ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο χτύπημα στη Ζώνη

Η Νομαρχία Πειραιά απέρριψε αίτημα της ΝΑΥΣΙ για λειτουργία της ως ναυπηγείου, αγνοώντας ακόμα και το υπουργείο Ανάπτυξης! Τελικοί αποδέκτες των συνεπειών της συρρίκνωσης της Ζώνης οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν σε στάση εργασίας και πορείες

Νέο χτύπημα δέχεται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,καθώς η Νομαρχία Πειραιά,παρά και τις υποδείξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, απέρριψε το αίτημα της ΝΑΥΣΙ για την έκδοση άδειας λειτουργίας της ως ναυπηγείο! Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται σημαντικές ναυπηγικές εργασίες, ενώ οι εργαζόμενοι που, κάτω από το βάρος και των εργοδοτικών εκβιασμών, καλούνται να εισπράξουν το μεγαλύτερο κόστος της συρρίκνωσης, κινητοποιούνται ξανά με αιτήματα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και τη σωτηρία της Ζώνης! Ετσι, με ομόφωνη απόφαση του σωματείου τους, θα προχωρήσουν την Τρίτη 19 του μήνα σε 3ωρη στάση εργασίας και πορεία προς τη νομαρχία και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΑΥΣΙ, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε εντολή στην αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας να δώσει την άδεια, αυτή το αρνείται! "Από αυτή την τακτική - μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ Μ. Ξυδιάς - φαίνεται καθαρά ότι εμπαίζουν τους εργαζόμενους και ουσιαστικά επιδιώκουν τη διάλυση όχι μόνο της ΝΑΥΣΙ, αλλά της Ζώνης γενικότερα. Αυτή η κωλυσιεργία έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι τώρα να μη λαμβάνονται σημαντικές ναυπηγικές εργασίες. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις από τον εργοδότη προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται κάθε φορά να πληρώνουν μια τέτοια κατάσταση, να οδηγούνται στην απόγνωση από την παρατεταμένη ανεργία".

Ο Μ. Ξυδιάς τόνισε επίσης ότι διώχνοντας ή κλείνοντας τις οργανωμένες επιχειρήσεις, δε θα υπάρχει κανένα εμπόδιο να γίνει η Ζώνη εμπορικό λιμάνι και να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. "Αυτή η απόφαση - τονίζει - εξυπηρετεί την Ευρωπαϊκή Ενωση που δε θέλει ναυπηγεία στην Ελλάδα! Και η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θεωρούν δίκαιο το αίτημα και έχουν κάνει παρεμβάσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις σκοπιμότητες και την απαράδεκτη στάση του νομάρχη και θα επιβάλουν αγωνιστικά όχι μόνο τη σωτηρία της ΝΑΥΣΙ, αλλά μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους, θα παλέψουν για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ζώνης και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας".Ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ, Ι. Πάμπαλος,μας δήλωσε: "Εμείς σαν διοίκηση κρίνουμε απαράδεκτη την ενέργεια του νομάρχη. Πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβονται συμφέροντα. Αυτή η απόφαση συρρικνώνει τον κύκλο εργασιών, με συνέπεια να υπάρχουν λιγότερες δουλιές, λιγότερη απασχόληση, πράγμα που οδηγεί στην ανεργία. Από την άλλη ασκούνται πιέσεις προς τους εργαζόμενους από την πλευρά της εταιρίας για άδειες άνευ αποδοχών και άλλα. Μ' αυτήν την απόφαση του νομάρχη δε μας μένει άλλος τρόπος παρά να αγωνιστούμε".

Παρέμβαση κατά ενοποίησης κλάδων

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου παρενέβη και ακύρωσε απόφαση για συνδικαλιστική ενοποίηση των κλάδων δέρματος, κλωστοϋφαντουργίας, ιματισμού!

Μετά από παρέμβαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου,το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης ακύρωσε τελικά, χτες, την ομόφωνη απόφαση του Σωματείου Εργατών Δέρματος για αλλαγή του καταστατικού του, ώστε να συμπεριλάβει στις τάξεις του και τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό! Αυτό, παρά την αναγκαιότητα της ενότητας των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα με την αποβιομηχάνιση και την έξαρση της ανεργίας στην περιοχή, αλλά και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων της ΓΣΕΕ για ενοποίηση συνδικαλιστικών οργανώσεων συναφών κλάδων.

Η εξέλιξη της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις 10 Αυγούστου του '95, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του σωματείου, όπως είχε ομόφωνα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση. Χτες εκδικαζόταν η αίτηση για διορισμό διοίκησης, προκειμένου να διεξάγει τις αρχαιρεσίες. Το ίδιο Δικαστήριο, μετά την παρέμβαση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισε να μην αποδεχτεί την αίτηση για διορισμό διοίκησης και επίσης ότι: "Κακώς εγκρίθηκε το καταστατικό με την προηγούμενη δικαστική απόφαση"!

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης τόνισε: "Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ - ενόψει και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας - έχασαν την ψυχραιμία τους μπροστά στη μεγάλη απήχηση των δυνάμεων της ΕΣΑΚ και προχώρησαν στις, γνωστές γι'αυτούς, μεθόδους των δικαστικών προσφυγών. Ενώ, λοιπόν, ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για την ανάγκη ενοποίησης, κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες αναιρούν τις ομόφωνες αυτές αποφάσεις. Εχοντας την πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, παρενέβησαν κατά της προσπάθειας του σωματείου δέρματος να διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτηση. Την ίδια στιγμή, και με δική τους ευθύνη, μια ολόκληρη περιοχή, αυτή του Βόλου, έχει ερημώσει. Την απάντηση θα πάρουν στις 7 - 8 Δεκέμβρη στο συνέδριο της Ομοσπονδίας".

Στα χνάρια της ΓΣΕΕ το ΕΚ Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την εκτονωτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υιοθέτησε για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Θεσσαλονίκης, καταψηφίζοντας κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας το πρόγραμμα που κατέθεσε η Εργατική Ενότητα - ΕΣΑΚ.Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, η παράταξη πρότεινε την ενεργοποίηση όλων των μελών της διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου και τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων των σωματείων. Επίσης, με απόφαση της Ολομέλειας του ΕΚΘ, να κηρυχτεί μια ώρα στάση εργασίας στα εργοστάσια της ΒΙΠΕΘ την Τρίτη 26/11 και στην κοινή ωφέλεια την Τετάρτη 27/11.

Σχετικά με τα αιτήματα της απεργίας προτείνεται: Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ με στόχο τη διαμόρφωση του κατώτερου μεροκάματου στις 7.000 και μισθού στις 175.000. Νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ. Καθιέρωση 35ωρου, 5ήμερου - 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων και εφαρμογή κλαδικών πολιτικών. Σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης προτείνεται η στήριξη των παραδοσιακών κλάδων παραγωγής, επαναλειτουργία του εργοστασίου της GOOD YEAR και ενίσχυση του "Χαλυβουργείου", της "Αγνό", της ΜΕΛ και των άλλων εργοστασίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σχετικά με τις προτάσεις της Εργατικής Ενότητας, ο Θόδωρος Κυριακίδης τόνισε στο "Ρ": "Η πρότασή μας πέρα από τα βασικά αιτήματα για τις βασικές αποδοχές, την ανεργία, το φορολογικό, τις κοινωνικές δαπάνες και τις ιδιωτικοποιήσεις, επικεντρώθηκε στην κριτική της ουσίας του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Δυστυχώς, τόσο τα αιτήματα όσο και το αγωνιστικό μας πλαίσιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ΕΚΘ, που αποφάσισε να εναρμονιστεί με την εθιμοτυπική αντίληψη για τους αγώνες που διακατέχει και την πλειοψηφία της συναινετικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Αυτοί οι συνδικαλιστές πραγματικά δεν πιστεύουν στους αγώνες της εργατικής τάξης και εκφράζουν τη συντήρηση, την ηττοπάθεια και την υποταγή του κινήματος. Εμείς σαν Εργατική Ενότητα θα παλέψουμε για την επιτυχία της απεργίας σε ταξική κατεύθυνση και καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αγωνιστικά".

"Φουρτούνα" εξαιτίας απόφασης του ΝΑΤ

Με δυναμικές αντιδράσεις προειδοποιούν οι ναυτεργάτες, καθώς με απόφαση του ΔΣ του ΝΑΤ μειώνονται δραματικά οι συντάξεις. Συνάντηση χτες ΠΝΟ - υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας

Θύελλα διαμαρτυριών ξεσηκώνει η απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ του ΝΑΤ για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, με βάση το δίπλωμα ή πτυχίο που κατέχει ο ναυτικός και όχι με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει στην αντίστοιχη κατηγορία πλοίων. Για την εξέλιξη αυτή, που οδηγεί σε δραματική μείωση των συντάξεων,χτες η ΠΝΟ πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σ. Σουμάκη.Ο τελευταίος, χωρίς να απαντήσει επί του συγκεκριμένου, είπε ότι "μελετάει" γενικά το θέμα το ΝΑΤ.

Για την αυθαίρετη απόφαση του ΔΣ του ΝΑΤ, που είναι σαφώς αντίθετη με το νόμο 792/78 άρθρο 16 παρ. 2α, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θ. Σταματόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις πραγματικές αιτίες της κακοδαιμονίας του ΝΑΤ και στο διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία, σημείωσε:

"Ολα αυτά - τονίζει ο Θ. Σταματόπουλος - είχαν σαν αποτέλεσμα το ΝΑΤ να οδηγηθεί σ' αυτή την κατάσταση. Ενώ από τη μια μεριά η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική του αφελληνισμού, με επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την εθνική οικονομία, από την άλλη, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα του ΝΑΤ, ξεκινάει τη λεηλασία των συντάξεων. Εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό δεν είναι απλά θέμα εξέτασης από μια επιτροπή, αλλά πρέπει να παρέμβει ο υπουργός για την πιστή τήρηση του νόμου. Εάν δε δοθεί άμεση λύση, θα αντιδράσουμε δυναμικά με κάθε μέσο που έχουμε".

Εκλογές για το ΤΥΠΕΤ

Η "Πρωτοβουλία ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ - Εναλλακτική Συσπείρωση για το ΤΥΠΕΤ,καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα να ενισχύσουν το συνδυασμό, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Ταμείου Υγείας Εθνικής Τράπεζας, που γίνονται αύριο Πέμπτη, για να μην περάσουν τα σχέδια Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα και τα Ταμεία Υγείας.

Σύσκεψη ΔΑΣ σερβιτόρων

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί η ΔΑΣ Σερβιτόρων,την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44. Τη σύσκεψη θα απασχολήσει η συγκρότηση του νέου προεδρείου, ενώ θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου και οι μορφές αγώνα που μπορούν να αναπτυχθούν για την επίλυσή τους.

Από τους αγώνες για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ζώνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ