Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εξοπλισμός" της εξάρτησης

Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ...κοστίζει το λιγότερο τρισεκατομμύρια δραχμές. Οσο δηλαδή κοστίζει το θρυλούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επόμενη 5ετία, με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Το γιατί λέμε "με πρόσχημα", θα εξηγηθεί αμέσως. Προηγουμένως, ας σημειωθεί ένα στοιχείο: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ για το αντίστοιχο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας (κάπως πρέπει να πέσει στα μαλάκα το εγχώριο "φέσι"). Το τελευταίο υπολογίζεται να φτάσει τα 150 δισ. δολάρια την επόμενη 20ετία, ενώ μόνο για το 1997 προσδιορίζεται στα 3 τρισ. δραχμές περίπου. Κάπως έτσι, Ελλάδα και Τουρκία, συναγωνιζόμενες σε έναν ξέφρενο ανταγωνισμό, "καταφέρνουν" να είναι οι χώρες που σπαταλούν τα μεγαλύτερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα του κόσμου για στρατιωτικές δαπάνες. Επιπλέον στοιχείο: Το 90% περίπου των αγορών της Τουρκίας θα γίνει από αμερικανικά εργοστάσια, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας θα αγγίξει το 100%. Μάλλον γίνεται πασιφανές ποιον συμφέρει η διαιώνιση της αντιπαλότητας στο Αιγαίο.

***

Οσον αφορά το περίβλημα με το οποίο πλασάρεται, η νέα αφαίμαξη ακούει στο όνομα "προστασία του τόπου". Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα για να "χρυσωθεί το χάπι" πολλοί. Από την τακτική Τσοχατζόπουλου, παραμονές της απόφασης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, να κάνει λόγο για κινδύνους νέων "θερμών" επεισοδίων, που πρέπει να μας βρουν έτοιμους να "απαντήσουμε", μέχρι την ανακοίνωση στελέχωσης μονάδας μισθοφόρων "Ράμπο".

***

Υπάρχουν όμως μερικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

Πρώτον, το ζήτημα της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας ανάγεται σε ποσοτικό ζήτημα συσσώρευσης όπλων; Και πού θα βγάλει τελικά η τακτική να μετατραπούν σε "αστακούς" με αμερικανικές πανοπλίες η Ελλάδα και η Τουρκία; Και μέχρι πότε θα τραβήξει αυτό το βιολί; Ποια οικονομία μπορεί να αντέξει τέτοιο ξεζούμισμα; Δεύτερο, το θέμα είναι το πόσα όπλα έχεις ή πώς τα χρησιμοποιείς; Οταν η κατεύθυνση δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εγκλωβισμένη στα στεγανά του ΝΑΤΟ, ο εξοπλισμός τους τις καθιστά αξιόμαχες για ποιον άραγε, αν όχι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ; Τρίτο και σπουδαιότερο: Πόσο αξιόμαχες μπορεί να είναι τελικά οι Ενοπλες Δυνάμεις - έστω με τον αρτιότερο δυνατό εξοπλισμό - από τη στιγμή που είναι αναγκασμένες να προσαρμόζονται στα "συμμαχικά" καλούπια; Οταν ακόμα και αυτά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα είναι ενταγμένα στα αμερικανοΝΑΤΟικά προγράμματα στρατιωτικοποίησης της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της "συμμαχίας". Δε χωρούν αυταπάτες. Η νέα "αγορά του αιώνα", αν έρχεται να "προστατέψει" κάτι είναι τη συντήρηση στον ανταγωνισμό μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, την "ενίσχυση" των ταμείων των αμερικανικών πολυεθνικών πώλησης όπλων και τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «πρόθυμοι» σύμμαχοι (2003-11-12 00:00:00.0)
Πρόγραμμα εξυπηρέτησης της νέας δομής του ΝΑΤΟ (1997-11-21 00:00:00.0)
Αλλοθι στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (1997-11-20 00:00:00.0)
Προσαρμογή στο "νέο" ΝΑΤΟ (1997-05-04 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού (1996-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ