώνα

Τα συνθήματα του 1973, που φλόγισαν τις καρδιές της νεολαίας και του λαού, παραμένουν επίκαιρα. Τα συνθήματα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", "Κάτω η χούντα", "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" αποκτούν, μετά από 23 χρόνια, νέο περιεχόμενο, αφού συμβολίζουν την αντίσταση, τον ασυμβίβαστο αγώνα του λαού για ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο.

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, επισημαίνει τα παραπάνω, ενώ καλεί παράλληλα τη νεολαία και το λαό να συσπειρωθούν στο μαχόμενο κίνημα ειρήνης. "Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα αντίστασης στη "νέα τάξη πραγμάτων". Την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι με τον αγώνα μας θα την ανατρέψουμε", τονίζει χαρακτηριστικά. Η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ανθρωπότητα και η χώρα μας σήμερα, μετά τις δυσμενείς αλλαγές, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βαρβαρότητα της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

"Με επεμβάσεις, πολέμους και την τρομοκρατία των ΝΑΤΟικών όπλων, προσπαθούν να θεμελιώσουν την κοινωνία της ανεργίας, της φτώχειας και της αδικίας για να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Σ' αυτόν το χορό συμμετέχει και η χώρα μας. Εξαρτημένη από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετατρέπεται σε θύτη και θύμα στην περιοχή των Βαλκανίων", τονίζει η ΕΕΔΥΕ. Επισημαίνει ακόμη πως η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική των αυξανόμενων εξοπλισμών, τη στιγμή που λαός και νεολαία καταδικάζονται στη λιτότητα, συμμετέχει στους επιθετικούς συνδυασμούς του ΝΑΤΟ με τις δολοφονικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, ενώ προωθεί παράλληλα τη συγκρότηση μισθοφορικού στρατού, μετατρέποντας νεολαίους σε επαγγελματίες δολοφόνους για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. "Η χώρα μας ακολουθεί την πολιτική της υποταγής, με τον κίνδυνο να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο. Το Πολυτεχνείο, όμως, ζει. Για να συμβολίζει την αντίσταση, τον ασυμβίβαστο αγώνα του λαού για ένα καλύτερο και ειρηνικό αύριο", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.

Διευρύνεται η Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει στον τριήμερο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μετά από απόφαση της ολομελείας του. Την πρωτοβουλία για τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη έλαβε Οργανωτική Επιτροπή μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου '67 - '74. Στην Επιτροπή που είναι ανοιχτή προς πλαισίωση, συμμετέχουν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, οι πέντε ΕΛΜΕ της πόλης, η ΕΔΟΘ, η ΣΦΕΑ και τώρα το ΕΚΘ.

Επίσης, τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της GOOD YEAR, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην πορεία με δικό τους μπλοκ.

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα για να υπερασπιστεί έμπρακτα το χαρακτήρα και το νόημα του Πολυτεχνείου από τις προσπάθειες υπονόμευσης και αλλοίωσης τους. Να πάρει ο γιορτασμός μαζικό - παλλαϊκό χαρακτήρα, με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, τόπους δουλιάς, δήμους, φορείς, στρατόπεδα σε ολόκληρη την πόλη.

Το πρόγραμμα του κεντρικού τριήμερου γιορτασμού έχει ως εξής:

Παρασκευή 15/11: Κατάθεση στεφάνων και απότιση τιμών στο μνημείο των ηρώων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σάββατο 16/11: Εκδήλωση στο χώρο του ΕΚΘ.

Κυριακή 17/11: Συγκέντρωση του λαού της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους στις 4.30 μ.μ. και πορεία μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ προς το Πολυτεχνείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ