ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαδήλωσαν για την υπεράσπιση της παιδείας

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο

Η μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων και φοιτητών και η αποφασιστικότητα για συνέχιση και διεύρυνση των αγώνων χαρακτήρισε το χτεσινό συλλαλητήριο για την παιδεία, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλου του λαού.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος και μέσω της Σταδίου και Φιλελλήνων κατέληξε στη Βουλή. Στην κεφαλή οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών κρατούσαν το πανό με τις βασικές διεκδικήσεις των φορέων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο: "Αγωνιζόμαστε για μια ενιαία, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση - Ουσιαστική αύξηση των δαπανών στο 15%" και από κάτω οι υπογραφές ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΥΠ, ΠΕΑΕ, Ομοσπονδίες Γονέων. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Δώστε λεφτά για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των γονιών, που συνεχώς βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τη μόρφωση των παιδιών τους. Εκπρόσωποι των δυο μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μικρή ομάδα περιθωριακών στοιχείων δημιούργησαν μικροεπεισόδια, σπάζοντας μία βιτρίνα καταστήματος στην οδό Σταδίου, ωστόσο απομονώθηκαν έγκαιρα από τους διοργανωτές. Ομως έδωσαν την ευκαιρία που ζητούσαν οι ομάδες των ΜΑΤ για να σχηματίσουν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές.

Εξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους εκπροσώπους των διοργανωτών, όπου όλοι τόνισαν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία, όπου σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καλούνται οι εκπαιδευτικοί να περιορίσουν το γιορτασμό του Πολυτεχνείου στις 3 τελευταίες σχολικές ώρες, κάτι που ωστόσο ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση που είχε με τους φορείς δήλωσε άγνοια.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,ο οποίος μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις οδηγούν σε μια συνεχή υποβάθμιση τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υπονομεύοντάς τη μεθοδικά. "Ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των σχεδίων, που υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν αναπτυχθεί ένα πανίσχυρο κίνημα που θα ανατρέψει αυτά τα σχέδια και να ανοίξει το δρόμο για μια παιδεία του λαού και του τόπου".

Ο Ν. Τσούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, τόνισε στην ομιλία του ότι όσοι πιστεύουν πως το εκπαιδευτικό κίνημα ιδιωτεύει, κάνουν λάθος και επισήμανε την ανάγκη για άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρα μας.

Ο Τ. Παπαχαραλάμπους,πρόεδρος της ΔΟΕ, είπε ότι η εκπαίδευση από ύψιστο κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπορεύσιμο είδος, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της αγοράς αποσπούν ολοένα και πιο ζωτικά τμήματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Κάλεσε τέλος τους παρευρισκόμενους σε έντονη δραστηριοποίηση ενάντια στις ντόπιες και ξένες εντολές, που στόχο έχουν την παράδοση της εκπαίδευσης της χώρας μας στους "βάρβαρους νόμους της αγοράς.

"Δεν παραιτούμαστε και δεν ολιγωρούμε, δεν παραδινόμαστε και δε συνηγορούμε στον εξανδραποδισμό της παιδείας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης και συνέχισε: "Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα προσπαθεί να μετατρέψει τους μαθητές σε εύκολους χειραγωγούμενους εργάτες". Μετά το τέλος των ομιλιών αντιπροσωπεία των φορέων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής και η κινητοποίηση έληξε με την υπόσχεση όλων να συνεχιστεί η δράση για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Απεργούν 27 - 28 Νοέμβρη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), ενώ στις 3 Δεκέμβρη συγκαλεί την Ολομέλεια των Προέδρων των Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα δράση του κλάδου.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα προβλέπει ουσιαστικές, πραγματικές αυξήσεις, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άμεση ικανοποίηση των κυρίαρχων αιτημάτων του κλάδου, όπως εξομοίωση πτυχίων, επιμόρφωση, διδακτικό ωράριο, αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου μέσα από την καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας τους, μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό, μαζικοί διορισμοί.

Την πρώτη μέρατης απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών και τη δεύτερη μέρα που συμπίπτει με την απεργία της ΑΔΕΔΥ, θα συμμετέχουν στην κινητοποίησή της.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, βλέποντας τους αγώνες από τη σκοπιά της συνέχειας και προοπτικής και όχι της αποσπασματικότητας και λαμβάνοντας υπόψη την ψήφιση του προϋπολογισμού, το νέο μισθολόγιο λιτότητας, την άκαρπη συνάντηση της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας, πρότεινε στο ΔΣ 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Δεκέμβρη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου με γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και ολομέλεια των προέδρων μετά από πρόταση του ΔΣ της ΔΟΕ. Τα αιτήματα που πρόβαλε, ήταν υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, συνολική απόρριψη του νέου μισθολογίου και δικαίωμα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση την επετηρίδα, μείωση αριθμού μαθητών ανά δάσκαλο και νηπιαγωγό καθώς και αιτήματα ενάντια στην άρση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών και την αποκέντρωση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Κινητοποιήσεις φοιτητών χτες στην Πάτρα

Κατέλαβαν την πρυτανεία. Συλλαλητήριο και πορεία το απόγευμα

Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Πανεπιστημίου και γενικότερα των προβλημάτων της εκπαίδευσης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν χτες κατάληψη του ιδρύματος, κλείνοντας το κτίριο της πρυτανείας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από αποφάσεις των Συλλόγων Βιολογικού και Χημικών Μηχανικών και στηρίχτηκε και από άλλους Συλλόγους. Αιτήματα των φοιτητών είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, η επίλυση του προβλήματος σίτισης, στέγασης και μετακίνησης, η κατάργηση των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν μέσο ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η άρση του στρατολογικού νομοσχεδίου, που περιορίζει τις αναβολές των φοιτητών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί τον προάγγελο φοιτητικών κινητοποιήσεων όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αλλά και πανελλαδικά, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, οι οποίοι περνούν σε συντονισμό του αγώνα τους και ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με την κυβερνητική πολιτική κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Χτες το απόγευμα με απόφαση των Συλλόγων Νηπιαγωγών, Βιολογικού και Χημικών Μηχανικών πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ολγας φοιτητικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχε και ο Σύλλογος Φυσικού.Στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Ο Παύλος Ρήγας,μέλος του ΔΣ του Βιολογικού, σημειώνει: "Με τη σημερινή κατάληψη ζητάμε επίλυση των οξυμένων εκπαιδευτικών προβλημάτων. Υπάρχει γενικά διάχυτη μια αγωνία, η οποία τώρα βγαίνει στην επιφάνεια. Η συνέχιση του αγώνα θα καθοριστεί μέσα από τις ΓΣ, σε παράλληλη πορεία με τις κινητοποιήσεις του ΔΕΠ".

Από την πλευρά του ο Νίκος Δημητριάδης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και του ΔΣ της Φοιτητικής Εστίας, σημειώνει: "Μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού θα κορυφωθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει μια καλή αναμέτρηση του φοιτητικού κινήματος με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

"Υπάρχει προοπτική να συσπειρωθούν κι άλλοι σύλλογοι, που έχουν εκφράσει ανάλογες διαθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού προβλήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση", σημειώνει ο Χρήστος Νικολόπουλος,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, προσθέτοντας ότι "ο συντονισμός πρέπει να γίνει και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης, αλλά και συνολικά με την κοινωνία της Πάτρας. Σ' ό,τι αφορά τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει με πρωτοβουλίες του ίδιου του Συλλόγου του ΔΕΠ. Σ' αυτή τη φάση το κύριο είναι να καταγραφεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει μέσα από ένα κύκλο πρώτων αγωνιστικών αναμετρήσεων με αυτή την πολιτική. Κοινή μας εκτίμηση είναι ότι έτσι όπως διαμορφώνεται το πρόβλημα της εκπαίδευσης, το μέτωπο της παιδείας δεν είναι υπόθεση μόνο των φορέων της παιδείας, είναι υπόθεση συνολικά του λαού. Από αυτή την άποψη το ζήτημα του συντονισμού αναδεικνύεται σαν κύριο ζήτημα, που πρέπει να λύσουν οι σύλλογοι και οι φοιτητές".

127Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Διευθύντρια θεωρεί επικίνδυνο το θέατρο

Την απαράδεκτη στάση της διευθύντριας του 127ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών και της Σχολικής Επιτροπής, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τις αίθουσες του σχολείου για την ομάδα θεάτρου των μαθητών με φτηνές δικαιολογίες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησε από τη διευθύντρια του σχολείου και από τη Σχολική Επιτροπή τις αίθουσες που χρειάζονται για τις εκδηλώσεις, το Σάββατο και την Κυριακή, ώστε να κάνουν πρόβες οι ομάδες χορού και θεάτρου των μαθητών.

Η διευθύντρια του σχολείου και η Σχολική Επιτροπή, έδωσαν την άδεια για την ομάδα χορού, αλλά για την ομάδα θεάτρου αρνήθηκαν με τη δικαιολογία ότι "ο Σύλλογος Γονέων μαζί με τους μαθητές τις προηγούμενες χρονιές ανέβασαν δύο θεατρικά έργα, που διακωμωδούσαν τον βασιλιά και την αστυνομία" (! ).

Οι γονείς καταδικάζουν τις αντιλήψεις αυτές, σημειώνοντας ότι είναι λυπηρό να τις έχουν εκπαιδευτικοί που πρέπει να διαμορφώσουν το χαρακτήρα των παιδιών, να διδάξουν για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και την πίστη στο Σύνταγμα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ