ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες... πούλησε στους Θεσσαλονικείς ο Ευαγ. Βενιζέλος, διότι... "πριν πεινάσει μαγειρεύει" ψηφοθηρικά στην εκλογική του περιφέρεια.Με νόμο, λέει, θα ορίσει τη Θεσσαλονίκη "έδρα" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αυτό κι αν είναι "έργο πολιτισμού", ψηφοφόρε Θεσσαλονικιέ. Τριάντα επτά χρόνια γίνεται το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και δε χρειάστηκε νομοθέτημα περί της "έδρας" του κι έρχεται τώρα ο νυν υπουργός και σου τάζει το περιττόν. Γιατί; Για να δείξει "έργον". Και επιπλέον να "χρυσώσει το χάπι" μιάς και "αφελληνίζεται" το φεστιβάλ. Για να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως "τίμια" κοινοτική... εταίρα για να ικανοποιήσει τον κοινοτικό "πάτρωνά" της, πρόπερσι, χωρίς νόμο, μετονόμασε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, σε ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και επειδή παρανόμησε με αυτή την επωνυμία - έως ότου κανονικά και με το νόμο το αφελληνίσει - το "μεταποίησε" σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, λες και η μη αναφορά της πόλης στην επωνυμία του ήταν το μόνο πρόβλημα του φεστιβάλ. Τώρα, που θα νομοθετηθεί η έδρα του φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη και ο Ελληνικός Κινηματογράφος μπορούν να κοιμούνται ήσυχα...

Διαφορά φάσης

Την ώρα που ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, θέτει ως στόχο, στη γνωστή εγκύκλιό του προς τις οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος, "να υπερβούμε τα πολλά και σχηματικά ΠΑΣΟΚ", ο πρόεδρος του ΣΥΝ, από την Καλαμάτα, διαπιστώνει: "Ούτε του νέου, ούτε του παλιού ΠΑΣΟΚ, αλλά κυβέρνηση των πολλών ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η κυβέρνηση".

Με άλλα λόγια, όταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος βρίσκεται στη φάση των διαπιστώσεων, για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος έχει περάσει στη φάση της "επίλυσης".

Φαίνεται πως η ηγεσία του ΣΥΝ ακολουθεί, με διαφορά φάσης, το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα...

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να φαίνεται σε πολλούς περίεργο, αυτό που συμβαίνει στο Χρηματιστήριο με τη ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακή. Εμ, βέβαια, στην ελεύθερη αγορά έξω, καμία επιχείρηση δε "βαράει κανόνι" και δεν υπάρχουν αεριτζήδες...

***

Επίσης οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε στήριξαν τέτοια συμφέροντα, ποτέ δεν είχαμε σκάνδαλα, ποτέ δε δόθηκαν θαλασσοδάνεια που πήγαν σε τράπεζες της Ελβετίας, ποτέ δεν επιδοτήθηκαν επιχειρήσεις - "μαϊμούδες" από κοινοτικά προγράμματα και ποτέ δε δόθηκαν καθ' όλα ύποπτες φοροαπαλλαγές σε εταιρίες.

***

Μέσα σε αυτή την οικονομία των αγγέλων και των καλών ανθρώπων, πώς ξεφύτρωσε αυτή η ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακή, είναι απορίας άξιο...

***

Τώρα θα 'ρθουνε, λέει, να λύσουνε το πρόβλημα σύμβουλοι διεθνούς κύρους. Μετά τη λήξη της εργασίας τους, μάλλον, θα θέλουν ...ψυχιατρικές συμβουλές οι σύμβουλοι.

***

ΚΙ ΑΛΛΟΙ στους δρόμους, κ. Σημίτη! Τούτη τη φορά, οι εκπαιδευτικοί, για τους μισθούς τους. Καλά, πες ότι εκείνοι οι συνταξιούχοι, ως παλιοί, δεν καταλαβαίνουνε από εκσυγχρονισμό. Αλλά οι εκπαιδευτικοί, μορφωμένοι άνθρωποι, σύγχρονοι, γιατί φωνάζουνε;

***

Ποιος ξέρει, ίσως κατά βάθος, το μόνο που θέλουν είναι να μπούμε με τα τσαρούχια στην ΟΝΕ, αλλά φαίνεται ότι τους έχει πειράξει λίγο στο στομάχι (και στην τσέπη) η διαδικασία...

***

Μερικοί μπορεί κιόλας να ψηφίσανε ΠΑΣΟΚ. Αλλά ακούγανε για την "Ελλάδα του 2000", όχι για ...αυξήσεις το 2000 (και τότε βλέπουμε).

***

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ελικόπτερο έπεσε στο Αιγαίο. Με όσα συμβαίνουν τελευταία στην περιοχή, είναι να αναρωτιέσαι μπας κι έχει αρχίσει ο ελληνοτουρκικός πόλεμος και δεν το 'χουμε πάρει χαμπάρι...

Τι έχουν να πουν τώρα;

Θα θυμόσαστε εκείνα τα περίφημα προεκλογικά πρωτοσέλιδα μερίδας του αστικού Τύπου, που υπόσχονταν "λαγούς με πετραχήλια" σχετικά με την εισοδηματική πολιτική, που ετοίμαζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το 1997 και τις επόμενες χρονιές. Μάλιστα, μιλούσαν για αυξήσεις μισθών και συντάξεων της τάξης του 10% και άλλων παρόμοιων ...μποναμάδων, που δήθεν σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Αντίθετα, ο "Ρ" είχε επισημάνει από πολύ νωρίς τις άγριες προθέσεις της όποιας κυβέρνησης θα προέκυπτε την επαύριο των εκλογών.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, για το νέο μισθολόγιο που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η του ερχόμενου χρόνου και το οποίο θα σημάνει νέα μείωση του πραγματικού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαίωσαν με το παραπάνω το "Ρ" και αποκάλυψαν τον εξόφθαλμο και προεκλογικό εμπαιγμό που ασκούσαν τότε σε βάρος της κοινής γνώμης οι εμπνευστές εκείνων των δημοσιευμάτων.

Αραγε, τι έχουν να πουν τώρα οι συντάκτες που υπέγραφαν εκείνα τα μεγαλειώδη μυθεύματα..;

Η πραγματική συμφορά

"Μας μένουν δυο χρόνια για να μη βρεθούμε μπροστά σε συμφορές"... Πώς θα τα αξιοποιήσουμε αυτά τα δυο χρόνια; Μα με την επιβολή του ενός φόρου πάνω στον άλλο και την κατάργηση της μιας κοινωνικής δαπάνης μετά την άλλη. Αυτή είναι η άποψη ενός εξέχοντος στελέχους της κυβέρνησης. Του υπουργού που έχει χαρακτηρίσει το Μάαστριχτ ως "Οικονομικό Σύνταγμα" της χώρας. Του υπουργού που διατεινόταν προεκλογικά ότι το 80% των Ελλήνων ζει στη χλιδή και καταναλώνει με προκλητικό τρόπο! Του υπουργού που από τη θέση που κατέχει σήμερα, ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, "εγγυάται" τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε "μακρύ φορομπηχτικό χέρι" της κυβέρνησης. Βέβαια οι απόψεις του Αλ. Παπαδόπουλου είναι γνωστές. Και δεν έχει τόση σημασία να χαρακτηρίσει κανείς προσωπικά τον άνθρωπο. Το πρόβλημα για τον τόπο, είναι ότι αυτές οι απόψεις συνιστούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις. Και αυτή είναι η πραγματική συμφορά για τον τόπο, που θα πρέπει πάση θυσία να αποτρέψει ο λαός, με τους αγώνες του.

Απορία

Εργαζόμενος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναρωτιόταν: Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όταν έχει κάποιες επίσημες συσκέψεις με φορείς ή παράγοντες, παραγγέλνει αναψυκτικά και καφέδες - μαζί με το προσωπικό που θα τα σερβίρει - από διάφορες ιδιωτικές εταιρίες και όχι από το κυλικείο, που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο; Εμείς θα λέγαμε, πως αυτό δε συμβαίνει μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά σε όλα τα υπουργεία και κρατικούς φορείς.

Μια απάντηση, ίσως, που θα μπορούσε να δοθεί, είναι πως οι υπουργοί ή οι υφυπουργοί διαφόρων υπουργείων, το κάνουν αυτό γιατί θέλουν να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες τους! Οσο για το γεγονός, ότι τα αναψυκτικά και οι καφέδες μαζί με το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρίας που τα σερβίρει, στοιχίζουν πολλαπλάσια απ' ό,τι θαστοίχιζαν αν τα παράγγελναν από το κυλικείο, δεν τους απασχολεί βέβαια, γιατί απλούστατα δεν τα πληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά από το ταμείο του κράτους. Δηλαδή, από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός...

Η απάντηση των αγροτών

Οτι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες, είναι υπαρκτά, πολλά και οξυμένα, είναι αναμφισβήτητο. Οπως επίσης και η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση, που κυριαρχεί στον αγροτικό κόσμο, ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Ο υπουργός Γεωργίας, όμως, δεν ασχολείται μ' αυτά "... Για ποιες κινητοποιήσεις μιλάτε... Μια ομάδα στελεχών του ΚΚΕ είναι...",δήλωσε πριν λίγες μέρες στη Λάρισα και το επανέλαβε προχτες κατά την συζήτηση ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή. Και σε ό,τι αφορά τους κομμουνιστές και τον πάντα πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην υπεράσπιση και διεκδίκηση των δίκαιων λαϊκών αιτημάτων, δεν είπε και τίποτε καινούριο ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά, όμως την προβοκατόρικη στόχευση της δήλωσής του , νομίζουμε πως έχει πάρει αρκετές απαντήσεις ακόμα κι από αγροτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και το τελευταιο διάστημα και παλιότερα.

Και να είναι σίγουρος ότι και απο δώ και πέρα δεν θά είναι λίγες οι αγωνιστικές απαντήσεις των αγροτών συνολικά ,άσχετα ποιό κόμμα ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.Γιατί,όπως πολύ απλά και εύστοχα είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας απαντώντας στον Υπουργό Γεωργίας,τους αγρότες και τα τρακτέρ, τους βγάζουν στους δρόμους οι ίδιες οι αντιλαικές πολιτικές και τα αντιλαικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ !

Παχιά λόγια

Ασφαλώς και δε γίνεται πιστευτή η διακήρυξη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ουκρανό ομόλογό του, είπε: "Εμείς πιστεύουμε σε μια Ευρώπη χωρίς διαχωριστικές γραμμές, σε μια Ευρώπη ευρύτατης συνεργασίας (και οικονομικής και πολιτικής)".

Αν ο πρωθυπουργός είχε τέτοιους στόχους, δε θα θυσίαζε το μέλλον της χώρας και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο βωμό των στόχων του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Αν είχε τέτοια ευγενή ιδανικά, δε θα αλυσόδενε τη χώρα στο άρμα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα για ισότιμη συνεργασία και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ούτε στο άρμα του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας "ειδικές δυνάμεις" και "ράμπο", για τις δήθεν ειρηνευτικές αποστολές του...

Τα ωραία λόγια δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Ποια εξέγερση φοβούνται...

Την εξέγερση των "θεσμικών" και των εισοδηματιών φοβούνται ορισμένοι στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της φορολόγησης των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων. Μέμφονται μάλιστα τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για... άκαιρα και βιαστικά βήματα. Μάλλον έχουν άδικο. Ισως δε σκέφτηκαν ότι η ηγετική κυβερνητική ομάδα σοφά σκεπτόμενη, προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες για να προλάβει την άλλη εξέγερση... Αυτή των καταπιεσμένων από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και για να προστατέψει με τον τρόπο αυτό, τα συμφέροντα των πραγματικά εχόντων...

Προς Μάαστριχτ

Με τη "ζώνη" μου

δεμένο

με φορτώσαν

σ' ένα "τρένο",

και με πάνε

οι κουμπάροι

στην Ευρώπη

σαν μοσχάρι!

Τσαφ και τσουφ

πηγαίν' η πόστα

κι όλο "φέρε"

κι όλο "δώστα"

και εγώ τι

κι αν μουγκρίζω

πάλ' αυτούς

ξαναψηφίζω!

Α, κεφάλι μου

βοϊδάκι,

ξύπνα, πιάσε

μπαϊράκι,

σπάσ' τη "ζώνη",

και με σάλτο

απ' το "τρένο"

πήδα κάτω!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ