ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Προπομπός άγριας λιτότητας το νομοσχέδιο

Προπομπό των όσων θα επακολουθήσουν με τον νέο προϋπολογισμό χαρακτήρισε ο Μ. Κωστόπουλος το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών καιμόνιμων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. "Το νέο μισθολόγιο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - παρότι έχει κάποιες διαφορές, σε περιπτώσεις, με το μεροκάματο και τους μισθούς των άλλων εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, είναι γενικά νομοσχέδιο λιτότητας, κινείται στο πλαίσιο της διαβόητης σύγκλισης, είναι για ορισμένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και απόστρατους κάτω από το όριο φτώχειας. Και εννοούμε το όριο φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. ".Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ύπαρξη ενιαίου μισθολογίου για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί είναι αντίθετο με τη στρατικοποίηση των τελευταίων."Θα πρέπει - είπε - να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για διαχωρισμό του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό, γιατί το αντικείμενο των μονίμων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας είναι διαφορετικό απ' αυτό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και εν πάση περιπτώσει αρνούμαστε τη στρατικοποίηση". Επίσης, ο Μ. Κωστόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο μισθολογικό άνοιγμα της ψαλίδαςμεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων. "Δε μιλάμε - υπογράμμισε - για ισοπέδωση. Μακριά από μας τέτοια λογική. Δεν μπορεί, όμως, αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας να μην παίρνει υπόψη το όριο φτώχειας, κάτω από το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει μισθός για κανέναν αξιωματικό, για κανέναν εργαζόμενο. Γενικότερα η δική μας πολιτική γύρω από το ζήτημα αυτό είναι, προοπτικά, να υπάρχει κλείσιμο της ψαλίδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσει κανείς για την ειδίκευση, για το "κύρος", για την "ευθύνη" του κάθε εργαζόμενου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε επίσης ξεχωριστή αναφορά στους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. "Οι φορείς τους - τόνισε - προτείνουν η σύνταξη να είναι στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία. Η κυβέρνηση απαντάει, δίνοντας το 50% περίπου. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος εμπαιγμός".

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Καταλήγοντας ο βουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις - κριτήρια που πρέπει να παίρνει υπόψη της η κυβέρνηση για τη σύνταξη του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για το μισθολόγιο όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα τόνισε:

- Βάση κάθε μισθολογίου πρέπει να είναι το όριο φτώχειας, όπως προσδιορίζεται από την ΕΣΥΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα και κανένας μισθός δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω απ' αυτό το όριο.

- Το νέο μισθολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τις απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανεξαρτήτως το πώς θα καλυφθούν αυτές οι απώλειες (άπαξ ή κλιμακωτά σε μια μικρή χρονική περίοδο), πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.

- Να εφαρμοστεί το σύστημα της ΑΤΑ, σύμφωνα με παλιότερες προτάσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. "Είναι απαράδεκτο - τόνισε - να τιμαριθμοποιούνται τα πάντα εκτός του προϊόντος εκείνου που λέγεται εργατική δύναμη".

- Στη βάση των παραπάνω να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, προσθετικά και ενσωματωμένα, οι πολυετίες, το επίδομα παιδιών, η ειδικότητα, ο βαθμός κ λπ.

"Στις προτάσεις μας - κατέληξε ο Μ. Κωστόπουλος - συνυπάρχουν τα εξής στοιχεία: Το αντικειμενικό (όριο διαβίωσης, βασικές ανάγκες), το κοινωνικό και το κίνητρο, η διάκριση του οποίου δε μπορεί να φτάσει τα όρια της ελίτ". Αναφέρουμε, τέλος, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία επί του νομοσχεδίου, με την οποία προβλέπεται ότι οι μόνιμοι στρατιωτικοί της Εθνικής Αντίστασης που αποκαταστάθηκαν διοικητικά και συνταξιοδοτικά μπορούν να πάρουν μέρισμα ή επαύξηση αυτού από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση περιμένει και ευχαριστώ...
Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τις μισθολογικές ρυθμίσεις μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος

Να της πουν κι ευχαριστώ για το μισθολόγιο πείνας που προωθεί, ζητάει η κυβέρνηση από τους στρατιωτικούς και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό ούτε λίγο - ούτε πολύ υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιφυλάσσεται μια ειδική μεταχείριση στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτυγχάνεται μια ουσιαστική αύξηση των μισθών των στελεχών αυτών των κλάδων και ανοίγονται νέες ρεαλιστικές αλλά και ταυτόχρονα ευνοϊκές μισθολογικές προοπτικές.Παρέκαμψε δε τις κριτικές που ασκήθηκαν και από κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας ότι "εμείς δεν υποστηρίζουμε πως με το παρόν νομοσχέδιο λύνονται όλα τα μισθολογικά προβλήματα". Σημείωσε όμως ότι αυτό είναι μια παρέμβαση καθοριστικής σημασίας σ' έναν από τους συντελεστές που σχετίζονται με την αμυντική επάρκεια της χώρας. Αναφερόμενος δε στους συνταξιούχους των κλάδων αυτών, απέφυγε να πάρει θέση πάνω στα αιτήματά τους λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι συνταξιοδοτικό κι ότι σε κάποιο άλλο που θα ασχολείται με θέματα συντάξεων θα υπάρξουν ρυθμίσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο εξαντλούνται οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και πολλές από τις αυξήσεις μισθών κινούνται πάνω από την εισοδηματική πολιτική.

Τα άλλα κόμματα - κυβερνητικών βουλευτών

Κατά του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν με τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ άσκησαν κριτική και κυβερνητικοί βουλευτές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και σημείωσε - μεταξύ άλλων - ότι δε διέπεται από αρχές και δε λύνει τα μισθολογικά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τόνισε δε ότι χρειάζεται η σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου που να απαντά στα προβλήματα. η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, υποστήριξε ότι μπορούν να εξευρεθούν χρήματα για την αύξηση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αν υπάρξει αναδιοργάνωση των αμυντικών δαπανών ούτως ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα. Ακόμη ζήτησε να υπάρξει διαφορετικό μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός της στη στρατικοποίησή τους. Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Ι. Καρακώστας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο χρυσώνει το χάπι για ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι χαμηλόμισθοι καταδικάζονται να ζούνε στα όρια της φτώχειας.

Από το κυβερνητικό κόμμα την κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν οι βουλευτές Ελ. Βερυβάκης, Β. Κεδίκογλου, Μ. Γικόνογλου και Κ. Σπυριούνης. Ο Ελ. Βερυβάκης τόνισε ότι αν το νομοσχέδιο μείνει ως έχει, δρα υβριστικά, εξεφτελιστικά και ονειδιστικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δήλωσε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί και να μην το ψηφίσει. Οι Β. Κεδίκογλου και Μ. Γικόνογλου άφησαν κι αυτοί να εννοηθεί ότι μπορεί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες για τις χαμηλές αυξήσεις μισθών που προβλέπονται σ' αυτό στον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Τέλος, ο Κ. Σπυριούνης δήλωσε ξεκάθαρα ότι για λόγους αρχής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να κρατήσει διαφορετική στάση αν υπάρξουν μισθολογικές μικροβελτιώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς

Η επιτροπή συνεδρίασε επίσης για δεύτερη φορά χτες το απόγευμα, οπότε κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των αποστράτων στρατιωτικών. Ολοι επέκριναν το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι οι μισθοί που προβλέπει δεν μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, η Πανελλήνια Ενωση του Πυροσβεστικού Σώματος και ο αντίστοιχος συνδικαλιστικός φορέας των λιμενικών, κατέθεσαν από κοινού προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό, στη σημερινή του μορφή, βρίσκεται μακριά από τις διεκδικήσεις τους και παγιώνει τη λιτότητα.

Βελτιώσεις - κοροϊδία

Υστερα απ' όλες αυτές τις αντιδράσεις η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, επιχείρησε - κατά την απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής - να χρυσώσει το χάπι παρουσιάζοντας ορισμένες βελτιώσεις - κοροϊδία στο νομοσχεδίου, προφανώς για να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίσουν. Οι "βελτιώσεις" αυτές αφορούν: Κλιμακωτή αύξηση του βασικού μισθού κατά 4.000 δρχ. μέσα στη διετία 1997 - 98. Πρόσθετο επίδομα 2.000 δρχ για Αντισυνταγματάρχη - Συνταγματάρχη, το οποίο επίσης θα χορηγηθεί μέσα στη διετία κλιμακωτά. Διεύρυνση της κλίμακας εξόδων κίνησης και τέλος τιμαριθμοποίηση του επιδόματος επικινδυνότητας.

"Εξοπλισμός" της εξάρτησης

Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ...κοστίζει το λιγότερο τρισεκατομμύρια δραχμές. Οσο δηλαδή κοστίζει το θρυλούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επόμενη 5ετία, με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Το γιατί λέμε "με πρόσχημα", θα εξηγηθεί αμέσως. Προηγουμένως, ας σημειωθεί ένα στοιχείο: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ για το αντίστοιχο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας (κάπως πρέπει να πέσει στα μαλάκα το εγχώριο "φέσι"). Το τελευταίο υπολογίζεται να φτάσει τα 150 δισ. δολάρια την επόμενη 20ετία, ενώ μόνο για το 1997 προσδιορίζεται στα 3 τρισ. δραχμές περίπου. Κάπως έτσι, Ελλάδα και Τουρκία, συναγωνιζόμενες σε έναν ξέφρενο ανταγωνισμό, "καταφέρνουν" να είναι οι χώρες που σπαταλούν τα μεγαλύτερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα του κόσμου για στρατιωτικές δαπάνες. Επιπλέον στοιχείο: Το 90% περίπου των αγορών της Τουρκίας θα γίνει από αμερικανικά εργοστάσια, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας θα αγγίξει το 100%. Μάλλον γίνεται πασιφανές ποιον συμφέρει η διαιώνιση της αντιπαλότητας στο Αιγαίο.

***

Οσον αφορά το περίβλημα με το οποίο πλασάρεται, η νέα αφαίμαξη ακούει στο όνομα "προστασία του τόπου". Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα για να "χρυσωθεί το χάπι" πολλοί. Από την τακτική Τσοχατζόπουλου, παραμονές της απόφασης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, να κάνει λόγο για κινδύνους νέων "θερμών" επεισοδίων, που πρέπει να μας βρουν έτοιμους να "απαντήσουμε", μέχρι την ανακοίνωση στελέχωσης μονάδας μισθοφόρων "Ράμπο".

***

Υπάρχουν όμως μερικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

Πρώτον, το ζήτημα της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας ανάγεται σε ποσοτικό ζήτημα συσσώρευσης όπλων; Και πού θα βγάλει τελικά η τακτική να μετατραπούν σε "αστακούς" με αμερικανικές πανοπλίες η Ελλάδα και η Τουρκία; Και μέχρι πότε θα τραβήξει αυτό το βιολί; Ποια οικονομία μπορεί να αντέξει τέτοιο ξεζούμισμα; Δεύτερο, το θέμα είναι το πόσα όπλα έχεις ή πώς τα χρησιμοποιείς; Οταν η κατεύθυνση δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εγκλωβισμένη στα στεγανά του ΝΑΤΟ, ο εξοπλισμός τους τις καθιστά αξιόμαχες για ποιον άραγε, αν όχι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ; Τρίτο και σπουδαιότερο: Πόσο αξιόμαχες μπορεί να είναι τελικά οι Ενοπλες Δυνάμεις - έστω με τον αρτιότερο δυνατό εξοπλισμό - από τη στιγμή που είναι αναγκασμένες να προσαρμόζονται στα "συμμαχικά" καλούπια; Οταν ακόμα και αυτά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα είναι ενταγμένα στα αμερικανοΝΑΤΟικά προγράμματα στρατιωτικοποίησης της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της "συμμαχίας". Δε χωρούν αυταπάτες. Η νέα "αγορά του αιώνα", αν έρχεται να "προστατέψει" κάτι είναι τη συντήρηση στον ανταγωνισμό μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, την "ενίσχυση" των ταμείων των αμερικανικών πολυεθνικών πώλησης όπλων και τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Νομοσχέδιο για πρόσφυγες

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή νομοσχέδιο για τη "ρύθμιση θεμάτων προσφύγων". Μεταξύ άλλων καθιερώνεται εκτός της κανονικής και ταχύρυθμη διαδικασία αναγνώρισης προσφύγων και παρέχεται στον αρχηγό της Αστυνομίας η αρμοδιότητα να αποφασίζει για την κράτηση τού υπό απέλαση επικίνδυνου ή ύποπτου φυγής αλλοδαπού μέχρι να απομακρυνθεί από το ελληνικό έδαφος. Ακόμα προβλέπεται η δυνατότητα απέλασης αλλοδαπού που είναι γονέας ανηλίκου όταν υπάρχουν σε βάρος του σοβαροί λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Τάξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ